banner249

Başka Deryalar ölmesin

Aydın'ın Söke ilçesinde nişanlanacağı gün iş çıkışı kazada hayatını kaybeden Derya Borçin'in ailesi, kızlarının öldüğü noktaya karanfiller bırakarak, "Başka Deryalar ölmesin" çağrısı yaptı.

Başka Deryalar ölmesin
banner240

Söke'ye bağlı Yenidoğan beldesi alış veriş mağazalarının önünde 2 Şubat akşamı meydana gelen trafik azasına iş çıkışında karşıdan karşıya geçmeye çalışan Derya Borçin (25) bir aracın çarpması sonucu hayatını kaybetmişti. Kaza geçirdiği gün nişanlanacak olan Derya'nın ailesi ve yakınları, kazanın olduğu yerde eylem yaparak kızlarının hayatını kaybettiği noktaya karanfiller bıraktı. Başka “Deryalar Ölmesin” diye yetkililere seslendi. 


Derya'nın akrabaları yaptıkları açıklamada; "“Her yıl birkaç kez meydana gelen bu acı olaylara rağmen gerekli önlemlerin alınmaması en az kazalar kadar rahatsız edici ve iç yaralayıcı bir gerçektir. İnsan hayatının bu kadar basite alınması kadar, bu düzenlemeleri yapması gerekenlerin vurdumduymaz tavrı kadar ‘yazık’ dedirtecek başka ne olabilir? Derya’yı aramızdan alan o vahim kazadan sonra dolmuşların bekleme noktasının olması gereken yere alındığını görüyoruz. Bunun için yetkililere teşekkür ediyoruz. Fakat yine de sormadan edemiyoruz; Bu kadar kolay uygulanabilir bir kararı almanız için Deryaların ölmesi mi gerekliydi ve acaba alınan bu önlem ne kadar yeterlidir?” dediler. 

Gerçekleştirdikleri eylemin temel amacının insan hayatına verdikleri değer ve topluma karşı sorumluluklarından kaynaklandığını belirten Derya Borçin’in yakınları; alınacak önlemlerin takipçisi olacaklarını ve önlemlerin alınmaması durumunda eylemlerinde ısrarcı olacaklarını vurguladı. 

Yenidoğan beldesi ve Söke-Milas Karayolu üzerindeki alış veriş merkezilerine yolcu taşımacılığı yapan minibüsler yıllarca mağazalar tarafında değil, yolun karşısını durak olarak kullandı. Alış verişini tamamlayanlar yada iş çıkışı minibüslere ulaşmak isteyenler yaz-kış trafik yoğunluğu olan karayolundan karşıya geçmek zorunda bırakıldı. Bu durumda da kazalar kaçınılmaz oldu. Meydana gelen son kazadan sonra minibüslerin bekleme noktası mağazaların en sonunda bulunan alış veriş merkezi içine alındı ancak değişen pek de bir şey olmadı. 

“SERVİS YOLU, AYDINLATMA, HIZ ÖNLEMİ İSTENİYOR” 
Alış veriş mağazaları önünde servis yolu projesi yıllardır konuşulmasına rağmen uygulanamadı. Yaklaşık 200 mağaza, kot fabrikası ile binlerce çalışanın yer aldığı alışveriş mağazalarının önüne mutlaka servis yolu isteniyor. Bunun yanında Söke-Milas Kayaolu’nda yer alan orta refüjde aydınlatma direklerinin olması ve karşıdan karşıya geçişleri önleyecek tel çitlerin yapılması isteniyor. 

Özellikle yaz aylarında binlerce aracın seyrettiği, Didim ve Bodrum gibi önemli tatil yörelerine ulaşımı sağlayan karayolunda hız sınırı da kafaları karıştırıyor. Yenidoğan Beldesi giriş ve çıkışında azami hız 50 kilometreyi gösteren levhalar olmasına rağmen, meskun mahal sayılabilecek karayolunda sürücüler bu hız sınırına uymuyor. Bu nedenle hız sınırının belirlenmesi ve bu yönde önlemlerin de alınması isteniyor. 

"SADECE BİR TESİSİN SORUNU ÇÖZÜLDÜ” 
Yenidoğan Minibüs Kooperatifi Başkanı Yusuf Çam, minibüs durağını Prieen alışveriş merkezi içine alınmasının sadece, bir alış veriş mağazasının sorununu çözdüğünü söyledi. Yusuf Çam; “Alınan bu önlem Ege-1, Ege-2 ve Lee alış veriş mağazaları önündeki sıkıntıları çözmez. Bu sorunun köklü çözümü için tüm alışveriş merkezilerini birbirine bağlayan servis yolunun yapılması gerekir. Bunun yanında araçların bu karayolunda daha dikkatli ve yavaş seyretmelerini sağlayacak önlemler alınmalı. Özellikle yol aydınlatmalarının olması gerekir. Kazaların bir çoğu karayolundan geçen vatandaşların seyreden araçlarca fark edilmemesinden dolayı kaynaklanıyor” dedi. 

“ÖNLEM ALINMAZSA ÇOK DERYALAR ÖLÜR” 
Yaşanan kazalardan, can kayıplarından dolayı tedirginlik yaşayan bir başka kesimde onlarca işyerinin sahipleri ve yetkilileri. İşyeri sahiplerinden İsmail Akalın, yıllardır çözüm için müracaat etmedikleri makam kalmadığını belirtti ancak sonuç alamadıklarını söyledi. İsmail Akalın; “Hemen çözüm alınmazsa burada çok Deryalar, çok garibanlar ölür. Burada trafik akışının hızının sınırlandırılması, servis yolunun yapılması ve aydınlatma direkleri gibi önlemlerin derhal yapılması gereklidir. 5-6 Bin civarında çalışan, 200 mağazanın burada hayatı tehlikede. Yetkililer artık bu gerçeği görmeli ve el uzatmalıdırlar” diye konuştu.

Yorum yapabilmek için üye girişi yapmanız gerekmektedir.

Üye değilseniz hemen üye olun veya giriş yapın.

SIRADAKİ HABER