banner249

Seçimden önce Türkiye’de esrarengiz işler olmuş!

Seçimlerden önce Türkiye'ye, kaynağı belirsiz 2.9 milyar dolar girmiş.

Seçimden önce Türkiye’de esrarengiz işler olmuş!
banner240

Cari açık beklentinin üzerinde gelirken, gizemli para olarak ifade edilen belirsiz para girişi nisanda 2.9 milyar dolar olarak gerçekleşti. Cari işlemler açığı Nisan ayında, geçen yılın aynı ayına göre 1.52 milyar dolar azalarak 3.41 milyar dolara gerilemesine karşın, 3.0 milyar dolar dolayındaki beklentileri aştı. 


ŞUBAT'TA 17 YILLIK REKOR KIRILMIŞTI 
Şubat ayında 4.6 milyar dolar ile 17 yılın zirvesini görerek, tartışmaları beraberinde getiren net hata noksan kalemi ise geçen mart ayındaki frenin ardından tekrar hareketlendi. 

MARTTA FREN, NİSANDA GAZ! 
Mart ayında 258 milyon dolar olan belirsiz para girişi nisan ayında tekrar 2.9 milyar dolara ulaştı. Böylece yılın ilk 4 ayında kaynağı belirlenemeyen para girişi 7 milyar dolar olarak gerçekleşti. Bu rakam geçen yılın aynı döneminde 6.3 milyar dolardı. 

UZMAN TAHMİNİ 
Odeabank Ekonomik Araştırmalar Müdürü İnanç Sözer, önümüzdeki dönemde cari işlemler açığındaki iyileşmenin destekleyici petrol fiyatları sayesinde sürerek, milli gelire oranla sürdürülebilir seviyelere yaklaşacağını ve yüzde 4 civarında yılı kapatacağını tahmin ettiklerini belirtti. 

"BİRBİRİNE BAĞLILAR" 
Sözer, Nisan'da rezervlerdeki 1,9 milyar dolarlık artışa rağmen, cari açığın 2,9 milyar dolarlık net hata ve noksan, reel sektörün 1,2 milyar dolarlık uzun vadeli dış borçlanması ve 0,8 milyar dolarlık net portföy girişi ile finanse edildiğini belirterek, "Daha da önemlisi, hem bankalar hem reel sektör için yurtdışı borçlanmanın vadesindeki uzama devam ederek, finansal istikrardaki iyileşmeyi destekliyor" dedi.

Yorum yapabilmek için üye girişi yapmanız gerekmektedir.

Üye değilseniz hemen üye olun veya giriş yapın.

SIRADAKİ HABER