banner249

Türkiye'yi trilyonluk heyecan sardı

Avrupa’da gündeme damga vuran 1 trilyon Euro’luk parasal genişleme planı, Türk ihracatçılarda heyecan yarattı.

Türkiye'yi trilyonluk heyecan sardı
banner240

İhracatının yüzde 43.1’ini Avrupa’ya yapan Türkler, bir yandan pazarın genişleyeceğine sevinirken, enflasyon tehlikesine karşı ise ‘Kârımız erir’ endişesi taşıyor. Son 1 haftadır Avrupa’nın gündemine oturan parasal genişleme planı Türkiye’deki Ekonomist ve ihracatçılarda heyecan yarattı. 


Avrupa Merkez Bankası’nın 1 trilyon Euro’luk varlık alımı yapabileceği haberi, Avrupa’daki büyüme hesaplarında olduğu kadar Türkiye büyümesi ve ihracatı hesaplarında da artış beklentisi doğurdu. Avrupa Birliği (AB) yüzde 41.3 ile Türkiye’nin en büyük ihracat pazarı. Avrupa’da yaşanacak bir parasal genişleme, AB’ye 62.8 milyar dolarlık satış yapan Türk ihracatçısının hedeflerini de yükseltiyor. 

Ekonomistlere göre, parasal genişleme ‘piyasaya kıyamet gibi Euro yağmasına’ neden olacak. AB Merkez Bankası Başkanı Mario Draghi’nin “Parasal genişleme ancak enflasyonun düşük kalacağı garanti altına alınırsa mümkün olur” sözleri ise parasal genişlemenin olası olumsuz sonuçlarına da dikkat çekiyor. Türk ihracatçılar da aynı etkiye işaret ederek, “İhracatımız artar, tamam, ama bu kadar çok Euro’nun olacağı ortamda düşen Euro bizim kârımızı da düşürür” değerlendirmesinde bulunuyor. 

İHRACATIN YÜZDE 45'İ EURO İLE 
Türk ihracatçıların 2013’te yaptığı 151.8 milyar dolarlık ihracatın yüzde 45.5’i, yani 69 milyar dolarlık kısmı Euro ile yapılmış. Bu oran, piyasada fazla Euro bulunursa ihracatçının kârının nasıl erimeye açık olduğunu destekler nitelikte. Avrupa’da 1 trilyon Euro’luk varlık alımı olasılığı Türkiye’de ihracat hesaplarını yeniden yaptırıyor.

Yorum yapabilmek için üye girişi yapmanız gerekmektedir.

Üye değilseniz hemen üye olun veya giriş yapın.

SIRADAKİ HABER