banner249

Tekstilin beşiği hayvancılığın üssü oldu

Üç yıldan bu yana merkez ve ilçelerde 225 modern tesis açıldı. büyükbaş hayvan sayısı da 80 binden 204 bin 536'ya çıktı. denizli gıda tarım ve hayvancılık il müdürü yusuf gülsever, "tekstiliyle

Tekstilin beşiği hayvancılığın üssü oldu
banner240
Üç yıldan bu yana merkez ve ilçelerde 225 modern tesis açıldı. Büyükbaş hayvan sayısı da 80 binden 204 bin 536;ya çıktı. Denizli Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Yusuf Gülsever, "Tekstiliyle tanınan Denizli, artık hayvancılıkta da söz sahibi oldu. Karlı sektör olduğu için çoğunluğu tekstilci birçok yatırımcı Avrupa standartlarının da üzerinde modern tesisler açtı" dedi.

Ata Sancak Grubu;nun Acıpayam;da 5 bin 400 büyükbaş hayvanın bulunduğu çiftliği faaliyete geçirmesinden sonra Denizlili yatırımcılar yönünü bu sektöre çevirdi. Denizli Belediyesi mücavir alanı içinde kalan yerlerde ve ilçelerde modern tesisler birbiri ardına açılmaya başladı. Çoğu tekstil sektöründen onlarca yatırımcı yatırım yaptı. Kentteki modern hayvancılık tesisi sayısı da 225;i buldu. 2010 yılında 450 bin tona yakın süt üretiminin yapıldığı Denizli;den 50 firma süt alımı yapıyor. Hayvan sayısının artması ve tesislerin daha verimli çalışmaya başlaması nedeniyle 2011 yılında süt üretiminin 500 bin tonu geçmesi bekleniyor.

YATIRIMCI KARLILIĞA BAKAR
Denizli Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Yusuf Gülsever, yatırımcıların iyi planlama yaptığını ve her zaman karlılığa baktığını belirtti. Gülsever, "Denizli denildiği zaman akla tekstil sektörü gelir. Son yıllarda, özellikle 2008;den sonra hayvancılık sektörüne büyük yatırımlar yapıldı. Bu yatırımcıların çoğunluğu tekstil sektöründen. Tesislerdeki hayvan sayısı 204 bin 536;yı buldu. 5-6 yıl öncesine kadar il genelinde 80 bin civarında büyükbaş hayvan bulunuyordu. Buzağıdan, damızlık ineğe kadar tüm hayvanlarımız kayıt altında tutuluyor. Hatta hayvanların soy kütüğü bile mevcut. Denizli, yakında damızlık hayvan ihracatı da yapmaya başlayacak. Yatırımcı akıllı davrandı. Geleceği gıdada gördü ve bu alana yöneldi. Yatırımcı zaten her zaman karlılık hesabını yapar. Sektör karlı olduğu için yatırımlar da birbiri ardına geldi" dedi.

Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğü olarak yatırımcılara her türlü maddi ve teknik destekte bulunduklarını kaydeden Gülsever, "İl genelinde 634 süt soğutma tankı bulunuyor. Sütler bu tanklarda güvenle tutuluyor ve alıcıya ulaşıyor. 2011 yılı sonu itibariyle Denizli;de 500 bin tondan fazla süt üretiminin gerçekleşmesini bekliyoruz" diye konuştu. Gülsever, hayvancılık sektörüne yatırımların devam edeceğini sözlerine ekledi.

HAYVANCILIK SANAYİ HALİNE GELDİ
Denizli Ticaret Odası Başkanı İbrahim Tefenlili de, açılan yeni tesislerde çok sayıda çalışanın istihdam edildiğini ve hayvancılığın Denizli;de sanayi haline geldiğini kaydetti. Tefenlili, "Kalkınma topyekun olacaksa, tarım ve hayvancılık da sanayi haline gelmelidir. Denizli, hayvancılıkta bunu başardı. Jeotermal ısıtmalı seracılık alanında yapılan yatırımlarımız da, tarımın da sanayi olma yolunda olduğunu gösteriyor. Hayvancılık yatırımlarında, Denizli Türkiye;ye model olabilir. Şu anda süt ürünleri ihracatı başladı. Yakında süt ürünlerinin yanında sığır Eti ihracatı da başlar. Çünkü, işin içine sanayici ve ihracatçı girince, teknoloji de geldi" dedi. Tefenlili, Denizli;nin 62 ülkeye 92 çeşit tarım ürünü ihraç ettiğini hatırlatarak, "Tarım da, hayvancılık gibi sanayi haline geldiğinde, daha fazla ihracat gerçekleştireceğiz" ifadelerini kullandı.

RÜZGARA KAPILDIK, YATIRIMI YAPTIK
Honaz İlçesi;ne bağlı Emirazizli Köyü;nde iki yıl önce 400 büyükbaş hayvanın bulunduğu tesisi açtıklarını söyleyen Şahinler Otomotiv Genel Müdürü Ahmet Şahin, "Son yıllarda başta tekstilciler olmak üzere hayvancılık sektörüne bir yönelme oldu. Bu rüzgara biz de kapıldık ve 3 milyon dolarlık yatırımla tesisi kurduk. Pazarlama sıkıntımız yok. Süt ve et ürünlerine her zaman talep var. Bu yıl ilk damızlık ineklerimizi pazarladık. Amacımız damızlık üretip, yurtiçindeki hayvan varlığı kalitesinin artmasına da katkıda bulunmak" dedi.

İTHAL İNEKLER
Denizli;de açılan modern tesislerdeki hayvanların çoğunun ABD ve Avrupa;dan ithal edilen inekler olduğunu söyleyen Veteriner Hekim Ali Çöğüt ise "Türkiye;ye 15-20 yıl önce gelen damızlık ineklerde kaybımız çok oldu. Bilinçsizce kullandırılan krediler yüzünden damızlık hayvanların çoğu kasaplara gitti. Özellikle ölü buzağı doğumları fazlaydı. Türk yatırımcı ve üreticisi, devletimiz artık işi öğrendi. Şu anda gelen ithal damızlık sığırlar iyi seçiliyor ve sorun yaşanmıyor. Amaç, kısa süre sonra damızlık hayvan ithal eden ülke değil, ihraç eden ülke olmaktır. Denizli, bunu başaracak kapasitede" diye konuştu.

Yorum yapabilmek için üye girişi yapmanız gerekmektedir.

Üye değilseniz hemen üye olun veya giriş yapın.

SIRADAKİ HABER