banner249

“Denizlililer sağduyulu olun”

Denizli’de birçok Sivil Toplum Kuruluşu’ndan oluşan grup referandumda ‘hayır’ oyu vereceklerini açıkladı. Grup adına basın açıklamasını Niyazi Oğuzlar yaptı. Oğuzlar, “Böylesi antidemokratik koşullarda yapılan Anayasa ile ülkemizde istikrarın sağlanacağını düşünmek büyük bir yanılgıdır. Tüm Denizlilileri sağduyulu olmaya davet ediyorum. Geleceğinizi yakmayın. Ülkemizin talan edilmesine izin vermeyin ” dedi.

“Denizlililer sağduyulu olun”
banner240

Sivil Toplum Kuruluşu’ndan oluşan Referandum Çalışma Grubu üyeleri, Denizli Gazeteciler Cemiyetinde basın toplantısı düzenleyerek referandum karanını açıkladı.

Basın açıklamasını grup adına Niyazi Oğuzlar yaptı. Referandum Çalışma Grubu’nun açıklaması şöyle;

“Ülkemizde, temel hak ve özgürlüklerin kullanılmasının kısıtlandığı ohal koşullarında müzakere edilmeden, siyasal katılım ve uzlaşı sağlanmadan, adeta bir dayatmayla Anayasa değişikliği oylaması yapılmaktadır. Böylesi antidemokratik koşullarda yapılan Anayasa ile ülkemizde istikrarın sağlanacağını düşünmek büyük bir yanılgıdır.

HALKIN EGEMENLİK HAKKI ELİNDEN ALINIYOR
Kuvvetler ayrılığı toplumsal kesimlerin parlamentoda dengeli bir biçimde temsilidir. Demokratik siyasal sistem, seçilmiş bir parlamento ve çoğulcu müzakere ile sağlanabilir. Anayasa değişikliğiyle, parlamento zayıflatılmakta,  halkın egemenlik hakkı bir kişiye emanet edilmektedir.  Aynı zamanda bir siyasi parti genel başkanı olacak Cumhurbaşkanının belirleyeceği milletvekilleri ile hem tek başına yürütme hem de parlamento çoğunluğu belirlenecektir. Bu anayasa ile halkın egemenlik hakkı elinden alınmaktadır.

“HUKUK DEVLETİ YOK EDİLİYOR”
Hukuk devleti yargının bağımsızlığı ile korunur. Genel başkanı olduğu siyasi partinin çoğunlukta olacağı bir meclis kompozisyonunda Anayasa Mahkemesi ve HSK üyelerinin tümünü doğrudan ve dolaylı olarak Cumhurbaşkanı belirlemiş olacağı için bağımsız bir yargıdan söz etmek mümkün olmayacaktır. Bu Anayasa ile, hukuk devleti yok edilmektedir.Yürütmeyi denetleyen bir yargı yerine ona tabi olan bir yargı sistemi getirildiğinde bireylerin haklarını koruyacak hiçbir güvence mekanizması kalmayacaktır.

KUVVETLER AYRILIĞI ORTANDAN KALKIYOR
Anayasa değişikliğiyle; yasama ve yürütme organı ayrılığı bütünüyle ortadan kaldırılmakta. Cumhurbaşkanı yasama çoğunluğu ve kabinesi ile göreve gelmektedir. Yasama ve yürütmenin yetkileri bir kişiye verilmekte. Yasama ve yargı organının yürütmeyi denetleyemediği bir sistem getirilmektedir. Bu anayasada değişiklik metninde denge ve denetim mekanizması öngörülmemiştir.

KABİNE MEMURLARDAN OLUŞACAK
Cumhurbaşkanına kararname çıkarma yetkisi verilerek TBMM’nin asli görevi olan yasama yetkisi devredilmektedir. Parlamentoya karşı sorumlu bakanlar kurulu ortadan kaldırılmakta, yasama çoğunluğu ile birlikte seçilecek Cumhurbaşkanının dışarıdan atayacağı bakanlarla oluşan kabine, memurlar topluluğu olacaktır.

TEK KİŞİYE PARLAMENTOYU GEREKÇESİZ FESİH YETKİSİ VERİLECEK
Anayasa değişikliğinin referandumda kabulü halinde Anayasa da hızla başka değişiklikler yapmaya yönelik adımlar ve 135 maddesinin de değiştirileceği açıktır. Bu hususlarla birlikte tek başına bir kişiye parlamentoyu gerekçesiz fesih yetkisi verilmesi açıkça kabul edilemez bir uygulamadır.

ÜLKE TALAN EDİLECEK
Bizler, bu ülkenin aydınlık geleceği için ülkemize, halkımıza, laikliğe, cumhuriyete, yaşam alanlarımıza, yeraltı ve yerüstü kaynaklarımıza, mesleğimize, meslektaşlarımıza, meslek alanlarımıza ve meslek örgütlerimize sahip çıkarak, tüm bu baskı rejimine “Hayır” diyoruz. Yargının bir kişiye bağımlı hale getirilmesine, yeraltı ve yerüstü zenginliklerimizin talan edilmesine, yaşam alanlarımızın, limanlarımızın, fabrikalarımızın, tesislerimizin yok edilmesine karşı çıkıyoruz. Bütün yurttaşlarımızı, bu Anayasa değişikliğine, karanlık gidişe hayır demeye, ülkemizin sahipsiz olmadığını göstermeye, Cumhuriyet, demokrasi, laiklik mücadelesini sahiplenmeye çağırıyoruz.Sizlerinde referandumda sandığa giderek aydınlık ve mutlu yarınlar adına üzerinize düşen   sorumluluğu yerine getireceğinize yürekten inanıyoruz”

Atatürkçü Düşünce Derneği                 

Alevi Kültür Dernekleri                           

Denizli Barosu                                       

Cumhuriyet Kadınları Derneği              

Eczacılar Odası                                    

Eğitder                                                  

Eğitim İş                                                

Kız Teknik Öğretmenler Derneği          

Türkiye Gençlik Birliği                           

Türk Kadınlar Birliği                              

Tükoder     

Ulusal Sanayici ve İşadamları Derneği    

Nazilli Eğitim Enstütüsü Mezunları Derneği

Altı Nokta Körler Derneği

Büro İş

Diş Hekimleri Odası

Çağdaş Yaşamı Destekleme Derneği

İşçi Hakları Derneği

Genel Sağlık İş

Emekli Öğretmenler Derneği

Denizli SMMM Odası

Tarım Orman İş

Türk İş

Türkiye Mimarlar Müh.Odaları

İKK (14 meslek odası)

Yeni Kuşak Köy Enstütüleri   Derneği   

Yorum yapabilmek için üye girişi yapmanız gerekmektedir.

Üye değilseniz hemen üye olun veya giriş yapın.

SIRADAKİ HABER