banner249

Kazakistan’dan yatırım çağrısı

genç tüccar işadamları derneği'nin (getiad) davetlisi olarak denizli'ye gelen kazakistan'ın ankara büyükelçiliği ticaret müşaviri askhat kessikbayev, kaza

Kazakistan’dan yatırım çağrısı
banner240

Genç Tüccar İşadamları Derneği;nin (GETİAD) davetlisi olarak Denizli;ye gelen Kazakistan;ın Ankara Büyükelçiliği Ticaret Müşaviri Askhat Kessikbayev, Kazakistan Dış Yatırımcılar Ajans Müdürü Rakhimzhanova Shagala ve Kazakistan Serbest Ekonomi Bölgesi Başkanı Bakhit Maulenov, Denizli Ticaret Odası (DTO) Başkanı Necdet Özer;i ziyaret etti.
Bakhit Maulenov, ziyarette yaptığı konuşmada, ülkesine yatırım yapmanın her yönüyle avantajlı olduğunu belirterek, Kazakistan;ın güneyinde 2005 yılında serbest bölge statüsü kazanan ekonomi bölgesine yatırım yapılması halinde, vergi indiriminden, ücretsiz arazi tahsisine kadar birçok kolaylık sağlanacağını dile getirdi.
Kazakistan serbest ekonomi bölgesine devletin önemli boyutta desteğinin bulunduğuna dikkati çeken Maulenov, şöyle konuştu, ;;Bizler Denizli ile işbirliğimizi geliştirerek, buradaki iş adamlarının da ülkemizde yatırım yapmasını istiyoruz. Kazakistan;da kaliteli iş gücü var. Serbest bölgede tüm ulaşım şebekelerine yakın hammadde bulunmakta. Serbest üretim bölgesinde üretim yapan firmalar kurumsal vergiler, gelir vergisi, gümrük vergileri, mülkiyet vergilerinden muaf tutuluyor.;;
    
MOTORİNİN LİTRE FİYATI 90 KURUŞ
Kazakistan heyetine Denizli ekonomisi hakkında bilgiler veren DTO Başkanı Necdet Özer, ;;Denizli üreten ve ürettiğinin birçoğunu da ihraç eden bir yapıdadır. Dünyanın en gelişmiş ülkelerine ürün gönderiyoruz. Denizli Türkiye;nin 8. büyük ekonomisine sahiptir. Tekstil başta olmak üzere mermer, kablo, metal ve cam sanayisi gibi sektörler, şehrin önde gelen faaliyet alanları arasında bulmaktadır. Biz de Denizli Ticaret Odası olarak üyelerimizin dışa açılmalarını daha fazla sağlayacak birçok çalışma içerisindeyiz. Böylelikle ihracat rakamlarımız da bu oranda artacaktır. Bu tür ziyaretler sayesinde de Kazakistan;la olan ticari ilişkilerimizin daha çok kuvvetleneceğine inanıyorum;; diye konuştu.
GETİAD Başkanı Erdem Aydın da, ;;Denizli özellikle tekstil alanında kendini ispatladığı ve aştığı için bu toplantıyı Denizli;de yapmayı tercih ettiler. Güney Kazakistan;a kurulan bu serbest bölgenin gerçekten avantajları çok. Mesela motorinin litre fiyatı 90 kuruş yani Türkiye;deki fiyatın neredeyse dörtte biri. Bunun gibi diğer maliyetler de oldukça düşük. Ortalama Türkiye;deki maliyet ile karşılaştırıldığında, bizim ülkemiz ile arasında üç kat fark var. Kar marjının düştüğü şu günlerde tekstilcilerimizin maliyet hesaplamalarını yapıp iyi karar vermeleri gerekiyor. Bu bölgede bu teşvikler 2030 yılına kadar devam edecek. 2030;dan sonrada tekrar yetkililer ile görüşülüp bir anlaşmaya varılacak. Biz GETİAD olarak Kazakistan;a yatırım yapmayı düşünen 4 firmayla misafirlerimizi görüştürdük ve en yakın zamanda bir heyet ile Kazakistan;a bir araştırma gezisi düzenleyeceğiz;; dedi.
Kazakistan heyeti, odaya kayıtlı tekstil firmalarının sahipleriyle DTO Meclis Salonu;nda ikili görüşmeler de yaptı.

Yorum yapabilmek için üye girişi yapmanız gerekmektedir.

Üye değilseniz hemen üye olun veya giriş yapın.

SIRADAKİ HABER