banner249

800 yıllık tarihi binada hamam keyfi!

Habere konu olan yapı yaklaşık 800 yıllık tarihi bir hamam kent merkezinde ve çevresinde tek olan bu hamam adeta yıllara meydan okuyarak ayakta durmaya devam ediyor.

800 yıllık tarihi binada hamam keyfi!
banner240

1246 yılında yapılan tarihi Germiyanoğlulları Hamamı günümüzde de hala kullanılıyor. Hamamlar Türk Kültürünün vaz geçilmez birer parçası. Osmanlı tarihinin de baş yapıtları arasında gösterilen bu tarihi mekanlar yapılışındaki ahenk ve yıllara meydan okuyan duruşuyla günümüze kadar ayakta durmaya devam ediyor. 


Kent merkezinde Bayramyeri’nde çevresindeki modern binalara rağmen varlığını sürdüren bu hamam il merkezindeki ayakta kalan tek mekan olma özelliğini elinde bulunduruyor. Denizli’nin Selçuklular zamanında ilk valisi Esedüddin Ayaz ve ardından valiliğe atanan Seyfettin Karasungur Denizli’de bir çok yapılar inşa ettirmişler Hamamında 1246 yılında Karasungur tarafından yaptırıldığı çeşitli kaynaklar tarafından günümüze kadar ulaşıyor. Hamamın yapımında malzeme olarak ana duvarlarında taç-tuğla iç bölümünde ise, tuğla malzemesi kullanılması nedeni ile beylikler dönemi 14. yüzyıl mimari özelliklerini yansıtıyor. 

DEPREMLERE MEYDAN OKUDU
Tipik Türk hamamı mirarisine göre yapılmış tarihi Germiyenoğulları Türk Hamamı olan bu mekan Kadınlar ve erkekler hamamı olarak 2 bölüme ayrılmıştır, Hamam soğukluk, ılıklık ve sıcaklık bölümlerinden uluşuyor. Soğukluk bölümü 19. yüzyılın sonlarında geçirdiği deprem sonrasında yıkıldığı aynı tarihlerde bu günkü şekliyle yapıldığı bilinmekte. O tarihlerden günümüze bir çok deprem atlatan bu yapı ihtişamıylada kendisini göstermeye devam ediyor. 

HER GÜN HİZMET VERİYOR
7 gün 24 saat tabiriyle açık olan bu mekanda şimdilerde sadece erkeklere hizmet veriyor. Turist kafilelerine ve çiğköfte partilerine açık olan mekanda kese, masaj sauna, buhar odası havuz ve göbek taşı gibi hizmetler hamamı kullanmak isteyenler için hizmet veriyor. 22 ayrı odası ayrıca dinlenme odalarının da bulunduğu bu tarihi mekanı Denizlililer çok fazla ilgi göstermiyor. 

AKIN ÇELİK, “KÜLTÜRÜMÜZE SAHİP ÇIKMIYORUZ”
Türk kültürünün vaz geçilmezleri arasında bulunan hamam sefasının şumdilerde çok ilgi görmediğini belirten işletme sahibi Akın Çelik, “Hamam kültürünü artık unutmaya başladık. Eğlenmek için gelen kişilerin sayısı her geçen gün artıyor. Ancak bu kültürün tekrar yaşatılması için biz elimizden geleni yapıyoruz. Burası her gün açık bir mekan günün yogunluğunu atmak isteyen herkese açığız ve bu mistik ortamda rahat edeceklerinin garantisini veriyoruz.” dedi.

Yorum yapabilmek için üye girişi yapmanız gerekmektedir.

Üye değilseniz hemen üye olun veya giriş yapın.

SIRADAKİ HABER