banner249

Tarihi cami turizme kazandırılacak

denizli'nin acıpayam ilçesine bağlı yazır beldesinde duvarlarında çiçek ve doğa motifleri bulunan, farklı süslemesiyle dikkat çeken tarihi hacı Ömer ağa camisi'nin restore edilerek, turizme kazandırılması planlanıyor.

Tarihi cami turizme kazandırılacak
banner240
Kitabesinden 1802 yılında yaptırıldığı anlaşılan Hacı Ömer Ağa Camisi, ahşap tavan ve sütunlu Selçuklu dönemi cami mimarisinin özelliklerini taşıyan yapısı ve ;;natürmort;; olarak tanımlanabilecek meyve, sebze, çiçek, bitki, doğa resimleriyle süslü tavan ile duvar panolarıyla, Anadolu;daki tarihi camiler içerisinde farklı bir yere sahip bulunuyor.

Yapıldığı dönemin tüm orijinal özelliklerini koruyan caminin, 2003 yılında gördüğü kısmi onarımın ardından kapsamlı bir restorasyondan geçmesi için başlatılan çalışmalar sürüyor. Yazır Belediye Başkanı İmdat Altun, caminin restorasyonunun, geçen yıl Vakıflar Aydın Bölge Müdürlüğü tarafından yatırım programına alındığını hatırlatarak, orijinal özelliklerini korumakla birlikte restorasyona ihtiyaç duyan bu tarihi yapıda bir an önce gerekli çalışmaların yapılmasını beklediklerini ifade etti.

Caminin, ibadethane olarak kullanılmasının yanı sıra farklı cami süslemesine sahip olması nedeniyle her yıl yurt içi ve yurt dışından gelen çok sayıda kişi tarafından ziyaret edildiğini anlatan Altun, restorasyon sonrası bu ilginin daha da artacağını ve turizme kazandırılması planlanan tarihi camiyi gelecek nesillere bırakılacak önemli bir eser olarak gördüklerini belirtti.

Hacı Ömer Ağa Camisi İmam Hatibi Süleyman Özçağan ise camide 30 yıldır görev yaptığını kaydetti. Caminin özellikleri hakkında bilgi veren Özçağan, şunları kaydetti, ;;Dikdörtgen yapıya sahip cami, altısı müstakil, on adet ahşap sütun ile mihrap aksında üç alana ayrılmış. Cami, mimari ve süsleme özellikleri ile 13. yüzyıl ağaç direkli Selçuklu camilerini hatırlatıyor. Süslemesi bakımından oldukça zengin ve değişik bir durum gösteren caminin duvarları, üç sıra pano halinde resimlerle süslenmiş. Caminin duvarlarındaki resimlerde, minyatür üslubunun ağırlığı hissediliyor. Panolardaki resimlerde gösterişten kaçınıldığı ve daha ferahlatıcı bir atmosfer oluşturulmaya çalışıldığı gözleniyor. Bu resimlerde özellikle cami, natürmort, bitki ve ağaç motiflerine yer verilmiş. Ayrıca caminin tavanı da çıtalarla küçük karelere ayrılmış ve bu kareler, belirli aralıklarla serpiştirilmiş bitki motifleriyle süslenmiş. Motiflerde yer alan bütün meyve, sebze ve bitkilerin bu bölgede yetiştirilen ürünlerin birer kopyası olduğunu görüyoruz.;;

Yorum yapabilmek için üye girişi yapmanız gerekmektedir.

Üye değilseniz hemen üye olun veya giriş yapın.

SIRADAKİ HABER