banner249

“Denizli’nin Öncü Sektörleri İçin Ar-Ge ve Yenilikçilik Olgunluk Düzeyi Analizi” Projesi Tamamlandı

Pamukkale Üniversitesi Endüstri Mühendisliği Bölümü’nün Denizli’deki öncü sektörlerin Ar-Ge ve yenilikçilik olgunluk düzeylerinin analizini gerçekleştirmek amacıyla yürüttüğü proje tamamlandı.

“Denizli’nin Öncü Sektörleri İçin Ar-Ge ve Yenilikçilik Olgunluk Düzeyi Analizi” Projesi Tamamlandı
banner240

PAÜ Bilimsel Araştırmalar Koordinatörlüğü tarafından desteklenen proje Denizli Genç İş Adamları Derneği (DEGİAD), Denizli Sanayi Odası (DSO) ve PAÜ Teknokent A.Ş. iştiraklerinin katkılarıyla gerçekleşti. Endüstri Mühendisliği Bölümü, bu proje kapsamında Türkiye’nin öncelikli alanları dikkate alınarak Denizli’deki sekiz sektörün katma değerli ürün üretimine yönelik yol haritası oluşturulması ve incelenen sektörlerin yenilikçi ürün ve süreç geliştirme potansiyelinin arttırılmasını hedefledi. 

Böylece üniversite, sivil toplum kuruluşları, sanayi ve meslek odaları işbirlikleri ile eğitim, araştırma ve karşılıklı çözüm platformlarının pekiştirilmesi ve yaygınlaştırılması planlandı. Proje kapsamında maden, makine imalat, orman ürünleri, tekstil, gıda, kimya, kablo ve bilişim sektörleri olmak üzere sekiz sektör ele alındı. Sanayi ve üniversite arasındaki ilişkileri daha çok güçlendirmek ve sektör analizlerini doğru değerlendirmek amacıyla; Denizli Genç İş Adamları Derneği (DEGİAD), Denizli Sanayi Odası (DSO) ve PAÜ Teknokent A.Ş. ile iletişime geçilerek çalışmalar yapıldı. 

Çalışmalar kapsamında Türkiye’de belirlenen sektörlere yönelik olarak yapılmış mevcut durum analizleri değerlendirildi. Projenin uygulama aşamasında, Sektörlerin Ar-Ge ve yenilikçilik önündeki engellerinin ve bu engellerin aşılmasına yönelik çözüm önerilerinin belirlenmesi amacıyla firmalarının ve iştiraklerin katılımıyla sekiz adet ortak akıl çalıştayı düzenlendi. 

Ortak akıl çalıştayları; 10 sektör firması, 1 GEKA temsilcisi, 1 DSO temsilcisi, 1 DEGİAD temsilcisi, 1 PAÜ Teknokent A.Ş. temsilcisi, sektöre ilişkin bölümlerden 3 öğretim üyesi ve Pamukkale Üniversitesi Endüstri Mühendisliği Bölümü’nden 3 öğretim üyesinin katkılarıyla gerçekleştiridi. Çalıştaylara sektördeki firmalar yoğun ilgi göstermiş olup katılımcı sayıları sektör başına ortalama 20 kişi civarında olmuştur. Eş zamanlı olarak sekiz sektörden toplam 191 firma ile sahada yüz yüze görüşme yöntemi ile anketler gerçekleştirildi.

Anketlerden ve çalıştaylardan elde edilen veriler analiz edildi. Analizlerden elde edilen sonuçlar sektör temsilcileri ile 23 Aralık Çarşamba günü (bugün) 14.00-17.00 arası Dedeman Otel’de geniş katılımlı kapanış toplantısında sektör temsilcilerine sunulacaktır. Ayrıca projenin kapanış raporu Prof. Dr. Osman Kulak tarafından kitap haline getirildi. Kitap, anketlere ve çalıştaylara katılan tüm temsilcilere düzenlenecek kapanış toplantısında sektör temsilcileri ile paylaşılacaktır.

Geçmiş yıllardaki Türkiye’de sektörlere yönelik olarak yapılan analizlerden farklı olarak:

İlk defa sanayi ve hizmet sektöründeki firmaların bölgesel olgunluk düzeyi analiz edildi.

Üniversite, Sanayi Odası, Kamu ve STK’lerin bir araya gelmesiyle iş birliklerinin arttırılmasına yönelik yeni adımlar atılmış oldu.

Denizli’nin geleceğine yönelik Ar-Ge ve yenilikçilik yol haritası düzenlendi.

 

Yorum yapabilmek için üye girişi yapmanız gerekmektedir.

Üye değilseniz hemen üye olun veya giriş yapın.

SIRADAKİ HABER