banner249

GEKA desteklerini sürdürüyor

Türkiye’de ilk defa gezginci arıcılığı desteklemek amacıyla yürütülecek “Muğla İli Arı Konaklama Noktalarının Sayısallaştırılması” projesiyle, Muğla’da arı konaklama noktaları tespit edilerek arıcılık faaliyetleri web tabanlı bir sistemle yürütülecek.

GEKA desteklerini sürdürüyor
banner240

Güney Ege Kalkınma Ajansı’nın Doğrudan Faaliyet Desteği kapsamında desteklediği ve Muğla İl Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğünün, Muğla Arı Yetiştiricileri Birliği ve Orman İşletme Müdürlüğü ile ortak yürüteceği projede; Muğla ‘da 260 köy ve 365 mevkideki 3 bin 506 konaklama noktasının coğrafi koordinatları ve afetlerde kolonilerin zarar görebileceği riskli konaklama alanları tespit edilerek bu alanların işaretlemesi yapılacak. 


Gerek organik arıcılığın yapılabileceği gerekse arı ekotiplerinin korunacağı konaklamaya uygun yeni konaklama noktaları ve izole alanların araştırılacağı projeyle belirlenen koordinatlar web tabanlı veri-tabanına aktarılacak ve bölgenin konaklama haritası oluşturulacak. 

Muğla ilindeki yerli arıcı ile her yıl Muğla’ya gelen gezginci arıcı profilini, sayısını, koloni ekotiplerini ve sayısını, arı hareketlerini, farklı konaklama noktalarındaki koloni verimini, afetlerde özellikle kurak ve yağışlı geçen yıllarda riskli konaklama alanlarını, İlin üretim sezonunda bal üretim değerini raporlayabilecek veritabanı sayesinde arıcılar uygun arı konaklama alanlarına yönlendirilecekler. Böylece arı yetiştiriciliğinde bal verimi ve kalitesi artarken sektörün uluslararası boyutta rekabet edebilirliği de sağlanacak.

Yorum yapabilmek için üye girişi yapmanız gerekmektedir.

Üye değilseniz hemen üye olun veya giriş yapın.

SIRADAKİ HABER