banner249

TARİHTE BUGÜN! Ege’de Kardak Krizi

Bir dönem Türkiye gündeminde yoğun yer tutan ve Yunanistan ile savaşa doğru sürükleyen olay 25 Aralık 1995 günü yaşandı. O tarihte yaşananlar ise haberimizde…

TARİHTE BUGÜN! Ege’de Kardak Krizi
banner240

25 Aralık 1995 tarihinde Figen Akat isimli Türk Kargo Gemisi Ege Denizi'ndeki Bodrum'un 6,1 kilometre (3,8 mi) uzaklığındaki Kardak Kayalıkları'nda karaya oturdu. Yunan yetkililerin yardım teklifini kayalıkların Türk karasularında olduğunu belirten kaptan, gemiyi kendi imkanlarıyla kurtardı.

Ardından ise olaylar hızla gelişti. Yunan gazetelerin olayı manşete taşımasının ardından çevre adalardan birisinin belediye başkanı yanında Yunan bir papaz ile birlikte doğudaki kayalıklara Yunan bayrağı dikip Yunan Marşını okudu. Yunanistan ayrıca, Dışişleri Bakanlığı aracılığıyla Türkiye’ye adaların kendilerine ait olduğunu belirten notalar gönderiyordu.

Yunanlıların adalara bayrak çekmesi olayının ardından patlayan krizde, bazı Türk gazetecileri aynı adaya çıkarak Yunan bayrağını indirip, Türk bayrağını dikti.

29 Ocak 1996 gecesi başkent Ankara'da dönemin başbakanı Tansu Çiller, dışişleri bakanı Deniz Baykal, Deniz Kuvvetleri Komutanı Güven Erkaya Yunanistan'a nasıl karşılık verileceği üzerine toplandı. Toplantının sonunda Başbakan Tansu Çiller tarihe geçecek, "O bayrak inecek, o asker gidecek" sözlerini kullandı ve Türkiye’nin savaşa hazır olduğunu belirtti.

Ardından gelişen olaylarda ise Türkiye, 30 Ocak 1996 günüBodrum’un Güllük ilçesinden çıkan 2 hücum botlu Türk komandolarının 30 Ocak 1996 tarihli operasyonuyla krize son verdi.

Yorum yapabilmek için üye girişi yapmanız gerekmektedir.

Üye değilseniz hemen üye olun veya giriş yapın.

SIRADAKİ HABER