banner249

Ak Parti'den stokçuluk cezalarını arttıran kanun teklifi

AK Partili milletvekilleri, stokçuluk cezasının alt sınırının 100 bin, üst sınırının ise 2 milyon liraya çıkarılmasını öngören kanun teklifini TBMM Başkanlığı’na sundu.

Ak Parti'den stokçuluk cezalarını arttıran  kanun teklifi
banner240


Ak Parti  Muğla Milletvekili Yelda Erol Gökcan ve Zonguldak Milletvekili Ahmet Çolakoğlu ile birlikte 38 milletvekilinin imza attığı 8 maddelik ‘Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi’ TBMM Başkanlığı’na sunuldu.

Kanun teklifinin gerekçesinde; “Üretici, tedarikçi ve perakende işletmeler tarafından piyasada darlık yaratıcı, piyasa dengesini ve serbest rekabeti bozucu faaliyetler ile tüketicinin mallara ulaşması engelleyici faaliyetlerde bulunulması durumunda öngörülen cezaları ağırlaştırılarak cezanın etkinliğinin ve caydırıcılığının artırılması amaçlanmaktadır” ifadeleri yer aldı.  

Kanun teklifine göre; özelleştirilen Türkiye Denizcilik İşletmeleri Anonim Şirketi ve Türkiye Cumhuriyeti Devlet Demir Yolları İşletmesi Genel Müdürlüğü’ne ait bazı limanların özelleştirilmesi uygulamaları neticesinde imzalanan 49 yıldan az süreli sözleşme sürelerine ilişkin başvuru yapılması ve sözleşmeden doğan tüm yükümlülüklerin yerine getirilmesi ile davalardan vazgeçilmesi halinde sözleşmelerinin süresi 49 yıla kadar uzatılabilecek. Süre uzatımına karar verilmesi halinde taraflar arasında ek sözleşme düzenlenecek. Yetkili en az iki kuruluş değerlendirme yapacak ve nihai kararı Özelleştirme Yüksek Kurulu verecek.

LPG depolama ihtiyaçlarının karşılanmasını temin etmek üzere ilgili kanundaki “LPG dağıtıcıları” yerine "piyasa faaliyetinde bulunanlar” ifadesi eklenerek tanımın kapsamı diğer lisans sahiplerini de kapsayacak.

ETİBANK, Türkiye Elektrik Kurumu, Türkiye Elektrik Üretim İletim A.Ş. ve elektrik dağıtım şirketleri adına kayıtlı tesisler, faaliyetlerin niteliğine göre TEİAŞ veya TEDAŞ'a devredilebilecek. Devir işlemleri harç ve döner sermaye hizmet bedelinden muaf olacak.

“10 BİN LİRADAN 2 MİLYON LİRAYA KADAR”

Yapılan düzenleme ile Perakende Ticaretinin Düzenlenmesi Hakkında Kanunu’nda değişikliğe gidilecek. Üretici, tedarikçi ve perakende işletmeler tarafından piyasada darlık yaratıcı, piyasa dengesini ve serbest rekabeti bozucu faaliyetler ile tüketicinin mallara ulaşmasının engelleyici faaliyetlerde bulunulması durumunda öngörülen cezalar artırılacak. ‘Cezaların ağırlaştırılarak cezanın etkinliğinin ve caydırıcılığının artırılması’ gerekçesiyle cezanın alt ve üst sınırları yeniden belirlenecek. Mevcut kanundaki “her bir aykırılık için elli bin Türk lirası” ibaresi “yüz bin Türk lirasından iki milyon Türk lirasına” diye değiştirilecek.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, stokçuluk ile ilgili, “Stokçuluk biliyorsunuz bizim dinimizde de haramdır. Böyle bir şeye gidemezsiniz. Fakat görüyoruz ki stokçuluk yapanlar var, her alanda. Son zamanlarda otomotiv sektöründe bile stokçuluk var. Birçok kapalı otoparklara sıfır otomobiller depolanmak suretiyle onun da stokçuluğunu yapıyorlar. Hele hele gıdada stokçuluk yenilir, yutulur bir şey değil. Onun için şu andaki cezai müeyyide çok düşük” açıklaması yapmıştı.

Yorum yapabilmek için üye girişi yapmanız gerekmektedir.

Üye değilseniz hemen üye olun veya giriş yapın.

SIRADAKİ HABER