banner249

Mandalina ağaçta kaldı

Aydın’da birçok ailenin geçim kaynağı olan mandalina para etmemesinden dolayı dalında kaldı.

Mandalina ağaçta kaldı
banner240

Üretici toptan 25 Kuruşa alıcı bulamazken toplanmayan mandalinalar dalında kaderine terk edildi. Aydın’ın batı bölgesinde bir zamanlar zeytin ağaçları sökülerek yerine dikilen mandalinalara rağbet kalmadı. 


Son yıllarda üretim maliyetlerinin artmasına rağmen ürün fiyatının sürekli gerilemesiyle üretici zor duruma düştü. Aydın’ın Köşk, Sultanhisar, Yenipazar, Nazilli, Kuyucak ve Bozdoğan ilçelerinde yoğun bir şekilde üretilen mandalinalar bu yıl dalında kaldı. Geçtiğimiz yıllarda toptan 50-60 kuruşa alıcı bulan mandalinaya bu yıl toptan 20 Kuruşa zor alıcı bulunuyor. Hasat sezonu öncesi tüccarlar tarafından dalında satın alınan birçok bölgede ise mandalina para etmemesi nedeniyle toplanmadı. 

Yıllar önce arazilerine mandalina diktiklerini ve şimdi o mandalina ağaçlarını sökme noktasına geldiklerini dile getiren üretici Beyhan Çapar, “Her yıl üretim maliyetleri katlanarak artıyor. Satış fiyatlarımız ise her sene geriliyor. Hal böyle olunca mandalina bizim için karlı bir ürün olmaktan çıkıp, bizi zarara uğratmaya başladı. Normal zamanlarda hasat dönemi gelmeden tüccarlarla mandalinayı ağacındayken satın alırdı. Şimdi bırakın ağaçları toplanmışları bile alan yok. 

Ağaçtayken satın alınan birçok bahçede geri dönüldü. Toptan kilosuna 25 Kuruşa mandalinayı satamıyoruz. Geçmiş yıllarda bu fiyat ağacın başındayken 50-60 Kuruştu. Hal böyle olunca ağaçtan mandalinayı toplatmıyoruz. Mandalina ağaçları meyveleriyle öylece bekliyor” dedi.

Yorum yapabilmek için üye girişi yapmanız gerekmektedir.

Üye değilseniz hemen üye olun veya giriş yapın.

SIRADAKİ HABER