banner249

Tersanede römorkor devrildi 10 askerimiz şehit oldu

İzmir’in Karşıyaka İlçesi’ndeki Alaybey Askeri Tersane’de bakımı yapıldıktan sonra denize indirilmek istenen ’TCG Değirmendere’ adlı römorkör, yan yattı.

Tersanede römorkor devrildi 10 askerimiz şehit oldu
banner240

Genelkurmay Başkanlığı korkunç faciada 10 personelin şehit olduğun açıkladı. Alabey Askeri Tersanesi’ndeki bir havuzda bakımı yapılan Türk Deniz Kuvvetleri’ne ait ’TCG Değirmendere’ adlı römorkör, bugün öğle saatlerinde denize indirilmek istendi. 


Bu sırada, römorkör aniden su alıp Karşıyaka yönüne doğru yan yattı. Yan yatan Değirmendere römorkörunun kurtarılması için Alsancak Limanı’ndan dev yüzer vinç de Alaybey Tersanesi’ne getirildi. 

GENELKURMAY: 10 ÖLÜ, 17 YARALI 
Genelkurmay Başkanlığı İzmir Tersanesi'nde yaşanan römorkor kazasında 10 personelin şehit olduğunu açıkladı. Genelkurmay'dan yapılan açıklama şöyle: İzmir Tersanesinde havuzda bakımda olan TCG Değirmendere Römorkörünün havuzda "Dalış" esnasında henüz bilinmeyen bir nedenle sağ tarafa yan yatmak suretiyle “alabora” olması sonucunda 10 personelimiz hayatını kaybetmiş; 17 personelimiz yaralı olarak kurtarılmıştır. Yaralıların sağlık durumları iyi olup hayati tehlikeleri bulunmamaktadır. 
OLAYLA İLGİLİ ADLİ VE İDARİ TAHKİKATA BAŞLANMIŞTIR 
Müessif olayda hayatını kaybeden şehit personelimize Allah'tan rahmet, kederli aileleri ile Türk Silahlı Kuvvetleri mensuplarına başsağlığı dileriz. 

8 ASKER, 2 SİVİL PERSONEL 
Olayda hayatını kaybeden 10 kişiden 8’inin asker, 2’sinin sivil personel olduğu öğrenildi. Bu arada olayın tanıkları herşeyin 20 saniyede olup bittiğini geminin yan yattığını söyledi. 

TAKOZLAR KIRILDI 
Bu arada yan yatan ’TCG Değirmendere’ römorkörünün bulunduğu havuzda bir mayın tarama gemisinin daha bulunduğu ortaya çıktı. ’A6’ adındaki bu geminin sorunsuz olarak suya indirildiği, ancak daha sonra denge sorunun ortaya çıktığı ve Değirmendere gemisini iki taraftan destekleyen ve ’takarya’ adı verilen besleme takozlarının önce birinin kırıldığı, geminin hızla önce bu tarafa, ardından diğer takaryanın da kırılmasıyla diğer tarafa çok hızlı yattığı ifade edildi. 

VALİ AÇIKLAMA YAPTI 
İzmir Valisi Mustafa Toprak, Deniz Kuvvetleri Komutanlığına bağlı İzmir Tersanesi'nde meydana gelen römorkör kazasında gemi içerisinde bulunduğu bilinen 8'i asker 2'si sivil işçi olmak üzere 10 kişinin cesedine ulaşıldığını ve çıkarıldığını bildirdi. Kazanın ardından tersaneye gelerek yürütülen çalışmaları yerinde takip eden ve olayla ilgili bilgi alan Toprak, arama kurtarma çalışmalarının sona ermesinin ardından gazetecilere açıklama yaptı. 

Toprak, Deniz Kuvvetleri Komutanlığına bağlı Alaybey semtindeki İzmir Tersanesi'nde elim bir kaza meydana geldiğini ve 1'i astsubay, 7'si er, 8 askeri personel ile 2 sivil işçinin olayda yaşamını yitirdiğini kaydetti. Kazanın, öğle 12.50 sıralarında onarım için bir süre önce tersaneye gelen TCG Değirmendere römorkörünün havuzdan suya indirilmesi sırasında henüz teknik olarak bilinmeyen bir sebeple meydana geldiğini dile getiren Toprak, şu bilgileri verdi: "İki tane gemi, biri indirildikten sonra diğerinde bir yatma oluyor ve ondan sonra dengeyi kaybettiği için bir deniz kazası meydana geliyor. O anda geminin, römorkörün içerisinde 1'i astsubay olmak üzere 8 asker, 2 de işçi bulunuyordu ve şu anda maalesef cesetlerine ulaşılmış oldu ve çıkarıldı. Yarın gerekli otopsi ve incelemeler yapıldıktan sonra belirlenecek bir saatte cenazeler kaldırılacak." 

VİNÇ DE BAKIM İÇİN SIRA BEKLİYORMUŞ 
Öte yandan, İzmir Tersanesi'nde yan yatan römorkörün kaldırılması için gönderilen yüzer vincin, bir süreden beri aynı tersanede bakım için sıra beklediği iddia edildi. İzmir Limanı yetkililerinden alınan bilgiye göre, Ege Denizi'ndeki tek tersane olan İzmir Tersanesi'nde, "TCG Değirmendere" isimli römorkörün yan yattığı kazanın ardından acilen göreve çağrılan, "TCDD Barbaros" isimli yüzer vinç, aynı tersaneden yoğunluk nedeniyle bakım için randevu alınamaması üzerine bir süre önce faaliyetini durdurdu. 

Geminin bakımının yapılamaması nedeniyle Türk Loydu tarafından limana bağlanması yönünde karar verildi. Bugün yaşanan kaza sonrası talep üzerine özel izinle olaya müdahale eden vinç, kazada kaybolanların bulunması çalışmalarında görev aldı. Bakım onarım çalışmaları sonrası havuzdan denize indirildiği sırada henüz belirlenemeyen nedenle yan yatan TCG Değirmendere römorköründe 10 kişi yaşamını yitirmişti.

Yorum yapabilmek için üye girişi yapmanız gerekmektedir.

Üye değilseniz hemen üye olun veya giriş yapın.

SIRADAKİ HABER