banner249

Abalıoğlu’ndan büyük eser

Cafer Sadık Abalıoğlu Eğitim ve Kültür Vakfı’nın Denizli’ye önemli bir hizmeti olan “Geçmişten Günümüze Denizli Dergisi”, çobanlıktan dünya çapında bir bilim insanlığına uzanan Prof. Dr. Hüseyin Yılmaz’ın başarı öyküsünü,  2005 yılında yayınlanan 8. Sayısında okurları ile paylaştı. Günümüzdeki akıllı telefonlarda görülen sesli komut uygulamalarının temelini oluşturan teorileri geliştiren bilim insanı ile 14 Mayıs 2005 tarihinde Boston’da gerçekleştirilen röportajı Sayın Nazım Kalkancı kaleme aldı.

Abalıoğlu’ndan büyük eser
banner240

Denizli’nin kültürel gelişimine önem veren Cafer Sadık Abalıoğlu Eğitim ve Kültür Vakfı, 2003 yılından bu yana “Geçmişten Günümüze Denizli” dergisini Denizlilere sunmaktadır. Dergi, çobanlıktan dünya çapında bir bilim insanlığına uzanan Prof. Dr. Hüseyin Yılmaz’ın başarı öyküsünü,  2005 yılında yayınlanan 8. Sayısında okurları ile paylaştı. Günümüzdeki akıllı telefonlarda görülen sesli komut uygulamalarının temelini oluşturan teorileri geliştiren bilim insanı ile 14 Mayıs 2005 tarihinde Boston’da gerçekleştirilen röportajı Sayın Nazım Kalkancı kaleme aldı. Bugün, Prof. Dr. Hüseyin Yılmaz ile ilgili olarak sosyal mecralarda yayınlanan videoların ve yazıların büyük bölümü, Geçmişten Günümüze Denizli dergisi kaynak alınarak hazırlanmıştır. Ancak bazı eksik ve yanlış bilgiler aktarılmaktadır. Sayın Yılmaz hakkında kamuoyunu doğru bilgilendirmek amacıyla, 29 Mayıs 2019 tarihinde Vakıf binasında bir basın toplantısı gerçekleştirilmiştir. Toplantıya Vakfın Yönetim Kurulu Başkanı Sayın Ali Abalıoğlu, Boston’da Hüseyin Yılmaz ile görüşen Sayın Nazım Kalkancı ve Sayın Halil Göker, Yayın Kurulu Üyeleri Sayın Prof. Dr. Süleyman İnan, Sayın Dr. Öğretim Üyesi Metin Türktaş, Sayın Öğr. Gör. Şerif Kutludağ, Sayın Ömer Gökmen’in yanısıra ile Hüseyin Yılmaz’a destek veren Kaşıkçı Ailesi’nden Sayın Yüksel Kaşıkçı ve Sayın Haldun Aksoy katılmışlardır.

KATILIMCILARIN ANLATIMLARIYLA HÜSEYİN YILMAZ’IN HAYAT HİKÂYESİ:

Hüseyin Yılmaz, 1926 yılında Acıpayam’ın Yumrutaş Köyü’nde doğar. Annesinin adı Rukiye (Nüfusta Fatıma)  babasının adı Abdurrahman Hoca’dır. Kendisinden 8 yaş büyük bir ablası vardır. Dört yaşındayken annesini, on bir yaşında iken babasını kaybeder. Ablasının yanında öksüz ve yetim kalır. 1933-1935 yılları arasında köydeki 3 sınıflı ilkokulda okur. Babası, fakir olmaları ve Hüseyin’in cılız bir çocuk olması sebebiyle sonraki okulları okutamaz. Ancak içindeki okuma azmi hiç bitmeyen Hüseyin, köydeki öğretmeninden yardım ister. Kendisindeki yeteneği sezen ve arzuyu gören öğretmen, onu okutması için bir hayırseverin yanına vermek üzere Denizli’ye götürmeye razı olur. Öğretmeni ile birlikte, kaderini değiştirecek olan Denizli’ye giden bir kamyona biner. Bu kamyon Ali Rıza Kaşıkçı’ya aittir. Ali Rıza Bey yolda çocuğun hikâyesini dinler ve çocuğu okutmaya karar verir. Bir süre sonra Hüseyin’in başarıları hızla yükselmeye başlar. Hüseyin sürekli okuyan bir çocuktur. Ceplerinde ise vidalar, kablolar bobinler vb ile dolaşır, bir şeyler yapar. Hüseyin Yılmaz bu muhterem ailenin yardımı ile İsmet Paşa İlkokulu’nun 4. Ve 5. Sınıflarını, İzmir Buca Orta Okulu’nu ve İsmet İnönü Lisesi’ni birincilikle bitirir. İstanbul Teknik Üniversitesi Elektrik Mühendisliği’ni Maxwell Teorisi Uygulamasında şaşırtıcı bir ikilik olduğunu gösteren bitirme tezi ile tamamlar. İTÜ’den birincilikle mezun olan Hüseyin, Amerika’daki MIT’ye devam eder. Hüseyin Yılmaz azimle aradığı okuma idealine ve hedefine ulaşır.

Yılmaz Theory of Gravity (1958, 1971, 1992): Einstein’ın Gravitasyon Teorisini değiştirir.

Yılmaz Teory of Color Perception (1961, 1984): Newton’un Işık Teorisini tamamlar.

Yılmaz Derivation of Fundamental Law of Psychrophysics (1967): Experimental Psycology’nin temel kanununu bulur.

Yılmaz S-Functions (1955): Quantum Mekaniğinde bazı hesaplamaların nasıl yapıldığını gösterir.

Eşi Karen Yılmaz ile 1964 yılında tanışır, 1965 yılında evlenirler. Birisi kız, ikisi erkek 3 çocukları vardır.

Yorum yapabilmek için üye girişi yapmanız gerekmektedir.

Üye değilseniz hemen üye olun veya giriş yapın.

SIRADAKİ HABER