banner249

Zeybekci, İran’a gidiyor

Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci, İran Ticaret, Sanayi ve Madenler Bakanı Muhammed Rıza Nematzade'nin davetlisi olarak bu akşam İran'a gidiyor.

Zeybekci, İran’a gidiyor
banner240

Bakanlıktan yapılan açıklamaya göre, Bakan Zeybekci ve Nematzade, son olarak ağustos ayında Ankara'da görüşmüş ve 3 aylık dönemlerde düzenli olarak bir araya gelmeyi kararlaştırmıştı. Bakan Zeybekci, temasları kapsamında İran Cumhurbaşkanı Birinci Yardımcısı Eshaq Jahangiri tarafından kabul edilecek, ayrıca Enformasyon ve İletişim Teknolojileri Bakanı Vaizi ile bir araya gelecek.



GÜNDEM TERCİHLİ TİCARET ANLAŞMASI
Ziyaretin ana gündem maddesi iki ülke arasında 10 yıllık bir çalışmanın meyvesi olan Türkiye-İran Tercihli Ticaret Anlaşmasının 1 Ocak 2015'te yürürlüğe gireceğinin duyurulması olacak. Bu anlaşma, iki ülke arasında en üst düzeyde belirlenmiş olan 35 milyar dolarlık ticaret hacmine ulaşılması için büyük önem taşıyor.

Bakan Zeybekci, ziyaret sırasında Bakan Nematzade ile Tercihli Ticaret Anlaşması sayesinde sağlanacak karşılıklı pazar açılımı fırsatlarını ele alacak ve karşılıklı tavizlerin nasıl en verimli olarak kullanılabileceğini tartışacak. Ayrıca anlaşma kapsamında ürün ve sektör bazında teknik bir toplantı yapacak. Türkiye-İran Tercihli Ticaret Anlaşması, yeni dönemde, iki ülke arasındaki ekonomik ve ticari ilişkilere ivme kazandıracak, iki ülke arasındaki ekonomik işbirliğini güçlendirecek ve iki ülkenin gelecek dönemde artan ekonomik işbirliğinin temelini oluşturacak.

Söz konusu ziyaret sırasında, ticaretin önündeki kısıtlayıcı engellerin kaldırılması için iki ülke arasındaki ticaretin kolaylaştırılmasına ilişkin bir anlaşma imzalanmasına yönelik olarak çeşitli hususlar ele alınacak. Bu kapsamda ağustos ayında Bakan Zeybekci'nin İranlı muhatabına tevdi ettiği anlaşma taslağı gözden geçirilecek. Diğer taraftan, büyüyen ticaret hacmine yakışır şekilde gerekli altyapının kurulması, özellikle ulaştırma altyapısının kolaylaştırılması, geçişlerin hızlandırılması ve gümrük maliyetlerinin azaltılması hususlarında da görüş alışverişinde bulunulacak. Özellikle sınır kapılarının modernizasyonu ve fiziki altyapının güçlendirilmesi konusu da değerlendirilecek. 

15 MİLYAR DOLARLIK TİCARET HACMİ
Türkiye ile İran arasındaki ticaret hacmi, 2012 yılında 21,9 milyar dolar ve 2013 yılında 14,6 milyar dolar olarak gerçekleşmişti. Söz konusu hacmin bu yılın sonunda da 15 milyar doların üzerinde gerçekleşmesi bekleniyor. Özellikle yılın ilk yarısında artışa geçen ticaret hacmi ve yürürlüğe girecek tercihli ticaret anlaşması, iki ülke arasında 35 milyar dolarlık ticaret hacmi seviyesine ulaşılabileceğini ortaya koyuyor.

Yorum yapabilmek için üye girişi yapmanız gerekmektedir.

Üye değilseniz hemen üye olun veya giriş yapın.

SIRADAKİ HABER