banner249

Her beş yaşlıdan birinde kalça çıkığı ortaya çıkıyor

Türkiye'de, 65 yaş üstü her üç yaşlıdan birinin düştüğü, bunun sonucunda her beş yaşlıdan birinde kalça kırığı ortaya çıktığı belirtildi.

Her beş yaşlıdan birinde kalça çıkığı ortaya çıkıyor
banner240

Denizli Devlet Hastanesi Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Uzmanı Dr. Mehmet Beşir Türkmen, yaşlılarda çok yaygın görülen kalça kırıklığına dikkat çekerek şöyle konuştu: “Yaşlılarda basit düşme sonucu kırık oluşmasında kemik erimesi önemli role sahiptir. Kalça kırıkları kadınlarda erkeklere göre 3 kat daha fazla görülür. Zayıflamış kemik, yaşlı kişilerin evde ayağının bir yere takılıp düşmesiyle kolaylıkla kırılabilmektedir. Bazen düşme olmaksızın, zayıflamış kemik kendiliğinden yavaş yavaş kırılabilir.” 

Yaşlılarda açıklanamayan kalça veya kasık ağrıları oluştuğunda ya da basit bir düşme veya tökezleme sonrasında yürüyememe durumları ortaya çıktığında kalça bölgesi kırığının akla getirilmesi gerektiğini belirten Türkmen, şunları söyledi: “Kalça kırıklarında hasta yürüyemez ve kalça bölgesinde hareketle artan şiddetli ağrı olur. Kırık taraftaki bacak kısalmış ve dışa dönmüş durumdadır. Tanı için röntgen çoğu kez yeterli olur.” 

Yaşlılarda kalça kırıklarının tedavisinin mutlaka ameliyat gerektirdiğine ve tedavisinin oldukça uzun sürdüğüne vurgu yapan Türkmen, sözlerini şöyle sürdürdü: “Osteoporozu önlemenin belli başlı yolları; kilo almamak, yaşa uygun düzenli egzersiz ve yürüyüş yapmak, düzenli güneşe çıkmak ve gıdalarla yeterli kalsiyum almaktır. 

Özellikle menopoz dönemi kadınlarda kemik yoğunluğu ölçümü kemik kalitesi hakkında bilgi edinmeye yardımcı olur. Ayrıca, düşmeleri önlemek için; yürüme alanından halı parçalarının, kapı eşikleri ve kabloların kaldırılması, halıların sabitlenmesi, banyo gibi ıslak alanlarda kaymayan zemin örtüleri kullanılması, banyo ve tuvaletlere tutamak (dayanak) konulması ve yaşam alanının yeterli aydınlatılması da yeterli olacaktır. Ayrıca, düşmemek için evden çıkmamaya karar vermek en büyük yanlıştır.”

Yorum yapabilmek için üye girişi yapmanız gerekmektedir.

Üye değilseniz hemen üye olun veya giriş yapın.

SIRADAKİ HABER