banner249

“50 yaş üstü için böbrek taraması şart!”

denizli devlet hastanesi nefroloji uzmanı dr. davut akın, her yıl mart ayının ikinci haftası perşembe günü kutlanan “dünya böbrek günü” dolayısıyla bir açıklama yaptı.

“50 yaş üstü için böbrek taraması şart!”
banner240
Uz Dr. Davut Akın yaptığı açıklamada, Dünya Böbrek Günü”nün Uluslararası Nefroloji Derneği (International Society of Nephrology-ISN) ile Uluslararası Böbrek Vakıfları Federasyonunun (IFKF) ortak girişimiyle ilk kez 2006 yılında kutlanmaya başlandığını ve bu tarihten sonra her yıl mart ayının ikinci perşembesinde “Dünya Böbrek Günü” etkinlikleri yapıldığını belirtti.

Dünya Böbrek Günü 2013 yılı temasının “akut böbrek hasarı” olarak belirlendiğini ifade eden Uz Dr. Davut Akın, Dünya Böbrek Günü;nün amacının, toplumların dikkatini böbrek hastalıklarına çekmek ve bireyleri bu konuda eğitmek olduğunu söyledi. Akın: “Halen dünyada bulaşıcı olmadığı halde hızla yayılan hastalıklardan biri olan kronik böbrek hastalığı (KBH), ülkemizde 70.000’i diyaliz tedavisi görmekte olan yaklaşık 8 milyon kişiyi tehdit ediyor. Yine yılda yaklaşık 3-4 bin kişi böbrek yetmezliğinden hayatını kaybetmektedir.

Önlenebilir bir hastalık olan kronik böbrek hastalığına hipertansiyon, obezite ve şeker hastalığı eşlik ediyor. Kronik böbrek hastalığıyla temelde, tuz kullanımın azaltılması, fazla kiloların verilmesi, tansiyonun ve kan şekerinin kontrol altında tutulması, sağlıklı beslenme ve egzersiz gibi sağlıklı seçimler benimsenerek mücadele edilebilir” diye konuştu.

Akın, özellikle yüksek riskli kişilerin böbrek hastalığı açısından taranması gerektiğini kaydederek, diyabet ya da hipertansiyonu olan, sişman ya da sigara içen, 50 yaşın üzerindeki kişiler ile ailesinde böbrek hastalığı, diyabet ya da hipertansiyon öyküsü olanların mutlaka taramadan geçmesi gerektiğini belirtti.

Özellikle erken evre böbrek hastalığı olanlarda önleyici girişimler ile hastalığın ilerlemesinin durdurulabileceği ya da yavaşlatılabileceğinin altını çizen Akın, şöyle konuştu: “Kan basıncı ölçümünü de içeren iyi bir muayene yanında basit bir idrar ve kan analiziyle, böbrek hasarı olup olmadığı anlaşılabilir.

Zamanında önlem alabilir ve bu yüksek riskli grubu erken teşhisle saptayabilirsek, böbrek yetmezliğinin ilerlemesi yavaşlatılabilir veya durdurulabilir. Bu yüzden bu gibi hasta grubunun mutlaka bir nefroloji hekimince takip edilmesi şarttır. Böylece son dönem böbrek yetmezliğine ulaşacak hasta sayısı azaltılabilir” dedi.





Yorum yapabilmek için üye girişi yapmanız gerekmektedir.

Üye değilseniz hemen üye olun veya giriş yapın.

SIRADAKİ HABER