banner249

“Askerlikten muaf tutarsın olur biter”

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Cumhurbaşkanlığı Külliyesinde düzenlenen 36. Muhtarlar Toplantısında yaptığı konuşmasında muhtarlara anayasa değişikliğini anlattı. 

“Askerlikten muaf tutarsın olur biter”
banner240

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Cumhurbaşkanlığı Külliyesinde düzenlenen 36. Muhtarlar Toplantısında konuştu. Anayasa değişikliği ve başkanlık sistemi maddeleri ile ilgili bilgilendirmede bulunan Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Tek millet... Yani bir 80 milyon Türk'üyle, Laz'ıyla, Çerkez'iyle, Kürt'üyle, Gürcü'süyle, Abaza'sıyla, Roman'ıyla, Boşnak'ıyla vesaire tek milletiz. Bize 'Millet-i İbrahim' denir. Biz İbrahim milletindeniz. Eninde sonunda bizim anamız, babamız Adem ile Havva değil mi? Bizim inancımızda bu yok mu? Biz oradan gelmiyor muyuz? Oradan geldiğimize göre bizi bölmek isteyenler ihanet içindedir. Tek bayrak... Bizim bayrağımızın rengi belli. Şehidimizin kanı. Hilal; bağımsızlığımızın ifadesi. Yıldız; şehidimizin ta kendisidir.

Bunun dışında asla kimse bize bayrak yutturmacası yapmasın, bizim o paçavralara bakacak yüzümüz yok. Onlar oralarda bu tür çalışmaları, kampanyaları dahi yapamamışlardır bu güne kadar. Bir kere gitti, kime gittiğini anlıyorsunuz ve terör örgütü ile anlaşarak gitti. Onlar, kendi adamlarını gönderdiler ve bunlar kendi bayraklarını bile dalgalandıramadılar. Onların paçavralarını dalgalandırdılar. Kendisi çıktı orada bir şeyler konuştu o kadar. Bu mesele yürek meselesidir.

Bayrakları bayrak yapan üstündeki kandır, toprak eğer uğrunda ölen varsa vatandır. Tek vatan... Bu ülke 780 bin kilometrekare ile tek vatandır. Bizim Türkiye Cumhuriyeti devletinden başka bir devletimiz söz konusu olamaz. Kim ki böyle bir gayretin içerisine girerse bunun bedelini ağır öderler ve ödemeye başladılar. Kararlıyız. Milletimiz bize böyle bir görev verdi. 'Bizi bu vatan hainlerinden kurtarın, vatana ihanet edenlerden kurtarın, bunların bedeli neyse bu bedeli ödemesi gerekir' dediler. 'Bunlara hala niye maaş veriyorsunuz' diyorlar. 'Benim verdiğim vergi ile bunları niye doyuruyorsunuz' diyorlar. İşlenen suçların bedelini hukuk içerisinde yargı soracaktır” diye konuştu.

ASKERLİKTEN MUAF TUTARSIN OLUR BİTER”
18 maddelik anayasa değişikliğinin 4 maddesinin farklı hususlarda olduğunu, geri kalanlarının ise doğrudan yönetim sistemindeki değişikliği düzenlediğini kaydeden Erdoğan, maddelerle ilgili şu bilgileri verdi:
“Birinci madde, yargının bağımsız olduğu ibaresinin yanına, tarafsız ilkesi ilave ediliyor. Yargı bağımsızdır, tarafsızdır. Bundan kim, niçin rahatsız olabilir ki. İkinci madde, milletvekili sayısının 550’den 600’e çıkması ile ilgili. Bizim ülkemizde eskiden çift kamaralı sistem vardı. Milletvekilleri, senatörler. Çift kamaralı sistemde toplamda 600 seçilmiş ile çalışan bir meclis vardı. Bu değişiklik, TBMM’nin temsil tabanını genişletirken, milletvekili başına düşen nüfusumuz dikkate alındığında dünyada örneklerine de uygundur. Hem senatör hem milletvekili olmayacak. Üçüncü madde ise seçilme yaşının 25’ten 18’e indirilmesidir. Daha önce Başbakanlığım dönemimde bunu 30’dan 25’e indirmiştik. Bana göre, anayasa değişikliğinin en önemli maddelerinden biri budur.

Gençlerimizin kendilerine 18 yaşında seçme hakkı veren ama seçilmelerine rıza göstermeyen bu sistemi değiştirmek için halk oylaması sürecinde gece gündüz çalışacaklarına inanıyorum. Seçilmek mi zordur, seçmek mi zordur? Seçmek zordur. Doğruyu yanlıştan, iyiyi kötüden ayırt edecek bir erdeme ulaşmak. Seçilmek onun kadar zor değil. Bir zamanlar bir siyasetçi; ‘Taksim meydanına 4 ayaklı çıkarsam seçilirim’ demişti. Adam gibi adam, 18 yaşında genç, dinamik, eğer seçilme hakkını kazanıyorsa benim milletim o genci parlamentoya gönderir. Bugün dünyada 57 ülkede seçme seçilme yaşı 18’dir. Dünyada oluyor da bizde niye olmasın. Bu konularda gencimize güveneceğiz. Onları dışlamayacağız. İnanıyorum ki bu gençlerimize farklı bir sınıf atlatacak. Çıkmışlar askerlik ne olacak diyorlar.

Türkiye genelinde 7 milyon gencin 7 milyonu da milletvekili oluyor da askerlik ne olacak diye bir soru soruyorlar. Parlamentoya kaç kişi girecek? Diyelim ki bu gençlerden 10-15 kişi girdiğini kabul edin, bunların durumunu düzenlemek gayet kolay. Bunları askerlikten muaf tutarsın olur biter. Bunu polise getirdik. Şu anda parlamentoda görev yapmak kadar önemli bir görev olabilir mi? Ben inanıyorum ki bu konuyla ilgili hükümet kendi düzenlemesini bu referandumdan sonra yapacaktır. Bunlar zor şeyler değildir, kimse kimseyi kandırmasın. Dördüncü olarak, anayasa değişikliğinin metninin 132 maddesinde yer alan, disiplin haricindeki askeri mahkemeleri kaldıran değişikliği sayabiliriz.” İfadelerini kullandı.



 

Yorum yapabilmek için üye girişi yapmanız gerekmektedir.

Üye değilseniz hemen üye olun veya giriş yapın.

SIRADAKİ HABER