banner249

Erken ergenliğe dikkat!

denizli devlet hastanesi Çocuk endokrinoloji uz. dr. bayram Özhan, çocuklarda görülen erken ergenliğin tedavisinin yapılmasının çocuğun gelişimi için çok önemli olduğunu bildirdi.

Erken ergenliğe dikkat!
banner240
Özhan, yaptığı yazılı açıklamada, ergenlik bulgularının olması gereken zamandan önce başlamasına "erken ergenlik" denildiğini belirtti. Ergenlik bulgularının izlenmesi gerektiğini, erken ergenliğin kızlarda daha sık görüldüğünü kaydeden Özhan, şu görüşlere yer verdi, "İkincil cinsiyet bulguları denilen kızlarda meme gelişiminin 8, erkeklerde ise yumurtalıklarının büyümeye başlamasının 9 yaşından önce görülmesi erken ergenlik olarak tanımlanır. Kızlarda 9 yaşından önce adet döneminin başlaması da erken ergenliktir. Bu durum ikincil cinsiyet bulgularının erkenden gelişip ilerlemesi, kemik yaşında ilerleme, erişkin yaştaki boyda kısalığa, orantısız vücut görünümüne ve psikososyal davranış bozukluklarına sebep olmaktadır. Sadece yaş gözönüne alındığında minimal bulguları olan bir çocukta bu tanıyı koymak yetersiz kalabilmektedir. Özellikle kızlarda erken ergenlik tanısı, artmış büyüme hızı ve kemik yaşında ilerleme olmadan konmamalıdır. O yüzden çocuklarda görülen erken ergenliğin tedavisinin yapılması çocuğun gelişimi için çok önemlidir."

Kozmetik ürünlerin, besinlerin ve farmakolojik bazı böcek öldürücülerin erken ergenliğe neden olduğunu belirten Özhan, "Kilo artışının erken ergenliğe ve adet kanamasına yol açabilir. Kalori alımının ve fast food tüketiminin artması, fiziksel aktivite de azalma ve televizyon seyir süresinin uzunluğu insanlarda kiloyu arttırıyor ve erken ergenliği tetikliyor. Bu konuya dikkat edilmelidir" ifadesini kullandı.

Yorum yapabilmek için üye girişi yapmanız gerekmektedir.

Üye değilseniz hemen üye olun veya giriş yapın.

SIRADAKİ HABER