banner249

Türk Kadını Yerde Sürünmeye Değil Omuzlar Üstünde Göklere Yükselmeye Layık

Denizli protokolü 8 Mart Dünya Kadınlar Günü nedeniyle mesaj yayınladı.

Türk Kadını Yerde Sürünmeye Değil Omuzlar Üstünde Göklere Yükselmeye Layık
banner240

DENİZLİ VALİSİ HASAN KARAHAN KADINLAR GÜNÜ KUTLU OLSUN

Bütün dünyada olduğu gibi ülkemizde de kadının hak ettiği değeri hatırlatmak, onların karşılaştıkları sorunların doğru olarak tespit edilerek, bu sorunlara çözüm üretilmesi için, gereken toplum bilincinin oluşturmak amacıyla 8 Mart  “Dünya Kadınlar Günü” olarak kutlanmaktadır.

Bir toplumun ilerlemesi, kadınıyla, erkeğiyle toplumun tüm fertlerinin, hep birlikte yücelmesiyle mümkündür. Ülkemizde Cumhuriyetin kuruluşundan itibaren, siyasi haklar, çalışma hayatı, eğitim ve sağlık başta olmak üzere hayatın tüm alanlarında kadınlarımızın temel haklarını ve toplumsal konumunu güçlendirmek için reform niteliğinde çok sayıda düzenleme yapılmıştır. Bu düzenlemeler neticesinde, kadınlarımızın üstlenmiş oldukları görevlerde başarılı sonuçlar elde ederek iş hayatından siyasete, sanattan spora kadar birçok alanda hem ülkemizde hem de uluslararası arenada kendilerinden söz ettirdiklerine şahit olmaktayız.

Kadının en önemli vasıflarından biri de hiç şüphesiz anne kimliğidir. Ülkemizin en büyük zenginliği olan genç nesilleri yetiştiren, onlara vatan ve bayrak sevgisini aşılayan annelerdir. Her anne için en büyük hedef çocuklarını sağlıklı bir şekilde yetiştirmek ve topluma kazandırmaktır.

Aile dokusunun mihenk taşı, şefkatin, fedakârlığın, sabrın ve özverinin sembolü olan kadınlarımız her türlü övgünün üzerindedirler. Mustafa Kemal Atatürk; “Bu millet esas terbiyesini aileden almaktadır. Türk milleti öyle analara sahiptir ki her bir devrin büyük adamlarını bu analar yetiştirmiştir. Türk kadını daha büyük nesiller yetiştirmeye kabiliyetlidir.” sözleriyle Türk kadınına verdiği değeri açıkça belirtmiştir.

Peygamber Efendimiz de Hadis-i Şerifinde; “Sizin en hayırlınız kadınlara karşı hayırlı olanınızdır.”  buyurarak, İslamiyet’in kadına verdiği önemi dikkat çekmiştir.

Bugüne kadar kadınlara yönelik her türlü şiddetin, ayrımcılığın ve istismarın karşısında olduğumuz gibi bundan sonra da olmaya devam edeceğiz.

Bu duygu ve düşüncelerle; başta şehit ve gazi anneleri ile eşleri olmak üzere; kuşakların yetişmesinde en önemli rolü üstlenen kadınlarımıza, topluma verdikleri katkılar, bilgili ve kültürel değerlerine bağlı, ahlaklı bireyleri yetiştirmek için gösterdikleri özveri nedeniyle minnet ve şükranlarımızı sunar, tüm kadınlarımızın “8 Mart Dünya Kadınlar Gününü” kutlar, sevgi ve saygılarımı sunarım.

DENİZLİ BÜYÜKŞEHİR BELEDİYE BAŞKANI  ZOLAN’KADINLAR BİZLERİN EN DEĞERLİ VARLIKLARI

Denizli Büyükşehir Belediye Başkanı Osman Zolan, “8 Mart Dünya Kadınlar Günü” dolayısıyla bir mesaj yayımlayarak, "Kadınlar, yaşamımızın her anında yanımızda olan, bizleri dünyaya getiren, büyüten, yetiştiren, eğiten, sevgisi ile kuşatan ve şefkatli yürekleriyle bir an olsun bile bizleri yalnız bırakmayan, en değerli varlıklarımızdır” dedi.

Denizli Büyükşehir Belediye Başkanı Osman Zolan, 8 Mart Dünya Kadınlar Günü dolayısıyla bir mesaj yayımladı. Hayatın en başından, sonuna dek, sevginin, fedakarlığın ve azmin anlamı olan tüm kadınların 8 Mart Dünya Kadınlar Günü'nü kutlayan Başkan Osman Zolan, “Kadınlar, yaşamımızın her anında yanımızda olan, bizleri dünyaya getiren, büyüten, yetiştiren, eğiten, sevgisi ile kuşatan ve şefkatli yürekleriyle bir an olsun bile bizleri yalnız bırakmayan, en değerli varlıklarımızdır” dedi.

Başkan Zolan, “Hayatımızın anlamı olan kadınlar için ne yapsak azdır, onlar bizim her şeyimiz. Bizlerin baş tacı; annemiz, hayat arkadaşımız, kızımız, kardeşimiz, hayatımıza renk katan ve anlamlı kılan varlıklardır. Kadim medeniyetimizden bugüne kadar milletimizin var olmasında büyük rol oynayan, Fatma Yıldız'dan Hayme Hatun'a, Nene Hatun'dan Çete Emir Ayşe'ye kadar bugünlere gelmemizde büyük fedakarlıklar gösteren tüm kahraman kadınlarımızı rahmetle anıyorum" diye konuştu.

Türk kadınının ekonomi, bilim, hukuk, sanat, siyaset, spor ve pek çok alanda kendisini en iyi şekilde temsil ettiğini vurgulayan Başkan Osman Zolan, şunları kaydetti: "Denizli Büyükşehir Belediyesi olarak pek çok çalışmamızda Denizlili hanım kardeşlerimizin yanında olduk ve olmaya da devam ediyoruz. Bizlere düşen görev, kadınlarımızı her platformda desteklemek ve pozitif ayrımcılık yapmaktır. Bu vesilelerle başta tüm şehit anneleri ve eşleri olmak üzere; yaşamın her anında her türlü fedakârlıkta bulunan, yokluğumuzu ve sıkıntılarımızı paylaşan, her zaman yanımızda olan tüm fedakar kadınlarımızın ve attığım her adımda bana güç veren eşim ve kızlarımın 8 Mart Dünya Kadınlar Günü'nü kutluyorum” diye konuştu.

DENİZLİ TİCARET ODASI BAŞKANI UĞUR ERDOĞAN KADINLAR, TOPLUMUN TEMEL TAŞIDIR

Denizli Ticaret Odası (DTO) Yönetim Kurulu Başkanı Uğur Erdoğan, 8 Mart Dünya Kadınlar Günü dolayısıyla yayınladığı mesajında, “Güçlü bir ruha ve yaradılışa sahip kadınlar, her alanda olduğu gibi ekonomimize de büyük katkı sağlıyor” dedi. Kadınları toplumsal barışın harcı olarak gören Başkan Erdoğan, onların bulunduğu yerde güven, huzur ve selamet olduğunu söyledi.

Türkiye’de kadın istihdam oranının resmi kayıtlara göre %28,2; Denizli’de ise bu oranın %33,5 dolayında olduğunu açıklayan Erdoğan, “2017 yılı sonu itibarıyla Denizli Ticaret Odası’na kayıtlı şirket yetkilisi kadın girişimci sayısı 2 bin 596; şirket ortağı kadın girişimci sayısı ise 2 bin 143. Ayrıca, odamıza kayıtlı gerçek kişi kadın girişimci sayısı da 773. İnsanımız, üretken ve çalışkan! Neredeyse hiç uyumuyor… Öyle ki; bu şehirde 7 gün 24 saat mutlaka bir çalışan var. Sadece 4/A kapsamındaki çalışan sayımız 230 bin. Denizli’de sosyal güvencesi bulunanların yüzde 80’i, aktif çalışan. Sosyal güvenlik kapsamındaki aktif çalışanların il nüfusuna oranı, yüzde 31,29. Yani neredeyse her üç kişiden biri üretimin içinde. Sosyal güvencesi bulunanların yüzde 71,95’i ise özel sektörde ve bunların yaklaşık yarısı da kadın! Kadınlar, adeta Denizli’nin yükünü sırtlıyorlar. Onlar için ne yapsak azdır! Tarihimizde ki çeşitli örneklerde olduğu gibi kadınlarımıza hayatımızın her alanında hak ettikleri değeri vererek yanımızda bulundurursak, ülkemizi her açıdan güçlü hale getiririz. Ülkemizin en ücra köşesindeki kadınlarımızı bile gerek sosyal hayata gerekse üretime kazandırmak açısından Denizli Ticaret Odası olarak her türlü desteği veriyoruz” dedi.

Kadınların toplumu inşa eden ailenin temeli olduğunu da belirten DTO Başkanı Uğur Erdoğan, “Çocuklarımız yani ülkemizin, insanımızın yarınları da onlara emanet! O nedenle, iyi bir eğitim almaları ve üretken bireyler olarak toplumda aktif yer almaları, hayati önem taşıyor. Kadınlar toplumun temel taşıdır… Toplumları sağlam ve sağlıklı bir şekilde inşa ve imar edip ayakta tutan kadındır! Kadının olmadığı bir dünyanın ve insanlığın bir yarısı hep eksik kalır! Gerektiğinde vatan savunmasında da yer alan kahraman Türk kadını, hemcinslerine her konuda eşsiz bir timsaldir. Sizin aracılığınızla, 8 Mart Dünya Kadınlar Günü'nü kutluyorum; hepsine sağlık, huzur ve mutluluklar diliyorum” diye konuştu.

DENİB BAŞKANI SÜLEYMAN KOCASERT KADINLAR EKONOMİNİN CAN DAMARIDIR

​Kadınların hem dinimizde hem de toplumumuzdaki yerinin ne denli önemli olduğu son derece açık. Türk toplumunun binlerce yıllık tarihinde ve dinimizde, kadın ve erkeğin bir bütünün ayrılmaz parçaları ve biri için diğerinin vazgeçilmez hayat arkadaşı olduğunu görüyoruz.

​ Öte yandan, temel eğitimimizi veren ve ilk öğretmenimiz olan annelerimiz, geleceğimizde de belirgin bir rol oynuyor.

Kadınlar Ekonominin Can Damarıdır
​Kadınlar, ekonominin de can damarı… Kadınların iş gücüne ve istihdama katılımı, çalışma hayatında daha fazla yer alması ve sorumluluk üstlenmesi ülkemiz ekonomisinin gelişmesi adına oldukça önemli.

​Ülkemizin neredeyse yüzde 29 olan kadın istihdam oranı, ilimizde yaklaşık yüzde 35 ile ortalamanın üzerinde seyrediyor. Nüfusa göre kadın istihdam oranında, listenin en üst sırasında yer alan illerden birinin Denizli olduğunu rahatlıkla söyleyebiliriz. Hatta bugün ilimiz ekonomisinin ve ihracatının en önemli sektörü olan tekstil ve konfeksiyon sektöründe çalışan her iki kişiden birinin kadın olduğunu ifade edebiliriz.

​Bu duygu ve düşüncelerle; dünyaya geleceğimiz anın başlangıcından son nefesimize kadar varlıklarıyla her saniye yanımızda olan, desteklerini asla esirgemeyen, eğiten, öğreten, yetiştiren, yüreklerindeki sonsuz sevgiyi bizlere sunan fedakâr ve vefakâr kadınların, 8 Mart Dünya Kadınlar Günü’nü kutluyorum.

​Peygamberimiz Hz. Muhammed’in “Cennet annelerin ayakları altındadır” hadisinden, kadının öneminin ne denli büyük olduğunu bir kez daha anlıyoruz. Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün de “Kadınlarını geri bırakan toplum, geride kalmaya mahkûmdur.” sözünde ifade ettiği gibi, kadının hayatın her alanında öneminin yadsınamaz bir gerçek olduğunu bir kez daha görüyoruz.

DENİZLİ SANAYİ ODASI BAŞKANI MÜJDAT KEÇECİ KADINLAR HER ALANDA ETKİN OLMALI

Denizli Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkanı Müjdat Keçeci, 8 Mart Dünya Kadınlar Günü vesilesiyle bir mesaj yayımladı.

Keçeci, mesajında kadının ekonomik alanda daha etkin olması gerektiğinin altını çizerek sözlerine şöyle devam etti:

Gelişmiş ülke seviyesine yükselmenin en temel şartı her alanda kadın ve erkeğin eşit olmasıdır.Türk kadını, Mustafa Kemal Atatürk’ün ileri görüşlülüğü sayesinde Avrupalı hemcinslerinden çok daha önce bazı haklarına kavuşmuştur. Fakat Türkiye geneline baktığımızda Türk kadını hala iş hayatında, siyasette ve sivil toplum örgütlerinde arzu edilen seviyede yer almamaktadır. Ancak Denizli’de bu durum daha farklı bir tabloyla karşımıza çıkıyor. Kadın istihdamı söz konusu olduğunda Denizli, sıra dışı bir özellik ortaya koyuyor. Sosyal Güvenlik Kurumu verileri toplam zorunlu sigortalı sayısı bakımından incelendiğinde Denizli, 200 bin çalışanı ile Türkiye’nin en çok istihdam sağlayan 14. ili.  Kadın çalışan sayısına göre sıralamada ise 10. sırada. Asıl çarpıcı sonuç ise, toplam çalışan sayısı içinde kadınların oranı. Bu bakımdan Denizli % 33,52 ile Türkiye ikincisi konumunda. Kadın istihdamındaki Denizli’nin başarısının Türkiye geneline yayılmasını arzu ediyorum.

Ancak, her geçen gün kadına şiddetin arttığı, kız çocuklarının okuma ve hatta özgürce yaşama hakkının olmadığı, küçük yaşta evlendirildiği bir dönemden geçiyoruz. Biz kız çocuklarımızın eğitim almasını ve ekonomik alanda daha iyi işler başarmasını beklerken, böyle haberler almak ve üzücü manzara ile karşılaşmaktan ciddi manada rahatsız oluyorum.

Ekonomik alanda daha fazla kadının yer almasıyla kadın erkek eşitliğinin her alanda sağlanmasını ve kadına şiddetin olmadığı bir gelecek dileyerek 8 Mart Dünya Kadınlar Günü’nü kutluyorum” diye konuştu.

PAÜ REKTÖRÜ HÜSEYİN BAĞ KADINA YÖNELİK HER SALDIRIYI KINIYORUZ

Pamukkale Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Hüseyin Bağ 8 Mart Dünya Kadınlar Günü münasebetiyle bir mesaj yayımladı.

“8 Mart Dünya Kadınlar Günü; tüm dünyada kadınların haklarının savunulduğu, daha huzurlu yaşam özlemlerinin dile getirildiği, birlik ve beraberlik günü olarak kutlanmaktadır. Cumhuriyetimizin kurucusu Ulu Önder Mustafa Kemal Atatürk’ün de dediği gibi ‘‘Dünyada her şey kadının eseridir’’, başta kutsal bir görev olan anneliğin yanında yaşamı boyunca birçok güçlüğe katlanan ve büyük sorumluluklar üstlenen kadınların toplumsal yaşama etkin biçimde katılmaları, Türkiye Cumhuriyeti’nin önemli hedefleri arasındadır. Ayrıca, tüm Dünyada ve ülkemizde olduğu gibi, iş hayatında yer alan kadınlarımızsayesinde hem aile hem de ülke ekonomisine büyük katkılar sağlanmaktadır. Bugün, eğitim, sağlık, hukuk, sanat ve bilim gibi sayısız alanda çalışmalar yaparak dünya çapında başarılara imza atan kadınlarımızın sayısının artması bizler için övünç kaynağıdır.

Kadına yönelik her türlü psikolojik, cinsel ve fiziksel saldırınınolmadığı, kadınlara ait hak ve özgürlüklerin erkeklerle eşit olduğu, kadının ekonomik, toplumsal ve siyasal alanda etkinliklerini daha da artırdıkları, toplumda çok daha fazla görünür ve güçlü oldukları bir Türkiye dilerken, başta şahsım olmak üzere tüm Pamukkale Üniversitesi Ailesi adına üniversitemizde görev yapan kadın akademik ve idari personelimizin, ülkemiz ve dünya kadınlarının 8 Mart Dünya Kadınlar Günü’nü kutluyorum” diye konuştu.

DENİZLİ TİCARET BORSASI BAŞKANI İBRAHİM TEFENLİLİ KADINA ŞİDDET SON BULMALI

Denizli Ticaret Borsası Başkanı İbrahim Tefenlili “dünyamızı güzelleştiren kadınlarımızın değerini her zaman bilmeliyiz, ülkemizde kadına yönelik şiddet son bulmalı” dedi.

8 Mart Dünya Kadınlar Günü dolayısıyla bir mesaj yayınlayan Denizli Ticaret Borsası Başkanı İbrahim Tefenlili mesajında “Toplumumuzun kalkınmasında önemli bir role sahip olan kadınlarımızın 8 Mart Dünya Kadınlar Gününü en içten duygularımla kutluyorum. Bizler tarih boyunca kadınlarımızı daima başımızın üstünde tutmuş bir milletiz. Dünyamız onların varlığı ile güzelleşmekte, geleceğimiz onların emekleri ile şekillenmektedir. Onlara verdiğimiz değeri her zaman göstermeliyiz. Kadına yönelik şiddetin son bulmasını yürekten temenni ediyorum. Kadınlarımız da sosyal hayatın, ekonominin, siyasetin içinde aktif olarak yer alarak toplumsal gelişimimize katkı sağlamalıdır. Bu duygu ve düşünceler ile bir kez daha 8 Mart Dünya Kadınlar Gününü kutluyor, kadınlarımıza şiddetin olmadığı bir dünya diliyorum” diye konuştu.

BAŞKAN GÜRLESİN’DEN KADINLAR TOPLUMUN TEMEL DİREĞİ

Pamukkale Belediye Başkanı Hüseyin Gürlesin, 8 Mart Dünya Kadınlar Günü dolayısıyla yayımladığı mesajda, ekonomiden siyasete her alanda kendini cesurca göstermeye başlayan kadınlarla birlikte, Türkiye’nin daha ileri seviyelere taşınacağını belirterek, “Hem ailenin hem de toplumun temel direği olan kadınların Dünya Kadınlar Günü’nü kutlarım” dedi.

Pamukkale Belediye Başkanı Hüseyin Gürlesin, hem birey olarak hem de yerel yönetici olarak kadın sorunlarının her zaman takipçisi olduğunu belirtti. Kadınlara yönelik her türlü ayrımcılığın, istismarın ve şiddetin karşısında olduğunu söyleyen Başkan Gürlesin, “Hükümetimizin politikaları ile birlikte eğitimden sağlığa, ekonomiden yönetim mekanizmalarına kadar her alanda kadınların kendini daha göstermeye başlaması ülkemiz açısından umut ve güven vericidir” dedi.“Bizim kültürümüzde kadınların yeri her zaman önemli olmuştur” diyen Başkan Gürlesin, Pamukkale Belediyesi olarak kadınların toplumda yerinin daha da artması açısından önemli çalışmalara imza attıklarını ifade etti. Gürlesin, “Kadınlarımıza verdiğimiz değeri sadece bugün değil her zaman göstermemiz gerekiyor. Çünkü sevginin, şefkatin, fedakârlık ve sabrın simgesi olan kadınlarımız en değerli, en yüce varlıklarımızdır. Bizi doğuran, büyüten, yetiştiren fedakâr annelerimiz, kadınlarımız her zaman baş tacımızdır. Bu bilinçle, başta vatanını korumak adına canını feda eden şehitlerimizin fedakâr, cefakâranneleri, eşleri olmak üzere tüm kadınlarımızın Dünya Kadınlar Günü’nü kutlarım” dedi.

AK PARTİ İL BAŞKANI NECİP FİLİZ KADINLAR ALLAHIN BİZLERE VERDİĞİ EMANETTİR

“ Kadın elinin değdiği her yerde bir güzellik, göz nurunun düştüğü ve emeğinin geçtiği her noktada bir derinlik bulunmaktadır” diyen AK Parti Denizli İl Başkanı Necip Filiz; 8 Mart Dünya Kadınlar Günü nedeniyle bir mesaj yayımladı.

Ailesine katkı sağlamak uğruna nasır tutmuş elleriyle, şehit evladını vatan toprağına uğurlarken döktüğü gözyaşlarıyla, umudun hiç eksik olmadığı bakışlarıyla, duanın ve iyi dileklerin çağlayan gibi aktığı sözleriyle kadınların milletimizin ruhu olduğunu vurgulayan Başkan Filiz mesajında devamla şu ifadelere yer verdi:

“ Yıllardan beridir bilimden sanata, spordan edebiyata, siyasetten çalışma hayatına kadar hayatın her alanında kadınların büyük çaba ve başarılarına şahit olunmuştur.

Nitekim kadınlarımızın sosyal ve ekonomik hayatın içinde eşit, onurlu ve saygın bir yeri olması gerekir ve bunun artmasında da herkese büyük görevler düşmektedir.

Evinde anne, işyerinde çalışan, toplumda saygın bir fert olan kadınlarımızın ülkemizin toplumsal birliği ve dirliği için hayati rolleri olduğu ortadadır.

Gelecek nesillerin yetişmesinde yeri doldurulamayacak bir önemi olan ve sevgiyi, nezaketi, inceliği öğreten yine onlardır.

Şüphesiz gelişmiş ve medeni bir toplumun en başta gelen özellikleri arasında kadınlara yönelik baskının, şiddetin, hakaretin, dışlanmışlığın, eşitsizliğin ortadan kalkması yer almaktadır. Peygamberimiz’de bizlere “Onlara yediğinizden yedirin, giydiğinizden giydirin, onları dövmeyin, onlara çirkin demeyin, fenâ söz söylemeyin!” buyurmaktadır

Kadın haklarının evrensel, bölünmez, vazgeçilmez, ayrılmaz bir bütün olduğunu kabul eden vizyon genişliğinin yanı sıra; kadına saygının ve manevi olarak yükümlülüklerin bilincine ulaşmış ve gereğini yerine getiren sorumluluk kültürüyle de önümüzdeki sorunların aşılacağı kuşkusuzdur.”

Modern, demokratik, ileri bir toplum ve güçlü bir ekonomi olma hedefinin kadın-erkek tüm bireylerin bu yolda ortak sorumluluk almasını ve toplumun tüm unsurlarının gelişme sürecinde aktif rol oynamasını gerektiren zorlu bir hedef olduğunu belirten Başkan Filiz; bu süreçte, kadının statüsünün güçlendirilmesinin, dinamizmi ve üretici gücüyle iş hayatından siyasete her alanda engellerle karşılaşmadan daha fazla varlık gösterebilmesinin büyük önem taşıdığı söyledi.

Yeni Türkiye yolunda ulaşılmak istenen hedefler konusunda kadınlara da önemli sorumluluklar düştüğünü belirten Başkan Filiz, bu doğrultuda son yıllarda gerçekleştirilen reformlarla, eğitimden sağlığa, çalışma hayatından siyasete kadar tüm alanlarda kadınlara destek olacak önemli iyileşmeler sağlandığına işaret etti.

Peygamberimiz Hazreti Muhammed'in  “ Kadınlara ancak asalet ve şeref sahibi kimse değer verir. Onları ancak kötü ve aşağılık kimseler hor görür.” hadisini anımsatan Başkan Filiz devamla şunları söyledi:

“Kadınların haklarını yerine getirme husûsunda Allâh’tan korkunuz! Zîrâ siz onları Allâh’ın bir emâneti olarak aldınız” diyen bir peygamberin ümmeti olan bizlerKadınların haklarına geçmişten bu yana önem vermiş olan ülkemizde son yıllarda kadın-erkek fırsat eşitliğinin pekiştirilmesi ve kadın haklarının geliştirilmesi konusunda atılan adımlar, ülkemizin uluslararası insan hakları standartlarına erişmesini sağlamakla kalmamış, özellikle son dönemde bölgemizdeki birçok ülkeye örnek teşkil edebilecek niteliklere sahip olmamıza imkan tanımıştır.

“ Kadınlara karşı ayrımcılık, ırkçılıktan beterdir” anlayışıyla kadınların sorunlarının çözümüne yönelik Anayasa değişiklikleri yaptık, pek çok yasal düzenleme gerçekleştirdik.

Kadınlara hayatın her alanında “pozitif ayrımcılık” uygulayarak, geçmişteki kayıpları telafi etme çabası içinde olduk.

Kızlarımızın, başörtüsü nedeniyle üniversite kapılarından geri çevrildiği dönemleri geride bırakıp, ülkemizin 81 ilindeki üniversitelerde ve orta öğretim kurumlarında diledikleri eğitimi görebildikleri günlere ulaştık.

Başlattığımız kampanyalarla, kız çocuklarımızın eğitimleri konusunda toplumsal hassasiyet oluşturduk.

Milletin oylarıyla Meclis’te temsil görevi üstlenen kadın milletvekillerimizin başörtülü olarak yasama faaliyetlerine katılabilmelerine temin ederek, kadınlarımızın seçme ve seçilme haklarını tam manasıyla kullanabilmelerini sağladık.

Çalışma hayatında kadınlarımızın haklarını koruyacak çok önemli düzenlemeler yaptık.”Hiç şüphe yoktur ki ; Kahraman ve fedakar Türk kadının hak ettiği yerlerde olması, layık olduğu sosyal, siyasal ve ekonomik sıçramalar yaşaması bizim tehir edemeyeceğimiz bir gayedir.

Bu vesileyle her şeyin en güzeline layık olan kadınlarımızın Dünya Kadınlar Günü’nü kutluyorum. Türk-İslam coğrafyasındaki kadınların bu anlamlı gününü tebrik ediyor, hepsini hürmetle selamlıyorum. Aziz şehitlerimizin muhterem annelerine de en derin hürmetlerimi bildiriyor, şiddet ve cinayete kurban giden tüm kızlarımızı, kadınlarımızı rahmetle anıyorum” dedi.

SAĞLIK-SEN DENİZLİ KADIN KOLLARI BAŞKANI GÖNÜL DÖŞEME KADINLAR TOPLUMUN VİCDANIDIR

8 Mart Dünya Kadınlar Günü, 8 Mart 1857 tarihinde kadını sömüren ve köleleştiren kapitalizme başkaldıran, emek ve ekmeğinin mücadelesi uğruna canlarını feda ederek adını tarihe yazdıran kadınların anısıdır. Hak ve adaletten söz eden Batı’nın ikiyüzlülüğünü ortaya koyan örneklerden biri olan bu hadise, kadın hak ve özgürlükleri açısından bir ibret vesikası olarak tarihteki yerini almıştır.

Kadına gerçek değerini, kız çocuklarının diri diri kumlara gömüldüğü bir zaman dilimi ve bu coğrafyada insanlığa indirilen son din İslam vermiştir. Cenneti kadınların ayakları altına seren dinimiz, kadınların erkeklere Allah’ın bir emaneti olduğunu buyurmuştur. Kadın; ailenin temeli, gelecek nesillerin teminatıdır. İnsani değerlerle donanmış bir annenin yetiştireceği evlatlar geçmişte nasıl bir Ertuğrul Gazi, Fatih Sultan Mehmet, Yavuz Sultan Selim olmuşsa, yakın geçmişimizde Nene Hatun olmuş, Sütçü İmam olmuş, Seyid Onbaşı olmuştur. 28 Şubat’ta Necmettin Erbakan, Muhsin Yazıcıoğlu, 15 Temmuz’da 250 şehidimiz olmuştur.

Kadın, toplumun mayasıdır. Sağlam bir gelecek, kadınlarımızın bilgeliğinde, çağı kuşanmasıyla, her alanda kendini yetiştirmesinde şekillenecektir. Bu amaçla kadının eğitimine temelden başlanmalı, bebeklik ve çocukluktan itibaren eğitimlerine gerekli ihtimam gösterilmelidir.

Sağlık-Sen olarak, çalışan kadınlarımızın çoğunlukta olduğu hizmet kolunda sendikacılık yapıyoruz. Bu sebeple kadın çalışanlarımızın sorunlarını daha yakinen takip ediyor, çözümü için çalışıyoruz. Kadınlarımızın çalışma hayatında yaşadığı en büyük mağduriyet olan başörtüsü engeli, Memur-Sen olarak bizim düzenlediğimiz imza kampanyası sonrası giderilmiştir. Okullarımızda yaşanan başörtüsü mağduriyeti yine bizim mücadelemiz sonrası çözülmüştür. Çalışma hayatında kadınlarımızın yaşadığı en büyük sorunlardan biri de kreş sorunudur. Özellikle 24 saat esasına göre çalışan sağlık çalışanlarına yönelik 24 saat hizmet veren kreşlerin açılmaması bir eksikliktir. Bu konuda ilk adımı atan Sağlık Bakanlığı’nın kreş uygulamasını yaygınlaştırması gerekmektedir.

Kadınların çalışma hayatında yaşadığı bir başka mağduriyet ise, bu toplumun bir ayıbı olan mobbing ve tacizlerdir. Bu yönde toplumsal bilinç artırılmalı, yaşanmaması ve konuşulmaması dahi gereken bu olaylar sona ermelidir.

Hiçbir kızımız, kadınımız bir kendini bilmezin kurbanı olmamalıdır. Kadınlarımıza, milletçe sahip çıkmalı, bütün kadınları Yaradanın bir emaneti olarak görmeli, ona göre davranmalıyız.

Kadın; her zaman toplumun vicdanıdır. Maalesef ki, bu vicdan günümüzde sürekli kanıyor. Şiddete, tacize, tecavüze maruz kalıyor. En çok da savaşta mağdur oluyor. Filistin’de, Suriye’de, yakın geçmişimizde Irak’ta, dünyanın birçok coğrafyasında en çok kadınlar ağlıyor, çocuklar ağlıyor. Doğu Guta’da katil Esed tarafından bombalanıyor, çocuklarıyla birlikte can veriyor.

Kaç bin kadının Suriye’de hayatını kaybettiğini bile bilmiyoruz. 13 bin 581 kadın tutuklandı. 6 bin 736 kadın ise halen bu hapisteler ve işkence görüyor, tecavüze uğruyorlar. Suriye rejimi, kadınlara tecavüzü bir silah olarak kullanmaktadır. Maalesef ki, bu vahşete karşı dünya gözünü kapatmış görmezden gelmekte, yükselen feryatlara kulağını kapatarak duymazdan gelmektedir.

Bu anlamda, İstanbul’dan yola çıkan Vicdan Konvoyu’nun misyonu büyüktür. Farklı ülkelerden çok sayıda kadının katılarak destek verdiği bu konvoy, acıları dindirmek, yaraları sarmak için yola çıktı. Savaşta işkence altında olan ve kendi çocukları da aynı işkencelere maruz kalan kadınlarımızın bu acılarını dindirmek, ayrıca çok önemli bir konu olan çocuk istismarının önüne geçilmesi amacıyla farkındalık oluşturulması, kadınlar günü için anlamlı bir öneme sahip olacaktır” diye konuştu.

Güncelleme Tarihi: 08 Mart 2018, 10:41

Yorum yapabilmek için üye girişi yapmanız gerekmektedir.

Üye değilseniz hemen üye olun veya giriş yapın.

SIRADAKİ HABER