banner249

Carettalar neden ölüyor!

Kuşadası’nda son 15 gün içinde Caretta caretta cinsi 3 adet İribaş Deniz Kaplumbağası yaşamını yitirdi.

Carettalar neden ölüyor!
banner240

Geçtiğimiz hafta Kuşadası Eczacılar Sitesi ve Kadınlar Denizi’nde ölü olarak bulunan 2 carettadan sonra, bugün de Kuşadası Sahil Güvenlik tarafından bir carettanın ölüsü bulunarak, Setur Marina’ya getirildi. Yapılan incelemelerde ölü carettaların üzerinde herhangi bir kesi ya da darp izine rastlanılmadığı görüldü. Bir tanesinin üzerindeki ağ parçalarından, diğer ikisinin üzerindeki oltalı paragat misinalarından boğularak yaşamlarını yitirdikleri anlaşıldı. 


Kuşadası Eko Sistemi Koruma ve Doğa Sevenler Derneği (EKODOSD) Başkanı Bahattin Sürücü, “Bölgemizde yaşanan caretta ölümlerinin, en fazla paragat ve ağlara takılarak olduğu görülmektedir. Ölüm vakalarının birçoğunun bizim sularda yaşandığı, bazı carettaların üzerindeki olta ve misina malzemelerinden Samos civarından da geldiği anlaşılmaktadır. 

Kuşadası’nda tuttuğumuz kayıtlarda genellikle boğulmaların ilk sıraya aldığı tespit edilmiştir. Boğulmaların en büyük nedeni ağlara ve paragatlara takılarak olmaktadır. Ağa ve paragatlara takılarak boğulan kaplumbağaların yaşama şansı vardır. Çoğu zaman paragat iğnesini yutan kaplumbağanın ağzındaki misina kesilerek tekrar denize bırakılmaktadır. Bu kaplumbağa ağzındaki oltayla beslenemeyeceğinden yaşamı yine tehlike altına girmektedir.

 Bu gibi durumlarda olta misinası kesinlikle çekilmemeli, dikkatli bir şekilde tekneye alınmalı ve üzeri ıslak bir havluyla örtülmelidir. İğneye dokunulmamalı ve carettanın ağzına parmaklar kesinlikle sokulmamalıdır. Ağa takılan ve hareketsiz bir şekilde duran carettalar tekneye alınarak, üzeri ıslak bir havluyla örtülüp, arka tarafı yaklaşık 20 cm. kadar havaya kalkacak şekilde kaldırıldığında, deniz suyunun akciğerlerden çıkması sağlanacak ve bir süre sonra kaplumbağanın hareket ettiği görülecektir. 

Özellikle balıkçılar, ağlarına ya da paragatlarına takılan caretta gördüklerinde hemen ölü olarak değerlendirmemeli, EKODOSD’a ve Milli Park Müdürlüğüne haber vermelidir “ dedi.

Yorum yapabilmek için üye girişi yapmanız gerekmektedir.

Üye değilseniz hemen üye olun veya giriş yapın.

SIRADAKİ HABER