banner249

Bebek bakımında bunlara mutlaka dikkat edin

Denizli Kamu Hastaneleri Birliği Genel Sekreterliği’ne bağlı Servergazi Devlet Hastanesi Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uz. Dr. Senem Tufan Dursun, yeni doğan bebeklerin bakımıyla ilgili annelerin merak ettiği sorulara açıklık getirdi.

Bebek bakımında bunlara mutlaka dikkat edin
banner240

Servergazi Devlet Hastanesi Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uz. Dr. Senem Tufan Dursun, zorlu bir süreçten sonra çocuklarını kucağına alan ailelerin bebek bakımıyla ilgili çok hassas davrandıklarını, bebeklerde beslenme, su tüketimi, uyku problemi, giyinme, oda sıcaklığı, banyo yaptırılması gibi konularda kendilerine sık sık sorular geldiğini söyledi. 


İlk Altı Ay Sadece Anne Sütü… 
Havaların sıcak olması nedeniyle yeni doğan çocuklarına su vermek isteyen ailelerin olduğunu, ‘Su versek olmaz mı ya da suyun ne zararı olur?’ gibi sorular ile karşılaştıklarını söyleyen Uz. Dr. Senem Dursun, anne sütünde yeterli miktarda su bulunduğu için çok sıcak iklimlerde bile bebeğe su vermeye gerek olmadığını belirtti. 

Dursun: “ Bebeğin ilk altı ay ihtiyacı olan protein, yağ, demir, vitamin gibi her türlü besin değeri anne sütünde bulunur. Yeterli ve doğru emzirilen bir bebeğe su verilmesi, zaten küçük olan mide hacmini gereksiz yere doldurmuş olacak ve yeterli beslenmesini, uzun dönemde de kilo alımını olumsuz etkileyecektir. İlk altı ay yalnızca anne sütü alan bebeklerde nöromotor gelişimi, zihinsel gelişimi diğer besinlerle beslenen bebeklere göre iyi olur. Yine bebek her istediğinde emzirilmelidir. Bebeğin emzirme aralıkları özellikle ilk günler için gündüz 2 saati, gece de ise 3 saati geçmemelidir. Emzirme bebekle anne arasında özel sevgi bağı kurulmasını sağlar" dedi. 

Yeni doğan Bebek Nasıl Giyinmeli Oda Sıcaklığı Ne Olmalıdır? 
Yeni doğan bebeklerin günün 17-18 saatini uykuda geçirmesinin normal olduğunun altını çizen Senem Dursun şöyle devam etti: “ Yeni doğan bebeğin kıyafetlerinin teri emen, cildin havalanmasını sağlayan, tüylü olmayan, pamuklu kumaşlar olmasına dikkat edilmelidir. Yumuşak, az dikişli ve mümkün olduğu kadar üzerinde metal veya sert parçalar barındırmamasına özen gösterilmeli emzirirken tutmayı kolaylaştırmak için bebeğin kolları örtülecek şekilde gevşekçe sarılabilir ancak sıkı kundaklanmamalıdır. 

Bebek için en uygun oda sıcaklığı da yeni doğan dönemde 24-26 derece sonraki dönemde 22-24 derece arasıdır. Bebekler 2-3 aylık olana kadar çevredeki ısı değişikliklerinden çabuk etkilenirler. Bu nedenle odanın aşırı ısıtılmaması ya da bebeğin hava akımına maruz bırakılmaması önemlidir” dedi. 

İsiliği Önlemek İçin Bebeğinizi Sık Sık Banyo Yaptırın 
Sıcak havalarda bebekte isilik görülme sıklığının arttığını bunu önlemek için de bebeğin oda sıcaklığının uygun olması ve sık banyo yaptırılmasının önemine vurgu yapan Senem Dursun cümlelerini şu şekilde tamamladı: “ İsilik derideki küçük ter bezi kanalları olan gözeneklerin tıkanması sonucu ortaya çıkan deri döküntüleridir. Bu döküntüler sıcak havada ya da bebeğin aşırı sıcak ortamda bulunması halinde daha da artabilir. 

Tüm vücutta olabildiği gibi çok terleyen bölgelerde baş ve kıvrım yerlerde sık rastlanır. Önlemek için bebeğin bulunduğu ortam sıcaklığının uygun olması, terlemesinin önlenmesine yönelik ince kıyafetler giydirilmesi ve sık banyo yaptırılması önemlidir” dedi.

Yorum yapabilmek için üye girişi yapmanız gerekmektedir.

Üye değilseniz hemen üye olun veya giriş yapın.

SIRADAKİ HABER