banner249

Bu haberi okumadan tercih yapmayın

LYS sonuçları açıklandı.  Sırada tercih dönemi var. Peki üniversite tercihi yaparken nelere dikkat edilmeli? Öğrenciler neye göre üniversite seçmeli? Akıl Çağı Okulları Müdür Yardımcısı ve Rehberlik Lideri Sercan Çavuşoğlu, öğrencilere, “Mutlaka başarı sıralaması göz önünde bulundurulmalıdır” tavsiyesinde bulundu.

Bu haberi okumadan tercih yapmayın
banner240

Tercih Kılavuzu.pdf

LYS sonuçları bugün açıklandı. Akıl Çağı Okulları Müdür Yardımcısı ve Rehberlik Lideri Sercan Çavuşoğlu, sınav maratonunun tamamlanmasının ardından başlayan tercih dönemi sürecinde öğrencilerin ve velilerin dikkat etmesi gereken noktalarda önemli bilgiler verdi.

“Mutlaka başarı sıralaması göz önünde bulundurulmalı”

Tercih işlemlerinde göz önünde bulundurulması gereken en önemli veri her zaman öğrencilerin YGS ve LYS sonrasında elde ettikleri başarı sıralamalarıdır. Puana göre tercih yapmak bu süreçte yapılan en büyük hatadır. Öğrencilerin elde ettikleri puanlar her sene yapılan sınavın zorluk derecesine göre farklılık gösterirken, tüm öğrenciler aynı yıl aynı sınava katıldıklarından elde ettikleri başarı sıralamaları kullanılacak en gerçekçi veridir.

“Başarı sıralamalarında esnemeler çok iyi hesaplanmalıdır”

ÖSYM tarafından yayınlanan tercih kılavuzunda öğrencilere sunulan bölüm başarı sıralamaları bilgileri bir önceki yıl o bölüme giden son sıradaki öğrencinin elde ettiği başarı sırasıdır. Bu veriden yardım alırken öğrenci kendi başarı sıralamasında ki esneklik payını mutlaka hesaba katmalıdır. Örneğin; 60000 – 100000 aralığında 10000’lik bir esneme yaşanabileceği hesaplanırken, 10000 – 15000 arasında maksimum 1000 kişilik bir esneme payı öngörülür. Yani başarı sırası 10000 olan bir öğrenci mutlaka 9000 – 11000 aralığını ciddi olarak değerlendirmelidir. Bununla beraber ÖSYM tarafından yapılan bölüm kontenjan değişiklikleri de göz önünde bulundurulmalıdır. Örneğin; Hacettepe Üniversitesi Tıp Fakültesi kontenjanında geçen yıla bakarak yapılan 11 kişilik kontenjan artışının geçen yılki başarı sıralamasını 150 kişi civarı kaydırması beklenmektedir.

“Tercihler 4 ayrı bölümde değerlendirilmelidir”

Tercih işlemleri sırasında 24 tercih hakkı mutlaka 4 ayrı bölümde değerlendirilmelidir. Birinci bölümde başarı sıralamaları öğrencinin başarı sıralamasından çok yüksek olsa da mutlaka öğrencinin hayalleri yer almalıdır. İkinci bölümde; öğrencinin başarı sıralamasına yakın ancak hafif üzerinde olan okullar yer almalıdır. Üçüncü bölümde; öğrencinin başarı sıralamasına uygun bölümler yer almalıdır. Dördüncü bölüm ise garanti olan bölümlerden, yani öğrencinin elde ettiği başarı sırasından düşük bölümlerden oluşmalıdır. Öğrenci eğer sınav tekrarı yapmak istemiyorsa dördüncü bölümde çok dikkatli davranmalıdır.

“Belirleyici öncelik her zaman bölüm olmalıdır”

Tercih dönemlerinde her zaman karşılaşılan sorulardan birisi önceliğin bölüm mü, üniversite mi yoksa şehir mi olması gerektiğidir. Hacettepe Üniversitesi’nin sınava hazırlık sürecindeki öğrenciler ile yaptığı çalışma göstermiştir ki öğrencilerin yüzde 2,3’lük bir dilimi tercih sürecinde önceliği şehir seçimine vermektedir. Zorunlu durumlar dışında bu bir hatadır. Unutulmamalıdır ki bu dönemde yapılan tercih sadece bir üniversite tercihi değil, bir gelecek tercihidir. Öğrencilerin bu dönemde yeteneklerine uygun bölümleri tercih etmeleri çok önemlidir. Çünkü hayatlarının devam eden sürecinde bu seçimleri onların geleceğini belirleyecektir. Bölüm seçiminden sonra ikinci sırayı üniversite seçimi almalıdır. Okuyacakları bölüm için en iyi üniversitelerin nereleri olduğu konusunda bir araştırma içine girerek en doğru kararı vermeye çalışmalılardır. Bu sıralamada şehir seçimi önemli olmak ile beraber son sıradadır. “Ben İstanbul’da okuyacağım” önermesi tek başına yetersizdir.

Bu süreçte öğrencilerin ve velilerin mutlak olarak yönlendirme anlamında profesyonel yardıma ihtiyaçları olacağını ifade eden Sercan Çavuşoğlu, akıllarına takılan her türlü konuda 5 kişilik Akıl Çağı Okulları Rehberlik Birimi ile 0(258) 212 74 12 numaralı telefondan alınacak randevular ile tüm öğrencilerin yanında olacaklarını söyleyerek, tüm öğrencilere şimdiden başarılar diledi. 

Güncelleme Tarihi: 12 Temmuz 2017, 11:50

Yorum yapabilmek için üye girişi yapmanız gerekmektedir.

Üye değilseniz hemen üye olun veya giriş yapın.

SIRADAKİ HABER