banner249

;Değirmendere Kanyonu; turizme kazandırılmayı bekliyor

afyonkarahisar'ın başmakçı ilçesinde, türkiye dağcılık federasyonu'na bağlı doğa sporları kulüplerine üye dağcılar, doğa sporları turizmine kazandırılmasını istedikleri, daha önce iki kez denenip geçilemeyen ''değirmendere kanyonu''nu geçmeyi başardı.

;Değirmendere Kanyonu; turizme kazandırılmayı bekliyor
banner240
Federasyonun Afyonkarahisar Temsilcisi Mithat Şener öncülüğünde Afyonkarahisar ile Kocatepe Doğa Sporları Kulüpleri üyelerinden oluşan grup, Başmakçı;ya bağlı Yaka köyü yakınında başladıkları etkinlikte 5 kilometre katederek, Değirmendere Kanyonu;na ulaştı ve 1 kilometre uzunluğundaki kanyon yürüyüşünü gerçekleştirdi. Grup, daha sonra Başmakçı ilçe merkezine döndü.

Şener, düzenledikleri keşif çalışmasında kanyonla ilgili tanıtıcı bilgiler elde ettiklerini söyledi. ;;Orta üstü derece zorlukta;; diye değerlendirilen kanyona daha önce iki kez keşif faaliyeti yapıldığını ancak kanyon yürüyüşünün tamamlanamadığını belirten Şener, ;;Kanyonun doğal güzellikleri tarif edilemez derecede. 15-20 metre arası yükseklikte 4, 10 metrenin altında da çok sayıda şelale var. Su birikintileri ise yer yer insan boyunu aşıyor. Yaklaşık 1 kilometre uzunluğunda ve büyük bölümü dar bir ortamda ilerliyor;; dedi.

;;PROFESYONELLERİN ZEVKLE GEÇEBİLECEĞİ BİR PARKUR;;
Keşif çalışmasını Afyonkarahisar Valiliği;nin desteğiyle yaptıklarını ifade eden Şener, kanyonu tanıtarak burasının doğa sporları turizmine açılmasını hedeflediklerini anlattı.
Şener, kanyonun profesyonel ve tam donanıma sahip ekipler için uygun olduğu bilgisini vererek, şöyle konuştu, ;;Kayalar çok kaygan, şelalelerin döküldüğü bölümler derin ve tehlikeli. Başlangıç ve bitiş noktalarında rakım farkı yaklaşık 200 metre. Ekip olarak teknik donanımız tam olduğu için bazı bölümleri birbirimizi ip emniyetine alarak geçtik. İki noktada teknik ekipmanımızla ana emniyet noktasına yan geçiş ya da inişler yaptık. Gözlemlerimiz, incelemelerimiz ve ihtiyaç duyulan malzemeler gibi bilgileri kayıt altına aldık. Yeterli teknik bilgi ve donanıma sahip olmayanlar için uygun bir yer değil ama profesyonellerin zevkle geçebileceği bir parkur.;;

Grupta yer alan diğer dağcılar da, kanyon geçişinin çok keyfili olduğunu ve hazırlayacakları raporu paylaşarak doğa sporu tutkunlarının ilgisini bölgeye çekmeye çalışacaklarını dile getirerek, kanyonu geçmek için yeniden buraya geleceklerini bildirdi.

Başmakçı Belediye Başkanı Halil Özcan ise Başmakçı;nın doğal güzelliklikler yönünden zengin bir ilçe olduğunu ifade etti. Doğaseverler ve doğa sporcularının ilçedeki güzellikleri mutlaka görmesi gerektiğini vurgulayan Özcan, ;;İlçemizde Değirmendere Kanyonu gibi doğa turizmine kazandırılabilecek birçok önemli bölge var. Kanyonda keşif çalışması yapan ekibe teşekkür ederim. Burasını tanımak ve tanıtmak için çaba harcadılar;; diye konuştu.

Yorum yapabilmek için üye girişi yapmanız gerekmektedir.

Üye değilseniz hemen üye olun veya giriş yapın.

SIRADAKİ HABER