banner249

'Ebeler tükenmişlik sendromu yaşıyor'

Türkiye’de ebelerin kendi görev tanımları dışında çalıştırıldıklarını belirten Sağlık Sen Denizli Şube Başkanı Metin Yüksel Koçoğlu,” Türkiye’de bu yüzden ebeler tükenmişlik sendromu yaşıyor. Sorunlarının çözümü için ebelerin kendi kadrolarında istihdam edilmesi, uzman ebelik kadrosunun verilmesi gerekmektedir" dedi.

'Ebeler tükenmişlik sendromu yaşıyor'
banner240

21-28 Nisan Ebeler Haftası dolayısıyla açıklama yapan Sağlık Sen Denizli Şube Başkanı Metin Yüksel Koçoğlu,”Ebeler, kurumlarda hemşire ile aynı birimlerde (yoğun bakımlar, ameliyathane, diyaliz,112 acil) çalıştırılmaktadır. Ancak o birimlerde çalıştıkları halde o birimi ilgilendiren bazı eğitim ve sertifika programlarına katılamamaktadır. Ebelerin de bu eğitim ve sertifika programlarına katılmaları sağlanmalıdır. Vekil ebe hemşirelerin kadro talebi en kısa zamanda karşılanmalıdır. Ebelerin kendi kadrolarında istihdam edilmesi, uzman ebelik kadrosunun verilmesi gerekmektedir" diye konuştu.

Sağlık hizmetlerinde 2003 yılında yüzde 39,5 olan vatandaş memnuniyet oranının yüzde 76’ya çıktığını ifade eden Metin Yüksel Koçoğlu, “Sağlık-Sen tarafından ‘Sağlıkta Dönüşüm Programı Değerlendirme Raporu’ hazırladık. Burada yer alan verilere göre Türkiye’de 2002 yılında bebek ölüm hızı binde 31,5 iken 2011 yılında binde 6,97 (AB ortalaması binde 4,0) olmuştur. Bu da göstermektedir ki yıllar itibariyle Türkiye’de bebek ölüm hızında önemli iyileşmeler söz konusu olmuştur. Bunun yanı sıra Türkiye’de anne ölüm hızı, 2006 yılında 100.000 canlı doğumda 30,93 iken 2011 yılı için 100.000 canlı doğumda 15,92 olarak kaydedilmiştir” diye konuştu.

'EBELER TÜKENMİŞLİK SENDROMU YAŞIYOR'
Koçoğlu, “Eldeki tüm bulgular birlikte değerlendirildiğinde, ebelerimizin çalışma şartlarının iyileştirilmediği, çalışma şartlarından memnun olmadıkları, mesleği isteyerek seçmiş olmalarına rağmen (% 70,11), fırsatları olsa bu durumu değiştirmek istedikleri (% 68,06), ekonomik sıkıntılar sebebiyle aile içinde ve psikolojik olarak sıkıntılar yaşadıkları (%40,29), kendilerine (%87,95) ve ailelerine (%81,28) yeterince zaman ayıramadıkları, sosyal hayatlarının yok olduğu (%81,2) ve bütün bunların yaşam kalitelerini (yaşam kalitelerinden memnun olmayanların oranı % 74,39) ve memnuniyetlerini düşürerek tükenmişliğe yol açtığı görülüyor. (Tükenmişlik oranı % 25,52) Sağlık sistemini birey boyutunda incelediğimizde, yaşam kalitesinin ve hayat memnuniyetinin etkilediği değişkenlerin hepsinin bir arada ele alınması gerektiği ortaya çıkıyor. Bir zincirin halkası gibi, halkalardan biri kırıldığında tüm zincir zarar görüyor” şeklinde konuştu.

Yorum yapabilmek için üye girişi yapmanız gerekmektedir.

Üye değilseniz hemen üye olun veya giriş yapın.

SIRADAKİ HABER