banner249

Bu buluş tıp dünyasını heyecanlandırıyor

İzmir, İzmir Haberleri, Gediz Üniversitesi Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Uğur Türkan, Gediz Üniversitesi Biyomedikal Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyes

Bu buluş tıp dünyasını heyecanlandırıyor
banner240
Vücut içine yerleştirilenmetal protezler artık enfeksiyona neden olmayacak. Çözüm, Gediz Üniversitesi Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Uğur Türkan’dan geldi. Genç bilim adamı, ölüme varan hastalık tehlikesini önleyen, antibiyotik kullanımına son veren ve diyabet gibi risk grubundaki hastalara da protez takılmasını sağlayan yeni bir yöntem geliştirdi.

 Gediz Üniversitesi Biyomedikal Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Uğur Türkan, tıp dünyasını umutlandıranbir buluş gerçekleştirdi. Yrd. Doç. Dr. Türkan, vücut içine yerleştirilen metal protezlerin ölüme kadar varabilen enfeksiyon riskini neredeyse tamamen ortadan kaldırdı. Genç bilim adamı, daha çok iskelet sistemine takılan, dişte de sıkça kullanılan ve tıpta implant olarak adlandırılan metal protezlerinanoteknoloji yöntemiyle ilaçla kaplayarak bakterilerden arındırmayı başardı. Laboratuvar testlerinden sonra hayvanlar üzerindeki deneyleri de tamamlanan protezler, hastalarda deneme aşamasına geldi.

Yrd. Doç. Dr. Türkan, 2 yıldır üzerinde çalıştığı implantların tıp çevreleri tarafından heyecanla beklendiğini açıkladı. Gedizli bilim adamı, hastalar üzerinde 2 sene sürecek uygulamaların ardından tüm dünyanın kullanımına sunacaklarını dile getirdi, şu bilgileri verdi:

“Metal protezlereyaşam kalitesini artırmak için günümüzde sıkça ihtiyaç duyuluyor. Trafik kazası, düşme, darbe alma sonucu oluşan kemik kırıklarında ve iskelet sistemi rahatsızlıklarında vücuda yerleştirilerek günlük hayatın sürmesi sağlanıyor. Ayrıca implant dişler de giderek daha çok takılıyor. Tüm bu müdahaleler, protezlere yerleşen bakteriler yüzünden enfeksiyon riski taşıyor, ölüme varan komplikasyonlar oluşabiliyor. Diyabet gibi yüksek risk grubundaki hastalarda tehlike daha da büyük. Gediz Üniversitesi Nanoteknoloji Laboratuvarı’ndaki çalışmalarımız sonucundaimplantları özel bir filtrelemeyle antibiyotik ve gerekli diğer ilaçlarla kapladık. Bu kaplamayı hastanın diyabetik gibi başka rahatsızlıklarına göre de yapabilir, farklı ilaçlar kullanarak kişiye özel tedavi imkanı sunabiliriz. Dünyada örneği bulunmayan bu uygulama sayesinde bakteriler protezdetutunamıyor, cerrahi işlem sırasında o bölgeye bulaşan mikropların hastalığa yol açmasına da kaplamadaki antibiyotik engel oluyor.”Yrd. Doç. Dr. Uğur Türkan, nanoteknolojik protezlerin tedavide başarı oranını artırırken, iyileşme süresini hızlandırdığına, ayrıca antibiyotik kullanımına da son verdiğine dikkat çekti, sözlerini şöyle sürdürdü: “Mevcut uygulamalarda enfeksiyon riski yüzünden hastalara antibiyotik tedavisi uygulanıyor. Bir bölge enfeksiyondan korunurken, başta sindirim sistemi olmak üzere tüm vücut etkileniyor. Tüm bunlara rağmen protezlerden kaynaklı enfeksiyonlar yine de gelişebiliyor, cerrahi müdahaleler tekrarlanmak, protezler çıkarılmak zorunda kalınabiliyor. Nanoteknolojiyle ilaç kaplanan implantlarla bu ve benzeri olumsuzlukların önüne geçiyoruz.”

Yorum yapabilmek için üye girişi yapmanız gerekmektedir.

Üye değilseniz hemen üye olun veya giriş yapın.

SIRADAKİ HABER