banner249

Türkiye’de bunu sadece Denizli yapıyor!

Denizli Kamu Hastaneleri Birliği Genel Sekreterliği’nden bir ilk daha. Türkiye Kamu Hastaneleri’ne bağlı Devlet Hastaneleri arasında ilk kez Denizli’de başlayan ‘Evde Hemodiyaliz’ uygulamasıyla hastalar evlerinde daha konforlu ve zaman kısıtlaması yaşamadan tedavilerini kendileri yapabiliyor.

Türkiye’de bunu sadece Denizli yapıyor!
banner240

Sağlık Bakanlığı tarafından başlatılan Evde Hemodiyaliz Uygulaması Denizli Kamu Hastaneleri Birliği Genel Sekreterliği tarafından hayata geçirildi. Birliğe bağlı Denizli Devlet Hastanesi Diyaliz Merkezinde 12 yıldır diyaliz tedavisi gören 39 yaşındaki Aytaç Alca ve 2 yıldır diyaliz tedavisi gören 51 yaşındaki Nazlı Özbek isimli hastalar 3 aylık eğitimlerinin sonunda diyaliz tedavilerini kendi evlerinde yapmaya başladı. Ayrıca 2 hasta da Evde Hemodiyaliz için eğitim almaya devam ediyor. 


EVDE HEMODİYALİZ NEDİR? 
Son dönem böbrek yetmezliği gelişen hastalarda uygulanan tedavi yöntemleri böbrek nakli ve diyalizden oluşur. Merkez hemodiyaliz tedavisi standart olarak haftada en az 4 saatlik seanslar şeklinde 3 gün bir merkezde yapılmaktadır. Ancak normal bir insan vücudu zararlı maddelerin atılması, kan basıncının düzenlenmesi ve kalbi korumak için 24 saat çalışmaktadır. (yani haftada 7x24 =168 saat) Bu nedenle, haftada 3 gün 4 saat yapılan merkez hemodiyaliz tedavisi tamamen yeterli bir tedavi değildir. 

Diyaliz tedavi süresini uzatmak, daha iyi ve yeterli (normale yakın) diyalize neden olacaktır. Ev hemodiyalizi sayesinde elde edilen konfor, özgürlük dışında, asıl önemli kazanç hastaların daha uzun sürelerle diyaliz olabilmesine olanak tanımasıdır. Haftada üç gün dört saat yerine, sekiz saat diyaliz olması durumunda kanda biriken zararlı maddelerin temizlenmesi artmakta, buna bağlı olarak da hasta yaşam süresi ve kalitesi artmaktadır. 

Evde Hemodiyaliz uygulamasını yerinde görmek için Denizli Kamu Hastaneleri Birliği Genel Sekreteri Uz. Dr. Berna Öztürk Denizli’de görev yapan basın mensuplarıyla birlikte Evde Hemodiyaliz Uygulamasından yararlanan 12 yıllık diyaliz hastası Aytaç Alca’nın evine gitti. Genel Sekreterliğe bağlı Denizli Devlet Hastanesi’nde 24, Acıpayam Devlet Hastanesi’nde 9 ve Çivril Devlet Hastanesi’nde 11 olmak üzere toplam 44(4 yedekle birlikte 48) adet diyaliz cihazının bulunduğunu söyleyen Uz. Dr. Berna Öztürk, Denizli genelinde 860 diyaliz hastasından 205’inin birliğe bağlı diyaliz merkezlerinde tedavi gördüğünü belirtti. 

Diyaliz işlemini ve damar yolu girişimini öğrenebilecek herkesin evde hemodiyaliz uygulamasından yararlanabileceğini aktaran Öztürk Denizli’de bu uygulamadan faydalanmak isteyen 22 kişi olduğunu açıklayarak şöyle devam etti: “ Diyaliz merkezi bulunan hastanelerimiz fiziki, tıbbi, teknik ve personel bakımından son derece donanımlı ve tam kapasite ile çalışmaktadır. Birlik olarak hastalarımızın uzun ve kaliteli yaşamalarını sağlamak, verilen diyaliz hizmetlerinde kaliteyi arttırmak amacıyla planladığımız ‘Evde Hemodiyaliz Uygulamamız’ başlamış bulunmaktadır. 

Ev hemodiyalizinde hastalarımız ayda bir kez diyaliz merkezine gelerek kan tetkiklerini yaptırmakta ve sonuçlarını nefroloji uzmanı değerlendirmektedir. Ayrıca diyaliz hemşiresi ve diyaliz teknisyeni de üç ayda bir ev ziyareti yaparak hasta ve koşullarını kontrol edecektir. Hastalarımız isteklerine göre gece ya da gündüz evde hemodiyalizlerini yapabileceklerdir. Denizli’de yaşayan diyaliz hastalarımıza Evde Hemodiyaliz Uygulamamız hayırlı olsun. Bu uygulamanın hayata geçmesinde emeği geçen Nefroloji Uzmanımız Dr. Davut Akın ve Denizli Devlet Hastanesi Yönetimine teşekkür ediyorum” dedi.

Yorum yapabilmek için üye girişi yapmanız gerekmektedir.

Üye değilseniz hemen üye olun veya giriş yapın.

SIRADAKİ HABER