banner249

Denizli Bakanlıkla Taçlandırılmalı!

Denizli Ticaret Odası Başkanı Necdet Özer, ekonomik olarak Türkiye ortalamasının üstünde seyreden bir il olarak Denizli’nin Bakanlığı hak ettiğini ifade etti.

Denizli Bakanlıkla Taçlandırılmalı!
banner240

2013 yılının değerlendirmesini yapmak, 2014 yılı beklentilerini açıklamak üzere basın toplantısı düzenleyen Denizli Ticaret Odası Başkanı Necdet Özer, Denizli’nin ekonomik gelişmesinin kayda değer oranda olduğuna dikkat çekerken, Denizli’nin Bakanlıkla taçlandırılması gerektiğini altını çizdi. 


2013 yılını ekonomi alanında 2012’ye göre daha iyi geçiren Denizli’nin, Türkiye’nin parlayan yıldızı olmaya devam ettiğini belirten Özer, Denizli’nin ekonomi alanında ki bu iyi gelişmesinin ve ilerleyişinin göz önünde bulundurularak, yeni Bakan seçimlerinde Denizli’nin ön planda tutulması gerektiğini kaydetti. 

Özer, genel bir değerlendirme de yaptığı konuşmasında “2013 yılı Amerika Birleşik Devletleri ABD Merkez Bankası (FED) kararlarının nasıl olacağı ve ABD bütçe anlaşmazlığının gölgesinde kalmıştır. ABD Merkez Bankası(FED) her ay yapmakta olduğu 85 milyar dolarlık varlık alımını 2014 Ocak ayında 10 milyar dolara azaltma kararı vermiştir. 

Bu kararın sonucunda gelişmekte olan ülkelerden sermaye çıkışına neden olacağı öngörülüyordu. Bu olayın etkileri abartılarak piyasalara yansımaktadır. 2014 yılında nelerin olacağını tahmin etmek güç olmakla birlikte sermaye hareketlerinin yön değiştirmesinin boyutunun tartışıldığı kadar olmayacağı kanaatindeyim” sözlerini kaydederken, şu ifadelere yer verdi; 

“2013 yılında dünya ekonomisi, büyüme eğilimine girmiştir. ABD ekonomisi krizden çıkış sürecine yönelmiş olup, 2013 yılında yüzde 3’ün üzerinde bir büyüme sağlayacağı anlaşılmaktadır. ABD’nin 2013 yılı 3. çeyrek büyüme oranı yüzde 3.3 olarak gerçekleşmiştir. Avrupa Birliği (AB) ülkelerinin bazıları negatif büyümüşse de, toplam olarak AB ekonomisinin yüzde 0.5 civarında büyüyeceği anlaşılmaktadır. 

2013 yılında gelişmekte olan ülkelerin büyüme hızlarının düştüğü görülmektedir. Başta Çin, Hindistan, Endonezya, Brezilya, Güney Afrika, Türkiye gibi ülkelerde büyüme hızları azalmıştır. 2014 yılında gelişmiş ülke ekonomilerinin tekrar büyümeye başlayacağı beklenmektedir.” 

“Türkiye, 2012 yılında yüzde 2.2 büyürken, 2013 yılında büyüme hızı üçüncü çeyrekte beklentilerin üzerinde bir performans göstererek yüzde 3.5 oldu, 2013 yılı sonunda bunun program hedefi olan yüzde 4’e ulaşma başarısı göstereceği anlaşılmaktadır. Ülkemizde TÜİK rakamlarına göre,2013/Ocak-Ekim döneminde ihracat yüzde 1.2 oranında azalarak 124,5 milyar dolar olarak gerçekleşmiştir. 

2013/Ocak-Ekim döneminde ithalat yüzde 5.8 artarak 207.1 milyar dolar olmuştur. 2013 yılında ihracatın ithalatı karşılama oranı yüzde 62.1’dir” sözlerini kaydeden Özer, açıklamasını şu sözlerle noktalandırdı; 

“Türkiye’de 2013 yılının son ayında olduğumuz şu günlerde Borsa ve döviz kuru aşırı tepki vererek, Borsa İstanbul (BİST) yüzde 20 civarında değer kaybetti, döviz kurları yükseldi. Borsa ve döviz kurlarının gelişmelere aşırı tepki vermesine karşın bunun 2014 yılında düzelmesini bekliyoruz. 

Türkiye’de Merkez Bankası’nın sıkı para politikasını öne çıkardığı görülüyor. ABD Merkez Bankası (FED) kararının açıklanması ile birlikte ülkemizde de 2013 yılında enflasyonun yüzde 7 civarında olması beklenmektedir. 2014 yılında sermaye girişlerinin tekrar başlayacağı tahmin edilmektedir.”

Yorum yapabilmek için üye girişi yapmanız gerekmektedir.

Üye değilseniz hemen üye olun veya giriş yapın.

SIRADAKİ HABER