banner249

Mahallenin asfalt parasının faturası vatandaşa çıktı

Kütahya’nın Maltepe Mahallesi sakinleri, mahallelerinde yapılan asfalt çalışmalarının kendilerine yüksek miktarlarla fatura edildiğini savunarak belediyenin bu uygulamasını düzeltmesini istedi.

Mahallenin asfalt parasının faturası vatandaşa çıktı
banner240

Mahalle sakinleri ellerine ulaşan faturalardaki faiz tutarının da oldukça yüksek olduğunu bildirdi. Kamuoyunda “asfalt parası” olarak biline ve Kütahya Belediyesinin düzenlediği faturalarda “yol çalışmalarına katılım payı” olarak ifade edilen asfalt paraları vatandaşın tepkisine çekmeye devam ediyor. 


Maltepe Mahallesi Yıldız Sokak sakinleri, Kütahya Belediyesinin 2011-2012 yılları arasında sokaklarında yapmış olduğu asfalt tadilat çalışmalarının kendilerine ev beyanı üzerinden hesaplanarak fatura edildiğini, ellerine ulaşan faturaların taksitli tutarlarının ise normalin üzerinde bir oranla fiyat artışının yapıldığını savundu. 

Belediyenin uygulamasını eleştiren mahalle sakinlerinden Hamza Demirtaş, “Mahallemizde yapılan asfalt çalışmaları rayiç bedelinin üzerinden, ev beyanı dikkate alınarak faturalandırılmıştır. Asfalt paraları asfalt tutarının rayiç bedeli üzerinden değil de ev beyanları üzerinden hesaplanarak faturalandırılmış. 

Bu da evin net alanı değil de evlerimizin brüt metrekareleri üzerinden, merdiven boşlukları ve diğer alanlar da hesaplanarak faturalandırılmış. Örneğin benim evim 140 metrekare. Belediye faturasında yaklaşık 27 metrekare fazla hesaplayarak faturaya yansıtarak haksız kazanç sağlıyor. İtirazımız, faturaların ev beyanı üzerinden hesaplanarak gelmesidir. Ben bu evi yaparken kanalizasyon, su, garaj paralarını peşin ödedim. Bu durum yapılan hizmetler için ikinci kez para almaktır. 

Bu bize ceza gibi geliyor. Diğer birçok ilde bu durum farklı. Bazı illerde asfalt parası alınmazken bazı illerde de asfalt fiyatı üzerinden hesaplama yapılarak vatandaşa fatura ediliyor. 2011 yılında yapılan çalışmanın faturası o tarihlerde elimize ulaştırılmış olsaydı, o zaman belki asfalt fiyatı daha düşüktü. Bize sonradan ev beyanları üzerinden gelen faturalar canımızı yakıyor. 

Devletimiz vergilerle ayakta. Biz “para ödemeyelim” demiyoruz. Sokak sakinleri olarak faturaların yeniden düzenlenmesini talep ediyoruz” dedi. Yıldız Sokak üzerinde ikamet eden Murat Tabak isimli mahalle sakini de kendilerine gelen faturalarda uygulanan taksitli ödeme tutarlarının çok yüksek olduğunu iddia etti. 

Murat Tabak, “Bize gelen faturalarda örneğin 2 bin TL tutarındaki faturayı eğer peşin ödersen 2 bin TL şeklinde ödersin. 
Peşin ödemezsen bunu 2 bin 700 TL olarak ödersin” deniliyor. Zaten ev beyanından hesaplanma yapılmış ve fatura meblağları oldukça yüksek. Bugün hangi banka şubesine 2 bin TL yatırsanız 700 TL faiz verir ki? Bir de bu şekilde meblağ artışı yapılınca adeta cezalandırılmış gibi oluyoruz. İsteğimiz, yapılan çalışma ev beyanı üzerinden değil de asfalt rayiç bedeli üzerinden hesaplanmasıdır” diyerek tepkisini dile getirdi. Yıldız Sokak’ın bir diğer sakini olan Kadir Özdemir de yapılan asfalt çalışmasının üstünkörü bir şekilde yapıldığını, sokaklarına atılan asfaltın olumsuz hava koşullarından etkilenerek çabucak sökülüp gideceğini kaydederek fatura meblağlarını eleştirdi. 

Özdemir, “Sokağımıza atılan asfalt kaliteli bir asfalt değil. Kış şartlarında, yağışlı havalarda atılan asfaltın kenarlarında patlamalar oluyor. Atılan asfaltın en az 5 veya 10 santimetre olması gerekirken 3 santimetre kalınlığında ince bir asfalt atılmıştır. Böylelikle verdiğimiz paralarda boşa gitmiş oluyor. Bunun yanı sıra yaklaşık 250 metrekare uzunluğundaki sokağımıza yaklaşık 33 bin TL asfalt parası faturası geldi.

Bizler bu para ile sokağımıza 10 santimetre kalınlığında beton asfalt attırılabilecekken 3 santimetre asfalt atılarak bize haksızlık yapılmıştır” diye konuştu. Yıldız Sokak sakinleri, Kütahya Belediyesinin düzenlediği faturalarda belirttikleri hususları düzeltme yapması için gerekli dilekçeleri ilgili birimlere verdikleri halde herhangi bir gelişmenin olmadığını, yetkililerin bu hususları göz önünde bulundurarak yapılan hatadan dönmelerini istediklerini sözlerine ekledi.

Yorum yapabilmek için üye girişi yapmanız gerekmektedir.

Üye değilseniz hemen üye olun veya giriş yapın.

SIRADAKİ HABER