banner249

Sağlıkta köklü değişiklik

Sağlık Bakanı Mehmet Müezzinoğlu, Tam Gün Yasası ile birlikte aile hekimlerine getirilen zorunlu 8 saat nöbet uygulamasının hastanelerin acil servislerinde değil, görevli oldukları aile sağlığı merkezlerinde yapılacağını bildirdi.

Sağlıkta köklü değişiklik
banner240

Müezzinoğlu'nun açıkladığı yeni sisteme göre, aile sağlığı merkezleri bundan böyle cumartesi pazarları da açık olacak. Her aile sağlığı merkezi bir hastaneye entegre edilecek ve o hastane ile birlikte çalışacak. Kalp krizi, trafik kazası, beyin kanaması gibi gerçekten "acil" vakaların dışında kalan vakalara aile hekimleri bakacak. 


Aile hekimlerinin müdahalede yetersiz kaldığı vakalar, hastanelere başvuracak. Müezzinoğlu, her hekim için 2014 yılı içinde ne kadar sezaryen ve anjiyo yaptıkları ile reçetelere ne kadar antibiyotik yazdıklarının istatistiğinin çıkarılacağını da belirterek, 2014 yılı sonunda bilimsel veriler ışığında gereksiz sezaryen, anjiyo ve antibiyotik kullanımı ile ilgili hekimlere ceza verilmesine gerek olup olmadığına karar verecek. 

HAFTA SONLARI DA ÇALIŞACAK 
Hastanelerin acillerine gelen hastaların yaklaşık yüzde 70'inin aslında "acil" konseptinin hastası olmadığını söyleyen Müezzinoğlu, "Onlar rutinde o saatte hekim arayan, o saatte hekiminden muayene olmak isteyen hastalarımız. Yoksa bir kalp krizi, bir trafik kazası, yüksekten düşme, yangın değil. Bir değerlendirme yaptığımızda 100 acilden yaklaşık yüzde 30-35'i gerçek anlamda acil. Ama bir de 'Eve geldim, çocuğun ateşi yükselmiş', 'Eve geldim, hanımın başı ağrıyor', 'Eve geldim, galiba tansiyonum yükseldi' gibi durumlar var. Bunlar bizim acil konseptimizin standardını da bozuyor. O nedenle aile sağlığı merkezlerimizin, aile hekimlerimizle birlikte cumartesi pazarı da planlayarak, entegre bir hastane ile paralel çalışabileceği bir sistemin üzerinde çalışıyoruz" diye konuştu. 

Sistemin bu yıl içinde uygulamaya geçirileceğini kaydeden Müezzinoğlu, aile hekimlerine seslenerek, "Ne olur hadiseyi egzajere etmeyin. Biz mesleğimizin saygın yapılmasını ama 76 milyon insanımıza da doğru ve kolay ulaşılabilir sağlık hizmeti verebilmeyi hedefliyoruz" dedi.

Yorum yapabilmek için üye girişi yapmanız gerekmektedir.

Üye değilseniz hemen üye olun veya giriş yapın.

SIRADAKİ HABER