banner249

Bel ve boyun ağrılarına 5 dakikada çözüm!

Beyin ve Sinir Cerrahi Uzmanı Operatör Doktor Özgür Akşan, bel ve boyun ağrıları tedavisinde Türkiye’de yeni uygulanmaya başlanan kriyoplasti tedavisini anlattı.

Bel ve boyun ağrılarına 5 dakikada çözüm!
banner240

Geleneksel ısıtma yöntemlerinin aksine kriyoplasti tedavisiyle ağrının dondurulduğunu belirten Akşan, 5 ila 10 dakika süren tedaviden bir gün sonra hastaların işe gidebileceğini söyledi. Özel Tınaztepe Hastanesi Beyin ve Sinir Cerrahi Uzmanı Operatör Doktor Özgür Akşan, bel ve boyun fıtığı, kanal daralması ile omurga rahatsızlığı olan hastaları kısa zamanda kesin çözüme ulaştıracak kriyoplasti (ağrıyı dondurma) tedavisini anlattı. 


Akşan, dünyada dört yıldır uygulanan ancak Türkiye’de yeni uygulanmaya başlanan ağrıyı dondurma tedavisi ile hastaların ertesi gün işe kolaylıkla gidebileceğini söyledi. Ameliyat olmasına rağmen ağrıları geçmeyen hastaların da bu tedaviyi uygulatabileceğini belirten Akşan, “Kriyoplastide (ağrıyı dondurma) ameliyat yok, ilaç yok, hasta ertesi gün işe başlıyor” dedi. 

“TÜRKİYE’DE YENİ UYGULANIYOR”
Op.Dr. Özgür, kriyoplastiye duyulan ihtiyacı şöyle anlattı: “Yıllardan beri insanlar bel ve boyun ağrıları çekiyor. Hipokrat zamanından beri bel ağrısı var ve tedavi edilmeye çalışılan bir hastalık. Dışarıda hekim denilen başka kişiler tarafından da bel, boyun ve omurga problemleri bazı değişik tedavilerle yapılmaya çalışılıyor. 

Günümüzde MR’ın gelişimi ile birlikte tanılar kondu ve herkesin en çok bildiği tanı ise bel fıtığı. Bu tanıdan sonra teknikler biraz daha gelişti. Bel fıtığı ameliyatları başladı. Bel fıtığı ameliyatlarından sonra bazı hastalarımızda nüks dediğimiz tekrarlayan bel fıtıkları, geçmeyen ağrılar ve başarısız bel cerrahisi sendromu yaşanmaya başladı. Biz bu sorunları nasıl tedavi edebiliriz bunlarla ilgili ne yapabiliriz diye araştırdık. 

Kriyoplasti dünyada yaklaşık 4 yıldır uygulanan bir sistem ancak Türkiye’ye yeni giriyor. Belli merkezlerde yapılıyor. Ben bununla ilgili bir çalışmayı, eğitimi Almanya Berlin’de aldım. Bel fıtığı derdinden, problemi çözülemeyen başarısız bel cerrahisi sendromundan kurtaracak bir teknik kısa zamanda da birçok yerde hızlı bir şekilde uygulanmaya başlanacaktır.” 

“HAYATLARINA AĞRISIZ DEVAM EDİYORLAR”
Kriyoplasti tedavisini anlatan Op. Dr. Akşan, sözlerini şöyle sürdürdü: “Hastalara yıllardan beri yapılan enjeksiyon teknikleri var. Bel bölgesini uyuşturan ilaçlar var. Şimdiye kadar uygulanan enjeksiyon tedavileri hep ısıtma tedavisi idi. Polonya’da kriyoplasti dediğimiz yeni bir tedavi yöntemi geliştirildi. 

Kriyoplasti, normal riski olmayan cilt dokusundan geçerek hemen kemiğe doğru skopi dediğimiz ameliyathanede bulunan bir sistemle buradaki sorunlu ekleme soğuk vermek, dondurmak demektir. Örnek olarak nasıl futbolcular darbe alınca travma olduğunda bir spreyle tekrar futbol maçına devam ediyorsa biz de hastalarımızın bu teknikle birlikte ağrısız bir şekilde hayatlarına devam etmesini sağlayacağız.” 

“TEDAVİ SONRASI AĞRI KESİCİ BİLE KULLANILMIYOR”
Kriyoplasti tedavisinin ortalama 5 ila 10 dakika sürdüğünü kaydeden Akşan, tedavi sonrası hastanın aynı gün evine gidebildiğini, herhangi bir tedaviye, ağrı kesici veya antibiyotik ilaca ihtiyaç duyulmadığını belirtti. Türkiye’de yeni uygulanan kriyoplasti tekniğinin başarı oranının yüzde 70 olduğunu ifade eden Akşan, şöyle konuştu: “Yüzde 70 bazı insanlar için az bir oran gibi gözükebilir ama omurgada platinli yapılan cerrahinin başarısı yüzde 65 olduğu düşünülürse çok yüksek bir oran ayrıca komplikasyon riski yok.” 

“SOĞUK HER ŞEYE DEVA”
Kriyoplasti yönteminin belinde eklem bozukluğu, kanal daralması ve bel fıtığı olan hastaların kullanabileceğini dile getiren Akşan, sözlerini şöyle sürdürdü: “Uygun endikasyonlarda kullanılırsa verimli bir işlem ilk etapta bel ve boyun fıtığı ile omurga için kullanabilecek. Daha sonra tedavi yöntemi geliştirilerek diğer ağrılı hastalarda da uygulanabilir. Kısaca soğuk her şeye deva. 

Ayrıca ameliyat yapmasak da olur dediğimiz vakalarda veya ameliyat olmak istemeyen hastalarımız kriyoplastiyi güvenle deneyebilir. Uygulamanın özellikle eğitimli profesyonel bir ekip tarafından, beyin cerrahisi tarafından yapılmasını öneriyoruz. Zaten eğitimli sertifikası olan ekipler yapıyor. 

Yeni bir teknik çok ağrı çeken hastalar için denemeye değer. Hastalarımızı ameliyat etmeden yapılabilecek bir teknik ve aynı zamanda cerrahi maliyeti düşürüyor. Böyle olunca devletin kazancı da artıyor. Hastaya bir ay istirahat verene kadar bu yeni sistemi uygularsanız hasta ertesi günü işine gidebilecektir.” 

“SGK KARŞILAYABİLİR”
Sosyal Güvenlik Kurumu’nun (SGK) kriyoplasti tedavisini karşılaması için görüşmeler yapıldığını belirten Akşan, konuşmasına şöyle devam etti: “Halkımız bundan en kısa zamanda faydalanabilecek. Ameliyat olmuş ancak ağrısı geçmemiş hastalar kesinlikle denemeli. 

Hastanın ameliyat endikasyonu yoksa ilaçla tedaviye cevap vermiyorsa ağrısı geçmiyorsa bu uygulamayla çok güvenilir bir uygulama bu devlet için de çok iyi bir kazanç. Bir devlet memuru düşünün ameliyat olursa cerrahi maliyeti, ayrıca en az 20 gün istirahat alması gerekiyor. Verilecek ilaçlar artı bir maliyet. Bu masrafın hepsini devlet karşılıyor. Kriyoplastide ameliyat yok, ilaç yok, hasta ertesi gün işe başlıyor. Çok büyük bir kazanç. “

Yorum yapabilmek için üye girişi yapmanız gerekmektedir.

Üye değilseniz hemen üye olun veya giriş yapın.

SIRADAKİ HABER