banner249

Gül üreticileri dertli

İzmir’de yıllardır çeşitli renk ve cins çiçeğin üretimini yaparak geçimlerini sağlayan seracılar, 14 Şubat Sevgililer Günü’nün simgesi olan gül için ihracat talebinde bulundular.

Gül üreticileri dertli
banner240

İzmir’in Menderes ilçesinde 10 yılı aşkındır seracılık yapan Cemil Sarıcı, bu yıl iklim koşullarının seracıların lehine olduğunu ifade ederek, “Bu yıl havalar çok sıcak gitti, beklediğimizden daha sıcak gitti. Sevgililer Günü'nde bu yıl çiçekler yoğun. Sevginin sembolü gül olduğu için sektörde gülün dışındaki çiçekler genellikle böyle bir günde gül satışlarını etkilemez” dedi. 


İHRACAT PİYASAYI HAREKETLENDİRİR” 
Gül ihracatının Türk seracılar tarafından yapılmadığını hatırlatan Sarıcı, olası bir ihracat düzenlemesiyle piyasada hareketlilik yaşanabileceğini, üreticinin de yüzünün güleceğini söyledi. Sarıcı şöyle konuştu: “Gül ihracatı yapılmıyor zaten. Yurt içinde sadece pazarlanması yapılıyor. Ancak ihracat gibi bir durumu yapılsa biz üreticiyi de ekonomik anlamda hareketlendirir. Yurtdışından çiçek gelmesi ise bizim için ciddi anlamda bir sıkıntı. Biz üreticilerin fiyat dengelerini sarsabilir.” Üreticilerden Kadriye Sarıcı da 14 Şubat’ı iple çektiklerini ancak yapılan üretime talebin her yıl beklentinin aşağıda olduğunu kaydetti. Gül üretiminin zor ve zahmetli bir icraat olduğunu dile getiren Kadriye Sarıcı, “Beklediğimiz günlerden biri 14 Şubat Sevililer Günü. Her yıl hayal kuruyordum ama bu yıl hayal kurmaktan bile uzağım. Oğlum zaman zaman soruyor neden hayal kurmuyorsun diye benim de hayallerim suya düştü. 20 yıl önce komşularım çiçekçilik yaptığında 15 TL’den demetini satıyordu. Şimdi ise bu rakamı bile bulamayan satışlar var.” 

GÜL MÜ KARANFİL Mİ? 
20 yıllık seracılık yaparak geçimini sağlayan Mustafa Başlık ise özellikle özel günlerde gül ve karanfil tercihlerini değerlendirdi. Gülün satış rakamlarının karanfilin önüne geçtiğini söyleyen Başlık, “Karanfilin işçiliği gülden daha zahmetli ve zordur. Karanfilin demeti 3-5 TL arasında değişebilir. Ancak gülün demeti 20-25 TL arasında değişiyor” diye ekledi. 

“FİYATLAR AYNI” 
İzmir Çiçekçiler Odası Başkanı Kazım Kış da Bulgaristan’ın gümrük kapılarını kapatması nedeniyle yaşanan sıkıntıya değinerek, “Ürünlerin iç piyasaya sürülüp mezatlarda tüketilmesi ya da açık arttırmayla satışa çıkarılması gerekir. Hava şartlarının iyi olması üretimi arttırdı. Sevgililer Günü'nde çiçek fiyatları geçen yıl ile aynı olacak, artış olmayacaktır” şeklinde konuştu.

Yorum yapabilmek için üye girişi yapmanız gerekmektedir.

Üye değilseniz hemen üye olun veya giriş yapın.

SIRADAKİ HABER