banner249

İzmir'de hayali ihracat girişimi

İzmir Gümrük Muhafaza Kaçakçılık ve İstihbarat Müdürlüğü (KİM) ekipleri düzenlediği operasyonda bir firmanın yurtdışına şekerli mamül yerine su ihraç etmeye çalıştığını tespit ederken, 1 milyon 100 bin TL’lik hayali ihracat girişimini ortaya çıkardı.

İzmir'de hayali ihracat girişimi
banner240

Edinilen bilgiye göre, 13 Temmuz'da bir ihbarı değerlendiren görevliler, İzmir Alsancak liman sahasında İngiltere ve Almanya’ya gitmek üzere bekleyen ve gümrük işlemleri tamamlanan 14 adet ihracat beyannamesi kapsamında 14 adet konteynır olduğu, beyannamelerin her birinde eşyaların bin 500 kg su ve 22 bin 950 kg toz içecek olarak beyan edildiği tespit etti. 


Konteynırlar tek tek yerleri bulunarak X-ray cihazından geçirildi. İşlemlerde 14 konteynırda; beyan edilen eşyanın aksine konteynırların tamamında çeşitli ebatlarda pet şişeler içerisinde toplam 372 bin 360 litre su tespit edilerek eşyalara el konuldu. Yapılan incelemede, söz konusu firmanın Türkiye Şeker Kurumu'ndan 2010 yılından itibaren ihraç etmek şartıyla şekerli mamul (toz içecek) üretiminde kullanmak üzere toplam 10.425.510 kg şeker alımı gerçekleştirdiği tespit edildi. 

Firmada yapılan aramada, kapasite raporunda belirtilmesine rağmen üretime ilişkin makine ve teçhizatın eksik olduğu, fabrikada iç piyasaya sürülmeye hazır vaziyette paketlenmiş şeker olduğu, firmanın şekerli mamul üretip ihraç etmek taahhüdüyle Türkiye Şeker Kurumu'ndan piyasanın yaklaşık üçte bir fiyatına satın aldığı şekeri üretimde kullanmayarak fabrikasında paketleme işlemini gerçekleştirdikten sonra iç piyasaya sürdüğü ve büyük miktarlarda rant elde ettiği ortaya çıkarıldı. 

Firma yetkilisi A.S.K.’nın el koyma işleminin gerçekleştirildiği gün yurtdışına çıkış yaptığı belirlendi. İzmir Gümrük Muhafaza Kaçakçılık ve İstihbarat Müdürlüğünce (KİM) gerçekleştirilen operasyonda yürütülen soruşturmaya konu eşyaların piyasa değerinin yaklaşık 1 milyon 100 bin TL olduğu kaydediliyor. 

Yapılan çalışmalar neticesinde A.S.K., M.K., A.K., İ.K., Ş.A. ve B.B. olmak üzere 6 şüpheli hakkında Kaçakçılıkla Mücadele Kanunu uyarınca Savcılığa suç duyurusunda bulunuldu.

Yorum yapabilmek için üye girişi yapmanız gerekmektedir.

Üye değilseniz hemen üye olun veya giriş yapın.

SIRADAKİ HABER