banner249

Son usta, teknoloji yüzünden mesleğinin son demlerini yaşıyor

teknolojiye yenik düşen ve unutulan mesleklerden olan ''tırpan bileme'' mesleğinin başmakçı'daki son temsilcisi eyüp ger (81) mesleğini sürdürmeye çalışıyor.

Son usta, teknoloji yüzünden mesleğinin son demlerini yaşıyor
banner240
Ger, 13 yaşında çırak olarak başladığı, halk arasında ;;tırpan dişeme;; diye bilinen mesleğini bu güne kadar sürdürdüğünü söyledi. Son zamanlarda teknolojinin ilerlemesiyle tırpana gerek duyulmadığı için mesleğin son demlerini yaşadığını belirten Ger, şöyle devam etti, ;;Eskiden arpayı, buğdayı günlerce tırpanla biçerken şimdi büyük makineler harmanı iki saatte kaldırıyor. Artık tırpan, meyve bahçelerinde ağaçlar arasındaki otları biçmek için kullanılıyor. Günümüzde tırpana hala ihtiyaç var ama kimse bu mesleği yapmıyor. Tırpan, usta tarafından dişenmezse ürün sağlıklı biçilemez. 81 yaşımda olduğum halde bu mesleği sürdürmeye çalışıyorum. Son nefesime kadar mesleğimi sürdüreceğim.;;

Ger, çocuk yaşta tarlada çalışırken keskinliği bozulan tırpanı meraktan bilemeye başladığını anlatarak, babasının, ;;Bir işi yapacaksan ustasından öğrenmelisin. Hem öğrenirsin hem de çevrene faydan olur;; dediğini bildirdi.

Tarlada çalıştıktan sonra tırpan ustasının yanında çıraklığa başladığını dile getiren Ger, ;;Ustam işin inceliklerini öğretti. Tarlamızın yanında ustamında da tarlalarını biçmeye başladım. Ustam tırpan dişeme kadar tarlada biçmenin de önemli olduğunu söyledi;; dedi.

Yorum yapabilmek için üye girişi yapmanız gerekmektedir.

Üye değilseniz hemen üye olun veya giriş yapın.

SIRADAKİ HABER