banner249

Bayat ekmekler börek oluyor

İzmir Ekonomi Üniversitesi (İEÜ) Mutfak Sanatları ve Yönetimi Bölümü öğrencileri, Torbalı Kız Teknik ve Meslek Lisesi’nde okuyan kardeşlerinin “Ekmeğimize Sahip Çıkalım” projesine destek vererek, lise öğrencileriyle mutfakta 5 bayat ekmekten 30 kişilik börek yaptı.

Bayat ekmekler börek oluyor
banner240

İEÜ Mutfak Sanatları ve Yönetimi Bölümü Eğitmen Şefi Osman Sezener yönetiminde mutfağa giren öğrenciler, Türkiye’de üretilen ekmeğin yüzde 5,9’nun israf edildiğini, bunun günde 6 milyon ekmeğe denk geldiğini belirterek, “Toprak Mahsulleri Ofisi’nin yaptığı araştırmaya göre bu israf yılda 1 milyar 546 milyon liraya mal oluyor. Oysaki bu parayla çok sayıda okul, hastane gibi sosyal konutlar yapılabilir. 


Ekmek israfına karşı Torbalı Kız Teknik ve Meslek Lisesi öğrencilerimizin geliştirdiği “Ekmeğine Sahip Çık” projesinde işbirliği yapıyoruz. Hem onlara destek oluyoruz hem de ekmek israfına dikkat çekiyoruz” dedi. 

İEÜ Mutfak Sanatları ve Yönetim Bölümü 4. Sınıf öğrencisi Sarp Oktay, liseli kardeşleriyle ortak bir çalışma içinde olduklarına değinerek, bayat ekmekleri çöpe gitmesi yerine çeşitli tariflerle değerlendirdiklerini söyledi. 

Torbalı Kız Teknik ve Meslek Lisesi 11. Sınıf Öğrencisi Büşra Karaman da, ekmekten börek yapıp güzel bir sunum yapmak istediklerini kaydederken, yine 11. Sınıf öğrencisi Gülşah Bellik, milyonlarca ekmeğin atılması yerine sofralarda yeni bir lezzet olarak yer alabileceğini ifade etti. 

İŞTE BAYAT EKMEĞİ YENİ LEZZETLERE YELKEN AÇTIRAN TARİF
5 adet bayat ekmek 1 lt. süt 100 gr. tereyağı 6 adet yumurta 200 gr. kaşar peyniri 500 gr.tuzsuz beyaz peynir Bir çay bardağı zeytinyağı 1 bağ maydanoz Karabiber, kırmızı pul biber, tuz, Çörek otu-susam 

HAZIRLANIŞI
Bayat ekmek küp küp doğranır. Doğranan ekmeklerin yarısı fırın tepsisine dizilir. Sonra beyaz peynirin hepsi ile kaşar peynirin yarısı rendelenir ve karıştırılır. Hazırlanan peynirler ekmeklerin üzerine serpilir. Geriye kalan ekmekler üzerine konur. Kalan kaşar peyniri de üzerine serpilir. Sos hazırlanır.(Süt, yumurta, eritilmiş tereyağı çırpılır)ekmeklerin üzerine dökülür. Önceden ısıtılmış 200 C pişirilir, sıcak servis edilir.

Yorum yapabilmek için üye girişi yapmanız gerekmektedir.

Üye değilseniz hemen üye olun veya giriş yapın.

SIRADAKİ HABER