banner249

Sanayicinin finansman isyanı!

denizli sanayi odası yönetim kurulu başkanı müjdat keçeci, bankaların tekstil sektörüne kullandırdığı kredi oranının yüzde 40'tan yüzde 13'e gerilediğini belirterek, bireysel ihtiyaçlara daha cazip koşullarla kredi imkanları sunulmasından üzüntü duyduklarını ifade etti.

Sanayicinin finansman isyanı!
banner240
Keçeci, yaptığı açıklamada, tekstil sektörünün kredi olanaklarından hak ettiği ölçüde yararlanamadığını savundu. Keçeci, bankaların, üretim, ihracat yapan, istihdam sağlayan tekstil sektörü için krediyi ;;dar;; tuttuğunu, firmalardan gelen kredi talepleri için yüksek teminatlar ve bireysel krediye oranla daha yüksek faiz oranları isteyerek üreticinin kredi imkanlarına ulaşmasını güçleştirdiğini savunarak, sektöre uygulanan kredi faizlerinin, sanayiciyi ;;hırpaladığını ve yorduğunu;; ifade etti.

Keçeci, 2005 yılında Denizli;de tüm sektörlerde kullanılan kredilerin toplam miktarının 1 milyon 697 bin 755 lira olduğunu, bunun 680 bin 181 lirasının tekstil ve tekstil ürünleri sanayisine kullandırıldığına dikkati çekerek, şunları söyledi, ;;Bu rakam, kullanılan kredilerin yüzde 40;ına tekabül ediyordu. Aynı yıl bireysel krediler ve kredi kartlarına ayrılan rakam ise 290 bin 251 liraydı, bu da Denizli;de kullandırılan kredilerin yüzde 17;sine karşılık geliyordu. Bu yılın rakamlarına baktığımızda ise kredi miktarı ve oranlarda ciddi oynamalar oldu. Sektörün kredi kullanımı 1 milyon 130 bin 218 liraya çıktı, ama Denizli;ye ayrılan krediler içindeki oranı yüzde 13;e düştü. Asıl yükseliş bireysel kredi ve kredi kartlarına ayrılan rakamda gerçekleşti ve bu krediler 2 milyon 695 bin liraya çıktı.;;

BİREYSEL KREDİDEKİ HIZLI YÜKSELİŞ
Bu dönemde bireysel kredilerin toplam krediden aldığı payın ise yüzde 31;lere yükseldiğine dikkati çeken Keçeci, buna karşın 2005 yılında kredilerin neredeyse yarısını alan tekstil sektörünün, kredi hacminde çarpıcı bir düşüşün görüldüğünü söyledi.

Keçeci, bireysel kredi ve kredi kartlarının bu kadar geniş alana yayılmasının, kredi kurumlarının üretime samimi bakmadıklarını gösterdiğini savunarak, şunları kaydetti, ;;Ev, araba alana daha cazip şartlarla daha riskli kredilerin verildiğini görmekten üzüntü duyuyoruz. Bireysel kredilerin ülkemiz açısından geçmiş yıllarda yaşadığımız dalgalanmaların riskini taşıdığı için yanlış bir kredilendirme sistemi olduğunu düşünüyoruz. Bu hususun mutlak suretle düzelmesini, bankalarımızın kredilerde üretime yönelik tercihlerde bulunmalarını rica ediyoruz.;;

Yorum yapabilmek için üye girişi yapmanız gerekmektedir.

Üye değilseniz hemen üye olun veya giriş yapın.

SIRADAKİ HABER