banner249

E-Ticarete disiplin geldi…

AK Parti Denizli Milletvekili, Plan Bütçe Komisyonu Üyesi Mehmet Yüksel, Elektronik ticareti disiplin altına alacak yasal düzenlemenin, TBMM’de yasalaşarak yürürlüğe girdiğini açıkladı.

E-Ticarete disiplin geldi…
banner240

Yüksel, yasanın hem satıcının hem de tüketicinin hassasiyetleri göz önüne alınarak hazırlandığını belirterek, “Artık E-Ticaret daha şeffaf bir zemine taşındı” dedi. 


AK Parti Denizli Milletvekili, Plan ve Bütçe Komisyonu Üyesi Mehmet Yüksel, yaptığı açıklama ile E-Ticaret’i düzenleyen yasa hakkında bilgi verdi. Yüksel, E-Ticaretin artık giderek globalleşen dünyada çağın bir gereği olarak ortaya çıktığını belirten Yüksel, bununla birlikte yaşanmaya başlayan mağduriyetleri de dikkate alarak bir yasa hazırlandığını ifade etti. 

E-Ticaret’in Türkiye’nin geleceği ve ekonomi açısından önemli bir mecra olduğunu belirten Yüksel, “Bu nedenle yasayı hazırlarken hem bu platformdaki ekonomik potansiyele ve gelişme sürecine zarar vermemeyi, hem de tüketicilerin yaşadığı mağduriyetleri gidermeye çalıştık. 

1990’lı yılların ortalarında başlayan e-ticaret tüm dünyada düzenli olarak büyüme göstermektedir. Bugün ülkemizde de e-ticaret yoluyla gerçekleştirilen harcamaların hacmi kayda değer seviyelere ulaşmıştır. Büyüme oranı olarak ABD ve Avrupa’dan önde olan ülkemizde 2013 yılında e-ticaret hacmimiz 40 milyar TL civarında gerçekleşmiştir. 

2014 yılında ise 50 milyar TL’ye ulaşması beklenmektedir. Aynı zamanda 12 milyon civarında kullanıcının da internet üzerinden alışveriş yapması öngörülmektedir. Bu nedenle elektronik ticaretin yaygınlaştırılması, tüketiciler ile elektronik ortamda işlem yapanların korunması ve özellikle internet üzerinden yapılan ticari faaliyetlerin daha güvenli ve şeffaf bir şekilde yapılması önem taşımaktadır. 

Yapılan bu düzenlemeyle birlikte e- ticaret’le ilgili güvenli ve şeffaflık konusunda önemli adımlar atılmıştır" dedi. Milletvekili Yüksel, TBMM’de görüşülerek kanunlaşan yasal düzenlemenin getirdiği yenilikler hakkında da şu bilgileri verdi. 

KANUN NELER GETİRİYOR? 
Elektronik ticaret alanında faaliyet gösteren gerçek veya tüzel kişilerin ticari iletişime ilişkin uymaları gereken kurallar, elektronik iletişim araçlarıyla yapılan sözleşme öncesi bilgi verme yükümlülükleri ve sipariş aşamasındaki yükümlülükler ile bu düzenlemelere uyulmaması halinde uygulanacak yaptırımlar düzenlenmiştir. 

Elektronik ticaret işlemlerinde satıcılara ve alıcılara platform sağlayan online pazar yerleri (aracılar/aracı hizmet sağlayıcılar) ilk defa tanımlanmaktadır. Avrupa Birliğinin 2000/31/EC sayılı “Bilgi Toplumu Hizmetlerinin Bazı Hukuki Yönleri ve Özellikle İç Pazarda Elektronik Ticaret Konusundaki Direktifi” ne uyum sağlanmaktadır. 

Elektronik ortamda gerçekleşen ticarette, ticari iletişimin adına yapıldığı gerçek ya da tüzel kişinin açıkça belirlenebilir olmasını sağlayan bilgilerin sunulması zorunlu hale getirilmiştir. Elektronik ticaretin daha güvenli ve hızlı yapılabilmesi hedeflenmiştir. Tüketicilere yönelik güven artırıcı koruma önlemleriyle birlikte e-ticarette güven ortamının tesis edilmesi sağlanmıştır. 

Onuncu Kalkınma Planı (2014-2018) gibi temel üst politika belgelerinde yer verilen elektronik ticaret ile ilgili amaç, hedef ve değerlendirmeler doğrultusunda gerek duyulan politika ve uygulamalar hayata geçirilmektedir. Özellikle kamuoyunun son derece rahatsız olduğu istenmeyen e-posta ve kısa mesaj (sms) gönderimlerine kurallar getirilerek, bunlardan kaynaklanan ek maliyetler giderilerek, böylece hem firmalar hem de tüketiciler açısından ticari iletişimin etkinliği ve sürdürülebilirliği sağlanmaktadır. 

E-ticaret alanında kurallar belirlenmekte, ticari faaliyetlerin daha şeffaf bir ortamda sürdürülmesi sağlanarak hukuki öngörülebilirliğin artması ile bu alana yönelik yerli ve yabancı yatırımların gelişmesi mümkün kılınmaktadır. KOBİ’lerin ve toplumdaki dezavantajlı kesimlerin Ülke genelinde elektronik ticaret faaliyetinde bulunması, aracı hizmet sağlayıcılara yönelik sağlanan yetki ile desteklenecek ve bu kesimlerin daha güvenli, daha kolay ve daha az maliyetlerle ticari faaliyetlerde bulunmasına dolaylı olarak katkıda bulunulmuş olacaktır. Elektronik ticaret alanında faaliyet gösteren işletmelerin kayıt altına alınması ve izlenmesi sağlanmaktadır. 

Güvenilir istatistikî verilerin toplanması, raporlanması ve bu verilerin kamuoyuna açıklanması sağlanmaktadır. Büyüklük olarak 2018 yılında 170 milyar TL, 2023 yılında 350 milyar TL olması öngörülen internet üzerinden gerçekleşen kartlı işlem hacmine ilişkin temel beklentiler ve hedeflerin gerçekleşmesi için gerekli zemin oluşturulmaktır. Kanuna göre, hizmet sağlayıcıları, elektronik iletişim araçlarıyla sözleşmenin yapılmasından önce alıcıların kolayca ulaşabileceği şekilde ve güncel olarak tanıtıcı bilgileri sunacaktır. 

Hizmet sağlayıcı varsa mensubu olduğu meslek odası ile meslekle ilgili davranış kurallarını ve bunlara elektronik olarak ne şekilde ulaşılabileceğini belirtecektir. Alıcının, siparişini elektronik iletişim araçlarıyla vermesi halinde; hizmet sağlayıcı, siparişin onaylanması aşamasında ve ödeme bilgilerinin girilmesinden önce, ödenecek toplam bedel de dahil, sözleşmenin şartlarının alıcı tarafından açıkça görülmesini sağlayacak. 

Hizmet sağlayıcı, alıcının siparişini aldığını elektronik iletişim araçlarıyla teyit edecektir. İndirim ve hediye gibi promosyonlar ile promosyon amaçlı yarışma veya oyunların nitelikleri açıkça belirtilecek, bunlara katılımın ve bunlardan faydalanmanın şartlarına kolayca ulaşılabilecek, açık ve şüpheye yer bırakmayacak şekilde anlaşılır olacaktır. Ticari elektronik iletiler, alıcılara ancak önceden onayları alınmak kaydıyla gönderilebilecek. 

Bu onay, yazılı olarak veya her türlü elektronik iletişim araçlarıyla alınabilecektir. Alıcının kendisiyle iletişime geçilmesi amacıyla iletişim bilgilerini vermesi halinde, mal ve hizmetlere ilişkin değişiklik ile ticari elektronik iletiler için ayrıca onay alınmayacaktır. Esnaf ve tacirlere önceden onay alınmaksızın ticari elektronik iletiler gönderilebilecektir. Ticari elektronik iletinin içeriğinin, alıcıdan alınan onaya uygun olması gerekecek, iletide, göndericinin tanınmasını sağlayan bilgiler ile telefon, faks, kısa mesaj numarası ve elektronik posta adresi yer alacak. İletide, iletinin konusu, amacı ve başkası adına yapılması halinde kimin adına yapıldığına ilişkin bilgilere de yer verilecektir. 

Alıcılar diledikleri zaman, hiçbir gerekçe belirtmeksizin ticari elektronik iletileri almayı reddedebilecektir. Aracı hizmet sağlayıcılar, mesajların içeriğini kontrol etmek ve hukuka aykırı bir faaliyetin söz konusu olup olmadığını araştırmakla yükümlü olmayacaktır. Hizmet sağlayıcı ve aracı hizmet sağlayıcı, elde ettiği kişisel verilerin saklanmasından ve güvenliğinden sorumlu olacak, kişisel verileri, ilgili kişinin onayı olmaksızın üçüncü kişilere iletemeyecek ve başka amaçlarla kullanamayacaktır. 

Kanundaki yükümlülükleri yerine getirmeyen ya da şartları uygulamayanlar hakkında, 1000 ile 15 bin lira arasında değişen idari para cezaları uygulanacaktır. Ticari elektronik iletilerin bir defada birden fazla kimseye, onayları alınmadan alıcılara gönderilmesi halinde para cezası 10 katına kadar arttırılacaktır. 

Abone ve kullanıcılarla, önceden izinleri alınmaksızın otomatik arama makineleri, fakslar, elektronik posta, kısa mesaj gibi elektronik haberleşme vasıtalarının kullanılması suretiyle doğrudan pazarlama, siyasi propaganda veya cinsel içerik iletimi gibi maksatlarla istek dışı haberleşme yapılamayacaktır. Kimden geldiği belli olmayan mesaj ve ileti gönderenlere 1000 lira ile 10 bin TL arasında değişen idari para cezaları verilecektir.

Yorum yapabilmek için üye girişi yapmanız gerekmektedir.

Üye değilseniz hemen üye olun veya giriş yapın.

SIRADAKİ HABER