banner249

Ve sonunda ;;Teknolojik Sera Merkezi;; kuruluyor

afyon kocatepe Üniversitesi (akÜ) ve afyonkarahisar jeotermal isıtma aÅž'nin (afjet), fethibey-Çayırlıbağ bölgesinde yeni jeotermal kaynaklarını ortaya çıkarmak için başlattıkları incelemelerde olumlu verilere ulaşıldığı, yeterli kaynak bulunması durumunda 500 hektarlık alanda ''teknolojik sera merkezi'' kurulacağı bildirildi.

Ve sonunda ;;Teknolojik Sera Merkezi;; kuruluyor
banner240
AFJET Genel Müdürü Yusuf Ulutürk, yeni jeotermal kaynakları konusunda araştırma yapmak amacıyla Afyonkarahisar İl Özel İdaresi;nden bazı bölgedeki arama haklarını satın aldıklarını, bu bölgelerden biri olan Fethibey-Çayırbağ alanında 1 aydır çalışma yürütüldüğünü söyledi.
Ulutürk, AKÜ Jeoloji Mühendisliği ekiplerince sürdürülen çalışmalarda ;;yeterli kaynak;; saptanması halinde, termal turizmiyle tanınan bölgenin ;;Teknolojik Sera Merkezi;;ne de dönüşeceğini kaydetti.

;;YATIRIMCIYA GEREKLİ JEOTERMAL KAYNAĞI SAĞLAYACAĞIZ;;
Arama yapılan alanın Afyonkarahisar;ın bilinen termal havzalarının tam ortasında yer aldığını, elde edilen verilerin değerlendirilmesinin sürdüğünü belirten Ulutürk, ;;Yeterli rezerve ulaşılırsa, 500 hektarlık alanda kurulacak Teknolojik Sera Merkezi için altyapıyı oluşturma çalışmalarına başlayacağız. Bölgede jeotermal kaynaklarının daha verimli kullanımını, kullanılan termal suyun tekrar reenjeksiyonunu, toprağa geri dönüşümünü sağlayacağız. Organize sanayi bölgesinde yatırımcıya elektrik, su altyapısı sağlar gibi jeotermal kaynağı sağlayıp, teknolojik sera yatırımcısının hizmetine sunacağız;; dedi.

;;10-15 BİN METRE DERİNLİĞE KADAR VERİ ELDE EDİYORUZ;;
Bölgede araştırmaları sürdüren AKÜ Jeoloji Mühendisliği Bölümü;nden öğretim üyesi Doç. Dr. Ahmet Yıldız ise kullandıkları son teknoloji cihazlarla MT (Magnetotelluric) ölçümleri yaparak yerin 10-15 bin metre derinliğine kadar olan bölümden manyetik veriler elde ettiklerini, ayrıca doğru akım, özdirenç, rezistivite yöntemleriyle de veri topladıklarını söyledi.

Saha çalışmalarının sonuna geldiklerini, olumlu veriler aldıklarını ve bunların değerlendirilmesine başladıklarını ifade eden Doç. Dr. Yıldıç, ;;Yerin 2 boyutlu elektrik ve manyetik kesitlerini oluşturacağız. Çalışma sonunda, zeminin yapısını, jeotermal potansiyelini ve sıcak su alabileceğimiz seviyeleri ortaya koyacağız;; diye konuştu.
Doç. Dr. Yıldız, net sonuçların çıkacağı veri değerlendirmelerinin de kısa sürede tamamlanacağını sözlerine ekledi.

Yorum yapabilmek için üye girişi yapmanız gerekmektedir.

Üye değilseniz hemen üye olun veya giriş yapın.