Aydın Liva Hastanesi hekimlerinden Diyetisyen İrem Başar,
bağışıklık sistemini güçlendirecek besinler hakkında bilgi vererek özelikle
ağır kokusu nedeniyle pek çok kişinin uzak durduğu sarımsak ve soğanın gribe
düşman olduğunu belirtti.
Yaz mevsiminin sona ermesi ve soğukların yavaş yavaş
kendisini göstermeye başlaması ile gribal enfeksiyonlarda artış gözlendiğini
ifade eden Liva Hastanesi Hekimi Diyetisyen İrem Başar, “Kokusu nedeniyle
tercih etmediğimiz sarımsak ve soğan aslında bir grip düşmanıdır. Vücudumuz
için çok değerli olan bu besin maddelerinin kokusundan kurtulmak için taze
maydanoz, nane, patates püresi, mantar ve havuç soğan ve sarımsağın kötü
kokusunu pasifize eder. Kokusundan korkarak soğan ve sarımsaktan uzak durmayın”
dedi.
“GRİBE DÜŞMAN YİYECEKLER”
Bir diyetisyen olarak daha sağlıklı yaşam için her zaman doğal ve düzenli
beslenmeyi tavsiye ettiklerini ve tabiatta vaktinde çıkan ürünlerin o dönemde
meydana gelen hastalıklara da iyi geldiğini belirterek gribe karşı
tüketilmesini önerdiği yiyecekleri şöyle açıkladı:
“Sarımsak: Antibakteriyel ve virüs karşıtı olan sarımsak, aynı zamanda
bağışıklık sistemini güçlendirici etkiye de sahip.
Güçlü bir selenyum kaynağı
da olan sarımsak, sağlıklı bir yaşam için mutlaka gereken sülfürü de içerir.
Mide ve bağırsakları güçlendirmeye de yardımcı olan sarımsağı mutlaka her
yemeğin içine bir diş atarak tüketin.
Zencefil ve zerdaçal: Vücudun enfeksiyonlarla mücadelesinde yardımcı olur,
toksinlerin dışarı atılmasını sağlar.
Kanserle savaşta da etkili olduğu bilinen
zencefili, çay olarak tüketebileceğiniz gibi yemeklere ve tatlılara da
ekleyebilirsiniz.
Kara turp: Antibiyotik özelliklerine sahip yağları içerir ve enfeksiyonlara
karşı etkilidir. İştah açıcı, idrar söktürücü, karaciğeri kuvvetlendirici ve
safra söktürücü etkilere de sahip olan kara turpun suyunu içebilir ya da
köklerini salata halinde taze olarak tüketebilirsiniz.
Üzüm, kivi, yabanmersini ve portakal: Bu meyveler birer C vitamini deposudur. O
nedenle bol miktarda tüketilmelidir. Özellikle portakalı yerken kabuğunu mümkün
olduğunca ince soymaya çalışın. Alttan çıkan beyaz kısmıyla (bioflavonoid
yapısıyla) birlikte tükettiğinizde daha fazla C vitamini almış olursunuz.
Yeşil çay: En önemli bitkisel antioksidanlardan kateşin ve polifenol içerdiği
için bağışıklık sistemi üzerinde çok etkilidir, hatta grip virüsünün vücutta
yayılmasını önlediği saptanmıştır.
Bunun yanında; yumurta, yoğurt, lahanagiller, karnabahar, ıspanak ve diğer
yeşil yapraklı sebzeler, havuç bol bol tüketin.”