banner249

Masumane bir talep

Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci, Başbakan’ın Merkez Bankası’nın faiz oranlarını indirmesi yönündeki açıklamasını, masumane bir talep olarak değerlendirdi.

Masumane bir talep
banner240

Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci, Türkiye İhracatçılar Meclisi’nde düzenlenen toplantıda Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın Azerbaycan seyahati öncesinde Merkez Bankası'na yaptığı faiz indirimi çağrısına destek vererek “Başbakanımızın bu yöndeki açıklaması son derece doğaldır. Bunun ne zaman, ne şekilde yapılacağı yetkisi de merkez bankasına aittir. Bunun bir an önce olmasını beklemek kadar doğal bir şey olabilir mi? Ben isterin ki yarın olsun. Ama bunu piyasa belirliyor " dedi. 


Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci, Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) Başkanı Mehmet Büyükekşi'nin ev sahipliğinde düzenlenen toplantıya katıldı. Bakan Zeybekci, Türkiye’nin en mahrem ilkelerinin dinlenmesiyle ilgili görüntülere bakıldığında bunun bir komplo, çok büyük bir Türkiye üzerinde oynanan oyun ve casusluk olduğunu gördüklerini belirterek "Tüm siyasetin sonuçları ekonomik sonuçları doğurur. Türkiye’nin ekonomisinin de hedef alındığını biliyoruz. Türkiye’nin ekonomisinin de istikrarsızlaştırılması, emellerinin sarsılması yönünde de operasyonlar düşünüldüğünü biliyoruz. Bu süreçte bazı kur dalgalanmalarının ve faiz dalgalanmalarının hızlı yaşandığı bir kaç günde bazı özel hareketlerin olduğunu da biliyoruz. Hukuk olarak ne yapılır bilmiyorum. Bunlara karşı Türkiye dersini çıkarmalı, iyi bir ders almalı" dedi. 

MERKEZ BANKASINI TEK AYAKLI DÜŞÜNMEK YANLIŞ OLUR 
Türkiye'de hiç kimsenin faizin artmasından dolayı mutlu olacağını zannetmediğini söyleyen Bakan Nihat Zeybekci, "Merkez Bankası adım attığı için faiz düşmez onu da söyleyeyim. Merkez Bankasını tek ayaklı düşünmek yanlış olur" diye konuştu. 

2023'ÜN BAŞLAMA DÜĞMESİNE BASILMIŞTIR 
Bakan Zeybekçi, bankaların yurt içi borçlarıyla ilgili yorumlar yapıldığını ve bunun yakın gelecekte sıkıntı yaratacağı şeklinde bir görüş olduğunu hatırlatarak "Ben bu görüşe katılmıyorum. Türkiye’yi tam olarak bilmedikleri, imkanları, kaynakları iyi bilmediklerini ben orada görüyorum. Şunu söylüyorlar 'O kadar arbedenin, çalkantının içinden geçen Türkiye’nin bir yerlerinin kırılmış, çatlamış olması lazım’ diye bakıyorlar. Bir şey olmadı yani. Türkiye bu süreçleri yaşadı ve hiç bir şey olmadan 30 Mart’ı geçti. Şu an da Türkiye, ekonomik olarak çok başka başlangıçların eşiğindedir. 2023’ün artık başlama düğmesine basılmıştır" şeklinde konuştu. 

KREDİ DERECELENDİRME KURULUŞLARI TÜRKİYE'NİN HAKKINI YİYOR
Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci, "kredi derecelendirme kuruluşlarının Türkiye’ye karşı hep derler ya hakkımızı yediler ben de maalesef bu düşüncedeyim. Türkiye’ye gelince biraz ketum davrandıklarını, yerlerde sürünen ve ya hakikatten darmadağın olan bir Yunanistan ya da İspanya’ya karşı ne kadar cömert davrandıklarını, teşvik edici, sermayeye yöneltici davrandıklarını biliyoruz. Bunların raporları, eleştirileri yorumları Türkiye ekonomisi için önemli olduğunu biliyoruz" dedi. 

"BAŞBAKAN’IN FAİZ ORANLARININ DÜZELTİLMESİNİ İSTEMESİ DOĞALDIR" 
17 Aralık süreciyle başlayan dönemde Türk ekonomisinin üzerinde oynanan spekülasyon hareketlerine Merkez Bankası'nın olağan üstü toplantı yaparak cevap verdiğini söyleyen Bakanı Nihat Zeybekci, "Gerek TL’nin aşırı değer kaybı gerekse Türkiye ekonomisindeki hareketliği yatıştırmak için o hareketi yaptı. Beklentilerin üzerinde bir faiz artışıydı. Bütün dünyanın ve sizin de beklentilerinizin üzerindeydi, Merkez Bankası’nın yapmış olduğu 5 puanlık borç verme faizindeki artış oranı. O dönemde biz bunu Türkiye’de faizlerin artmasını katladığı bir maliyet olarak görüyoruz. Bunu da olumsuz olarak görüyoruz. Bunun bir an önce düzeltilmesini istemek bir başbakanın en doğal hakkıdır. 

En doğal yaklaşımı en doğal beklentisidir. Başbakanımız Merkez Bankası'na bu güne kadar hiçbir şey için emir vermemiştir. Bizim de öyle bir şey söylememiz söz konusu değildir. Bu yönde bu ülkenin Başbakan’ı olarak, Ekonomi Bakanlığı olarak, faizlerin düşmesini faizlerin düşmesiyle Türk ekonomisinin, Türk sanayisi, ihracatçısının katlandığı maliyetin aşağıya düşmesini beklemek son derece doğaldır. Masumane bir taleptir. Bunun ne zaman, nasıl olacağına karar vermek Merkez Bankamızın yetkisindedir. Kanunlar böyle söylüyor. Burası bir hukuk devletidir. Başbakanımızın bu yöndeki açıklaması son derece doğaldır. Bunun ne zaman, ne şekilde yapılacağı yetkisi de Merkez Bankası’na aittir" şeklinde konuştu. 

17 Aralık sürecinden sonra milletin bir karar verdiğini söyleyen Bakan Nihat Zeybekci "Bu millet dedi ki ‘Bu ülkede siyasi istikrar var, bu ülkede ekonomik istikrarın devamını istiyorum, siyasi istikrarın daha da güçlenerek devamını istiyorum.’ Bir Başbakan olarak da madem o dönemde, spekülasyonun yoğun olduğu dönemde olağan üstü toplantılar ile Türkiye’de faiz üzerinde düzenlemeler yapıldıysa o zaman bu millette böyle dediyse olağan üstü toplantı zamanı gelmiştir yönünde böyle bir şey söylemiştir. Bu kesinlikle Merkez Bankası’na bir talimat değildir. Kanunen yetki Merkez Bankası’ndadır. En iyi zamanı ekonomik olarak da zamanlama olarak da kararı o verecek. Bunun bir an önce olmasını beklemek kadar doğal bir şey olabilir mi? Ben isterin ki yarın olsun. Ama bunu piyasa belirliyor" diye konuştu.

Yorum yapabilmek için üye girişi yapmanız gerekmektedir.

Üye değilseniz hemen üye olun veya giriş yapın.

SIRADAKİ HABER