banner249

Tarihi evler restore ediliyor

Denizli Büyükşehir Belediyesi yok olmaya yüz tutmuş tarihi yapıları yaşatmayı sürdürüyor. Denizli’nin Atalar Mahallesi’nde yaklaşık 150 yıllık Cezmi Ökten Evi ile Necdet Bilge Evi, geçmiş günlerine yeniden dönüyor. Kentteki birçok tarihi yapının küllerinden yeniden doğmasını sağlayan ve asırlık binaları eski ihtişamlı günlerine döndüren Denizli Büyükşehir Belediyesi, 150 yıl önce komşu olan iki yapıyı daha ayağa kaldırıyor.

Tarihi evler restore ediliyor
banner240

 Külahçıoğlu Un Fabrikası, İbrahim Çallı Sanat Evi, Konyalıoğlu Konağı, Balcı Evi, Sürücü Evi, Osmanbey Konağı ve Merzeci Un Fabrikası gibi, Denizli'nin yıkılmaya yüz tutmuş tarihi binalarını kamulaştırıp, restore ederek kente yeniden kazandıran Denizli Büyükşehir Belediyesi, bir süre önce çalışmalarına başlanılan Cezmi Ökten Evi ile Necdet Bilge Evi’nde sona yaklaştı. Atalar Mahallesi’nde 150 yıl önce aynı sokakta birbirine komşu olan Cezmi Ökten Evi ile Necdet Bilge Evi, restorasyon çalışmasının tamamlanmasının ardından 1850’li yıllardaki eski ihtişamına yeniden kavuşacak. Terk edilmiş ve virane bir haldeyken yeniden ayağa kaldırılan tarihi yapılar Külahçıoğlu Un Fabrikası, İbrahim Çallı Sanat Evi, Konyalıoğlu Konağı, Balcı Evi, Sürücü Evi, Osmanbey Konağı ve Merzeci Un Fabrikası gibi Denizlililerin hizmetine sunulacak. Denizli Büyükşehir Belediye Başkanı Osman Zolan, günümüze kadar az sayıda kalan tarihi Denizli evlerini geleceğe taşımak için çalışmaları sürdürdüklerini söyledi. Bugüne kadar birçok tarihi binayı, yok olmak üzereyken Denizli’ye kazandırdıklarını hatırlatan Başkan Zolan, "Belediyelerin görevi sadece alt yapı ve üst yapı yapmak değil, kültürümüze de sahip çıkmaktır. Bunun için kaybolmaya yüz tutmuş tarihi değerlerimizi bu şekilde geleceğe taşıyıp onları özellikle çocuklarımız ve gençlerimizle tanıştırmamız gerekir" diye konuştu. 


DENİZLİ HALKININ HİZMETİNE AÇILACAK
 Büyükşehir Belediye Başkanı Zolan, konuşmasını şöyle sürdürdü: "Bu binaları sadece restore etmemiz yetmiyor. Bu yapıların içinde nefes alınması, hayatın içine de katılması gerekiyor. Yoksa restore edip yeniden kendi hallerine bırakmak çözüm değil. Bu binaları yaşatacağız. Bugüne kadar restore ettiğimiz diğer tarihi binalar gibi bu yapılar da halkımıza hizmet etmek için kullanılacak.” Cezmi Ökten Evi ile Necdet Bilge Evi’nin yıllar önce aynı sokaktaki komşu iki ev olduğuna dikkati çeken Başkan Zolan, “O günlerin yeniden yaşanması mümkün değil ancak restorasyonun tamamlanmasının ardından buradaki tarih yeniden ayağa kalkacak. Özellikle çocuklarımız ve gençlerimiz tarihimizi ve kültürümüzü burada görecek, büyüklerimiz geçmişi burada yad edecek” diye konuştu.

 CEZMİ ÖKTEN EVİ
 Atalar Mahallesi, 959 Sokak üzerinde bulunan Cezmi Ökten Evi kendine ait bahçe içerisinde yer alıyor. Ön cephesi 959 sokağa açılan tarihi iki katlı evin zemin katı ahşap hatıllarla desteklenmiş ve kerpiç tuğla duvarlarla oluşturulmuştur. Bina ile aynı bahçe içerisinde yer alan dönem eki bina yenilenerek kullanıma dahil edilmiştir. Binanın bir bölümünün bölge halkına ve turistlere bilgi verecek bir bilgi ofisi olarak kullanımına karar verildi. Geleneksel mimari, özgün malzeme ve teknik kullanılarak yapımının yanında, binaların bugünkü kullanımları göz önüne alınarak engelliler de düşünülmüştür.

 NECDET BİLGE EVİ
 Atalar Mahallesi 959 Sokak üzerinde bulunan Necdet Bilge Evi, bahçe içerisinde iki ayrı yapıdan oluşuyor. Bahçe içinden tek kapı ile 959 sokağa çıkılan yapı farklı hizmetlere uygun ve engellilerin de kullanabileceği şekilde restore edilmektedir. Bölgedeki diğer evlere oranla daha özgün ve yapım dönemi daha eski olduğundan tarihi ev müze olarak düzenlenmiştir. Tarihi köy evlerinin tipik bir örneği olan yapıların restitüsyon projesi doğrultusunda özgünlüğü bozulmadan restore edilmektedir.

Yorum yapabilmek için üye girişi yapmanız gerekmektedir.

Üye değilseniz hemen üye olun veya giriş yapın.

SIRADAKİ HABER