banner249

Gelenekleri yeni nesil yaşatacak

Denizli Merkeze 110 km uzaklığındaki Bekilli İlçesi’ne bağlı Sırıklı Köyü. Bu köy geleneklerin tekrar canlanması, yaşatılması ve yeni nesillere taşınması için başlattığı çalışmalarda, geleneğine genç nesil sahip çıkıyor. Sırıklı Mahallesi Yardımlaşma ve Dayanışma Derneği Başkanı Savaş Ali Coşkun “Biz yaşayacağız, bizden sonrakiler yaşatacak” diyerek bayrak yarışında destek olan herkese teşekkür etti

Gelenekleri yeni nesil yaşatacak
banner240

“Gelenek, görenek, örf ve adetler bir toplumun aynasıdır, geleceğidir” diyen Sırıklı Mahallesi Yardımlaşma ve Dayanışma Derneği Başkanı Savaş Ali Coşkun, bu sayede mahalleye dönen köy kültürünü koruyacaklarını ve özellikle genç nesil ile birlikte gelecek kuşaklara aktarmak için çalışmalara başladıklarını söyledi. Coşkun bu anlamda düzenlenecek 1. Gavurga, Gıngırcık Gavun Festivali ile mahalle halkını, ortak değerlerde buluşturmayı planladıklarını belirterek “Bekilli İlçemize bağlı mahalle statüsüne dönen Sırıklı Mahallemiz geçmişine yeni nesil ile sahip çıkacak. 


TOPRAĞA DÖNÜŞÜ DESTEKLEYECEĞİZ 
Yöremizin değerleri olan gavurga, gıngırcık, gavunu ön plana çıkarmak adına Ramazan Bayramı boyunca köyde eğlenceler düzenleyeceğiz. Köyden şehre fazla göç olan köylerden olan Sırıklı’da toprağa dönüş, tarım arazilerinin işlenmesi adına ve alternatif ürünler ile gavunumuzu tanıtacağız. Sulama olmamasına rağmen, kıraç topraklarda yetişen tadı, kokusu, rengarenk desenleri ile Sırıklı’nın geleceği olan gavun üretimini yaygınlaştırmak istiyoruz. 

DÜNÜRCÜLÜK GAVURGAYLA BAŞLAR 
Yöremizin diğer bir değeri olan buğday gavurgası da hayırlı işlere vesile olması için, kız evi oğlan evine düğün çerezi olarak, bu gavurgadan götürür. Unutulmaya başlanan bu geleneğimizi de tekrar canlandırmak, buğdayın bereketini hatırlatmak, toprağa dönmek adına dikkat çekmek için gavurgamızı da festivalimizde tanıtacağız. Gavurganın köyümüzde ki her evde bir hikayesi, her evde bir mutluluğu, bereketi vardır. 

GINGIRCIK BULUŞMA YERİMİZ 
Köy halkımızın bayramlarda bir araya geldiği, yöresel (aliyeler oyunu ) oyunların oynandığı, tanışma, buluşma ve görüşme yeri olarak bilinir. Gıngırcık binmenin kızlar için en büyük önemi ise evleneceği kişiyi orada görmesi, kaynanasına ve akrabalarına gıngırcıga binerek, çevik, korkusuz, çalışkan ve cesaretini göstermesi olarak anlatılır. 

ESKİ ÇOCUKLUK OYUNLARINI OYNAYACAĞIZ 
Ayrıca bu etkinliklerimize çocukken oynadığımız fakat şimdi teknoloji oyunlarına yenik düşen yer kazamaca, çelik çomak, beş taş, seksek, meşe oynama, yedi kiremit oyunlarını, dede ile torun birlikte oynayacak. Amacımız bu oyunlarında yeni nesiller tarafından oynamaları. Maalesef bilgisayar oyunlarından artık muhabbet bile edilmeyen yeni nesille aile bağlarının güçlenmesini istiyoruz. 

ANLATMAK İLE OLMAZ YAŞAMANIZ GEREK 
Gelenekler anlatılarak değil yaşatılarak öğrenilir, bilinir ve gelecek nesillere taşınır. Biz dinlerdik hep ama son yıllarda yaşayalım dedik. Yaptığımız düğünlerde bu geleneklerin unutulduğunu fark ettik. Bu anlamda genç nesil olarak bu etkinlikler tekrar hatırlandı. Büyüklerimizin anlattığı kadarı ile bizler yapmaya çalışacağız. Şimdiden destek olan herkese, emeği geçen herkese teşekkür ederiz. Etkinliklerimize tüm gelenek, görenek, örf adet ve yöreselliği seven herkesi davet ediyoruz” dedi.

Yorum yapabilmek için üye girişi yapmanız gerekmektedir.

Üye değilseniz hemen üye olun veya giriş yapın.

SIRADAKİ HABER