banner249

Görme engellilerin dünyaya açılan kapısı; Braille Alfabesi

Görme engellilerin okuma ve yazmasını sağlayan alfabe 1821 yılında Louis Braille tarafından hazırlandı. Kendisi de kör olan Braille yarattığı bu harf ile dünya tarihine geçti. İşte Braille Alfabesi'nin hikayesi...

Görme engellilerin dünyaya açılan kapısı; Braille Alfabesi
banner240

Braille Alfabesi 1821 yılında Louis Braille tarafından icat edilmiş, görme engellilerin okuma ve yazmasını sağlayan yazı sistemidir. Braille'in hazırladığı bu yazı sistemi esasında Charles Barbier'in Napolyon'un talebi doğrultusunda, askerlerin gece karanlığında ışık olmaksızın anlaşmalarını sağlamak için geliştirildiği sisteme dayanır. Barbier'nin sistemi çok karışık ve öğrenilmesi zordu zira askeriye tarafından da reddedilmişti.

Charles Barbier ve Louis Braille yazı üzerinde çalışarak 6'lı yazı sistemini yarattılar. 6'lı yazı sisteminde koyulan her nokta bir harfi ya da sembolü belirtmekte. Bu devrim gibi buluş hem yazı sembollerini hem de müzik, matematik sembollerini içerebilmektedir.

Braille yazı sistemi, ana dili Fransızca olan bir yazı sistemidir. Dünyada ilk kez ikili şema ile gösterilen bu yazı sistemi revize edilerek, tüm dünya dillerine çevrilebilmiştir. Örnek olarak Türkçe karakter olan Ö, Ü, Ğ, Ç, Ş seslerini göstermek için de yeni semboller oluşturulmuştur. Bunun haricinde kullananlarına sadece 64 mümkün seçenek sunan yazım sistemi, matematik ve müzik sembolleri içinde tasarlanan işaretleri kapsayabilir. Ayrıca, öğrenenlere daha hızlı okuma teknikleri de öğretilir.

Yorum yapabilmek için üye girişi yapmanız gerekmektedir.

Üye değilseniz hemen üye olun veya giriş yapın.

SIRADAKİ HABER