banner249

Obeziteye savaş açtılar!

Denizli Kamu Hastaneler Birliğine bağlı Servergazi Devlet Hastanesinde 2013-2014 yılları arasında Sleeve Gastrektomi (Tüp Mide) ameliyatı yapılarak zayıflayan morbid ve süper morbid hastalar, Genel sekreter Op. Dr. Osman Acar’ın da katıldığı bir etkinlikte bir araya geldiler.

Obeziteye savaş açtılar!
banner240

Denizli Kamu Hastaneleri Birliğine bağlı Servergazi Devlet Hastanesi yemekhanesinde düzenlenen etkinliğe Denizli Kamu Hastaneleri Birliği Genel Sekreteri Op. Dr. Osman Acar, Hastane Yöneticisi Uz. Dr. İbrahim Görüşen, Hastane İdaresi, Genel Cerrahi Uzmanı Op. Dr. Ali Kayabay ile 2013 – 2014 yılları arasında hastanede Genel Cerrah Uzmanı Op. Dr. Ali Kayabay tarafından Sleeve Gastrektomi (Tüp Mide) ameliyatı yapılan/yapılacak olan Denizli ve çevre illerden gelen 50 morbid ve süper morbid hasta katıldı. 


Genel Cerrahi Uzmanı Op. Dr. Ali Kayabay, vücut kitle endeksi 30’un üzerinde kişinin obez, 40’ın üzerindekilerin morbit obez, 50’yi geçenlerin ise süper obez olarak kabul edildiğini belirterek obezitenin gelişmiş ve az gelişmiş ülkelerin en büyük sorunu olduğunu söyledi. Kayabay: “Obezite, maalesef Dünya’da olduğu gibi Türkiye’nin özellikle Ege Bölgesi, Marmara ve Karadeniz Bölgelerinin de en büyük sorunlarından birisi. 

Obezite; şeker hastalığı (diabet), hipertansiyon, koroner arter hastalığı, hiperlipidemi, safra kesesi hastalıkları, bazı kanser türleri (kadınlarda safra kesesi, endometriyum, yumurtalık ve meme kanserleri, erkeklerde ise kolon ve prostat kanserleri) , osteoartrit, felç, uyku apnesi, karaciğer yağlanması, astım , solunum zorluğu, adet düzensizlikleri, aşırı kıllanma, ameliyat risklerinin artması, ruhsal sorunlar, toplumsal uyumsuzluklar gibi birçok sağlık sorununa neden olan bir durum. İşte bu yüzden obezite ile mücadele etmek ve tedavisini olmak hem sağlığımız kaybetmemek hem de yaşam kalitemizi düşürmemek adına çok önemli” diye konuştu. 

Kayabay, obezite tedavisinde cerrahi yöntemi şu sözlerle anlattı: “Eğer, obez kişilerde diyetisyen ya da endokrinoloji uzmanının kontrolü altında diyet, egzersiz ve davranış değişikliği çabalarına rağmen 6-12 aylık bir süre içinde istenen netice alınamazsa, ya da verilen kilo yeniden alınırsa, vücut kitle endeksi 40 ve üzerinde ise ya da 35’in üstünde olup obeziteye eşlik eden diyabet , hiperlipidemi ve hipertansiyon gibi hastalıklar varsa, ameliyat olmalarına bir engel hastalık yoksa ya da ameliyat uygulaması ciddi risk oluşturmuyorsa, bir de kişiler zayıflamayı gerçekten istiyor ve ameliyat sonrası dönemde doktorunun tavsiyelerine uyacaklarsa, ameliyat kararını veriyoruz. 

Tabii bu cerrahi tedavi için yaş sınırlamamız var. Genel olarak 18-60 yaş arasında uygulanmakla birlikte gelişimini tamamlamış ve 13 yaşını doldurmuş kız çocukları, gelişimini tamamlamış ve 15 yaşını doldurmuş erkek çocukları ile cerrahi uygulamaya ciddi risk oluşturacak hastalığı bulunmayan 70 yaşını aşmayan morbid obez bireylere bu ameliyatı yapmaktayız. Sleeve Gastrektomi cerrahisi sadece mide hacmini küçültmek üzere yapılan bir işlemdir.

Mide uzunlamasına kesilerek bir kısmı çıkartılır. Kalan midenin hacmi küçülür. Ve laparoskopik dediğimiz kapalı yöntem ile uygulanmaktadır” dedi. Etkinlikte söz alan Hastane Yöneticisi Uz. Dr. İbrahim Görüşen, hastaların hastanelerini tercih etmelerinden dolayı memnuniyetini ifade ederek şöyle konuştu: “Şu an hastanemizde yapılmakta olan bu ameliyat 3. Basamak hastane dediğimiz Eğitim Hastaneleri ya da Üniversite Hastanelerinde yapılan önemli bir ameliyattır. Biz böyle bir ameliyatı, 2 yıldır hastanemizde gerçekleştirebiliyoruz. 

Bunun en canlı örneği de bugün burada bulunan hastalarımızdır. Servergazi Devlet Hastanesi olarak sadece böyle büyük ameliyatlar değil, bunun dışındaki tüm ameliyatları da yapmaktayız. Hastalarımız güven içinde hastanemizde tedavilerini olabilirler” diye konuştu. 

OBEZİTE İLE MÜCADELEDE DENGELİ VE YETERLİ BESLENMEMİZ GEREKİYOR 
Genel Sekreter Op. Dr. Osman Acar ise , Hastane Yönetimi ve Genel Cerrahi Doktorlarına teşekkür ederek son yılların en büyük sağlık tehditi obezite ile mücadelenin önemli olduğunu söyledi. Acar, konuşmasında: “Öncelikle morbit obezite ameliyatlarının çoğunu gerçekleştiren Ali Beye, sonra Servergazi Devlet Hastanemizde ameliyatlar yapan diğer cerrahlarımıza teşekkür ediyorum. 

300 yataklı Servergazi Hastanemizde bu tür ameliyatları yapıyor olmak çok önemli. Bu anlamda Hastane Yönetimimize, cerrahlarımıza ve burayı tercih ettikleri için hastalarımıza teşekkürlerimi sunuyorum. Türkiye gelişiyor, ekonomimiz gelişiyor, zenginliğimiz artıyor. 

Biraz önce Cerrahımız Ali Karabay, morbit obezitenin sebebini açıklarken aşırı beslenme ve dengesiz beslenme dedi. Evet hem zenginleştik, hem de teknolojinin gelişmesiyle odadan odaya dahi telefonla görüşüyoruz, hareket etmiyoruz. Bu da obezite oranlarını ne yazık ki oldukça arttırıyor. Bundan yaklaşık 1450 yıl önce Allah’ın Resulü bir ölçü koymuş; “Yemek yerken, daha yenebilecek konumdayken yemeyi bırakın” demiş. 

Aslında buna uyabilsek ve hepimiz bu sözde de olduğu gibi yemek yerken iradeli olup ölçülü yesek, günümüz hastalığı olan obeziteyi bu kadar sık görmeyiz. Son yılların en büyük sağlık problemi olan obezitenin temel nedeni aşırı ve dengesiz beslenme ile hareketsiz kalmak. İşte bu yüzden Sağlık Bakanlığımızın da politikalarından olan hayat kalitemizi düşüren obezite ile mücadele etmemiz gerekiyor. Eğer obezite artık sağlığımızı tehdit eder duruma geldiyse bu aşamada cerrahinin önemi büyük. 

İşte bugün de bu aşamaya gelip obezite ameliyatı olarak zayıflamaya başlamış ya da ameliyat olacak hastalarımız ile bir araya geldik. Bu hastalarımız morbit obezite ameliyatını olarak çağımızın en büyük sorunlarından biri olan obezite ile mücadele başlattılar. Bu yönden kendilerini kutluyorum ve sağlıklarının devamını diliyorum” ifadelerine yer verdi. 

ŞU AN İKİNCİ HAYATIMI YAŞIYORUM 
Servergazi Devlet Hastanesine başvurarak Genel Cerrahi Uzmanı Op. Dr. Ali Kayabay tarafından kendisine morbit obezite ameliyatı yapılan ve 10 ayda 56 kilo veren Emine Tahancalı, ameliyat öncesi ve sonrası yaşadıklarını dile getirdi. Tahancalıo: “Yaklaşık 10 ay önce bu operasyonu geçirdim. Bana bu ikinci yaşamı verdikleri için Servergazi Devlet Hastanesine ve Sayın Hocam Ali Kayabay’a çok teşekkürlerimi sunuyorum. 

Ben eski hayatımda çok muzdariptim. Astım hastasıydım, kalp ritmim bozuk, düzensizdi. Fakat sağlığıma kavuştuktan sonra kendime öz güvenim geldi. Her şeyden önemlisi çalışmaya başladım. Yani bana bu güzel günleri yaşattıkları için doktorumuz Ali Kayabay’dan sonra emeği geçen tüm personele çok teşekkür ediyorum” diye konuştu. 

4 AYDA 45 KİLO KAYHAN: ‘HER ŞEY BESLENME İLE İLGİLİ’ 
Morbit Obezite ameliyatından sonra 4 ay içinde 45 kilo vererek 156 kilodan 111 kiloya düşen Murat Kayhan ise duygularını şu şekilde ifade etti: “Sayın Ali Bey hocamızın ilk tetkiklerinde 156 kiloydum. Ve şu an ameliyattan sonra 4. Ayın sonunda 111 kilo oldum. 45 kilo verdim. Bu süreçte emeği geçen doktorumuza ve Servergazi Devlet Hastanemizin tüm personeline çok teşekkür ederim.


Ameliyattan sonraki süreçte de çok destek oldular. Ameliyattan önce ki süreçte şişmanken insanların bakışlarını birçok arkadaşımız yaşamıştır. Merdiven çıkarken, gece uyurken çok rahatsız olurduk. Daha önce ciddi oranda şeker rahatsızlığım vardı ve şimdi o rahatsızlığımı yaşamıyorum. Yani Genel Sekreterimizin de vurguladığı gibi her şey beslenme ile ilgili.

Kesinlikle doğru beslenmeyi bu ameliyatla öğrendim ve bundan sonra ki yaşantımda nasıl bir süreç izleyeceğimi biliyorum artık. Ben bugün buradan daha önceki halim gibi aşırı kilo sorunu olup birçok rahatsızlıkla boğuşan kişilere ve burada ki ameliyat olacak arkadaşlarıma şunu söylemek istiyorum; Beslenme alışkanlığınızı kesinlikle bu ameliyatla düzeltirsiniz, bünyenizde ki bütün hastalıklardan da kurtulursunuz ve sağlıklı bireyler olabilirsiniz. 

Bizim gibi sizler de Servergazi Devlet Hastanesi’nde gönül rahatlığıyla tedavinizi olabilirsiniz” dedi.

Yorum yapabilmek için üye girişi yapmanız gerekmektedir.

Üye değilseniz hemen üye olun veya giriş yapın.

SIRADAKİ HABER