banner249

İnekler altın yumurtlamaya başladı

Organik üretimin her geçen öneminin arttığı ülkemizde, organik desteklemeleri de artınca inekler adeta altın yumurtlamaya başladı.

İnekler altın yumurtlamaya başladı
banner240

İneklerinin eti, sütü ve derisinin yanında dışkılarının da aslında çok kıymetli olduğunu belirten Efeler Ziraat Odası Başkanı Rıza Posacı, besihanedeki hayvanların dışkılarının bir atık olarak görülmemesi gerektiğini belirtti. Organik tarımın öneminin artması ile birlikte hayvan dışkılarının römork veya tankerlerle satılmaya başlandığını belirten Posacı, toprağın ve ürünlerin sağlığı için daha ekonomik ve faydalı olan organik gübre kullanılmasını tavsiye etti. 


Eskiden besihanelerdeki biriken dışkıların arıtılmasının ayrı bir maliyet olarak hesaplandığını, ancak gelişen teknoloji ve organik üretimin önem kazanması ile dışkıların da paraya dönüşmeye başladığını belirten Posacı, “Tarımda son yıllarda daha fazla üretim hedefi ile gereğinden fazla gübre, ilaç, su kullanılması, toprakta ve insanlarda olumsuz etkilere neden olduğu görülmüştür. Bu olumsuzluklar sürdürülebilir yaşamın temelini oluşturan insana ve doğaya dost tarımsal üretim tekniklerinin doğmasına neden olmuştur. 

Bu amaçla alternatif olarak yeni bir üretim tarzı olan Organik Tarım uygulanmaya başlamış, kısacası organik tarım; üretimde insan sağlığı için zararlı olan kimyasal gübre ve ilaçları kullanmadan , bu ihtisas üretimi için izin verilen girdilerle yapılan, insan ve çevre sağlığına dost, üretimden tüketime kadar her aşaması kontrollü ve sertifikalı tarımsal üretim biçimidir. Bu nedenle organik bitkisel üretim yapan siz üreticilerin toprağınızı korumak için toprak hazırlama ve gübreleme belirli kurallar çerçevesinde olmalıdır” dedi.

Organik maddenin toprak verimliliği ve sürdürülebilir tarım açısından son derece büyük bir öneme sahip olduğunu belirten Efeler Ziraat Odası Başkanı Rıza Posacı, “Ülkemiz topraklarının tamamına yakınında organik madde içeriği yetersizdir. Bu olumsuzluğu ortadan kaldırmak için organik gübreler son derece önemli bir role sahiptir. 

Topraklarımızdaki organik maddenin azlığı ve besin elementleri eksikliği, gerek çiftlik gübresinin gerekse diğer organik gübrelerin topraklara verilmesinin önemini ortaya koymaktadır. Bitkisel üretimde verime etkili besin maddeleri sırasıyla; Azot, Fosfor, Potasyum olup yetiştirme ortamı olan topraktan ürün miktarına bağlı olarak sürekli azalmaktadır. 

Azalan bitki besin maddeleri mineral ve organik gübreler ile yerine koymadığımız durumda toprak verimliliğinde ve bağlı olarak üründe kayıplar olmaktadır. Türkiye’de konvansiyonel tarımda yılda; ortalama 6 milyon ton kimyasal gübre, 39 bin ton sentetik tarım ilacı ve hormon kullanılmaktadır. Konvansiyonel tarımda sentetik kimyasalların bilinçsiz ve kontrolsüz kullanımıyla doğal dengenin bozulması, bunun sonucunda besin zinciri ile tüm canlılara hayati tehlike oluşturmaktadır. 

İşte bu kayıpları önlemek ve doğal kaynakları kirletmeden doğal dengeyi bozmadan sağlıklı besin elde etmek, birim alanda verim ve özellikle kaliteyi yükseltmek için organik gübreler kullanılmalıdır. Dünyada ve ülkemizde önem kazanan organik tarımın yapılabilmesi için organik gübrelere ihtiyaç duyulmaktadır. 

Bu nedenle de organik gübreler önem kazanmaktadır. Bitki besin kaynağı olarak organik gübreler en fazla hayvan dışkılarından atıklardan oluşmaktadır. Bitki besin kaynağı olarak önemli organik gübreler toprakta mikrobiyolojik faaliyeti hızlandırarak havalanma ve toprakta su tutma kapasitesini arttırması yanında makro ve mikro besin maddeleri sağlaması gibi toprağa çok yönlü olumlu katkıları vardır. 

Hayvancılığın yoğun olarak yapıldığı ilimizde çiftçilerimizin temini de oldukça kolay olan organik gübre kullanmasını tavsiye ediyoruz. Bu yöntem üretimde kaliteyi artıracağı gibi ürünlerde ilaç kalıntısına da neden olmayacak ve çiftçinin kazancını artıracaktır” dedi. 

“İNEKLERİN DIŞKILARI DA SATILMAYA BAŞLADI”
Organik gübrenin öneminin artması ile birlikte ineklerin dışkılarını da para ile satmaya başladıklarını belirten Aydınlı besicilerden Tezcan Özer, “Eskiden çiftlikte dışkıların temizliği ayrı bir maliyet idi. Şimdi teknoloji gelişti. Herkes besihanesini de sistemli yapmaya başladı. Özel çukurlarda biriktirilen dışkılar iş makineleri yardımı ile zahmetsiz olarak çekilip tarlalara taşınıyor. Bu sistem ile hem maliyetimiz düşüyor hem kazancımız artıyor” dedi.

Yorum yapabilmek için üye girişi yapmanız gerekmektedir.

Üye değilseniz hemen üye olun veya giriş yapın.

SIRADAKİ HABER