YIL SONUNDA PİYASALAR

Hisse senedi piyasalarında yılı yukarda kapatma çabası devam ediyor. 115000’den  başlayan düşüş 101000’lerde gelen taleple durduktan sonra yukarı ataklar tekrar başladı. Bunda Amerika’da ki dava sonucunda önemli bir yaptırım gelmeyeceği beklentisi (belki sadece Halkbank’a bir ceza) oldukça etkili idi. Geçtiğimiz hafta Kudüs ile ilgili gelişmelerin olumsuz etkisi beklenebilirdi. Ancak Amerika’nın bu gereksiz ve haksız eyleminin dünyada destek bulmaması Türkiye’nin bu konudaki sert çıkışlarının piyasa üzerinde negatif etki yaratmamasına neden oldu.

Piyasayı olumlu etkileyen bir diğer neden dövizdeki sert geri çekilme. Tabi bunun birkaç nedeni var. Geçen hafta sonu Cumhurbaşkanı’nın kambiyo kısıtlaması ile ilgili sözleri çok tartışıldı. Piyasa açılır açılmaz gerek Cumhurbaşkanı gerekse diğer hükümet yetkilileri bunun kastedilmediğini, kambiyo kontrolünün düşünülmediğini açıklayınca kurda düzeltme yaşandı.Bunun yanında aynı dönemde zaten gelişmekte olan para birimlerinde de majör para birimlerine karşı bir değerlenme vardı. Bu durumda düşüşü hızlandırdı.

Bana göre asıl neden ise şuydu. Hafta başında açıklanan ve  %13 lere dayanan enflasyon sonrası  Merkez Bankası’nın faiz artırımına gideceği beklentisi doğdu. Bu beklentiyle yüksek kurdan döviz satarak TL’ye dönüş eğilimi hızlanınca TL değer kazanmaya başladı ve kur hızla geriledi. Piyasa 100 Bp faiz artırımını bekliyor. İşin ilginci bu beklentiyle döviz gevşeyince Merkez Bankasının artırım yapma sebebi bir nevi ortadan kalktı. 14 Aralık ta 100 puana kadar olan artırımların döviz üzerinde çok etkili olacağını düşünmüyorum artık. 3.78 – 3.80 önemli desteğimiz dolarda. Bunun altında bir artırım ya da hiç faiz artırımı yapılmaması tekrardan sert bir harekete neden olabilir. Bu durumda 3.98 tekrar denenir ve hatta geçilerek Merkez Bankası adeta cezalandırılır.

Lafın kısası hisse piyasaları tarihi zirveleri geçip yılı en yüksekte bitirirken, desteknoktalarında  tutunan dolar yukarı atak için olumsuz bir gelişmeyi bekleyecektir. 

Bugün bana göre çok önemli bir başarıya değinmek istiyorum.Günümüzün hızla değişen rekabet ortamında ayakta kalabilmek için şirketlerimizin ürünlerini, hizmetlerini ve üretim yöntemlerini sürekli olarak değiştirmeleri ve yenilemeleri gerekmektedir. Bu değiştirme ve yenileme işlemine inovasyon deniyor. Çağımızda fark yaratmak için olmazsa olmazlardan. Geçtiğimiz hafta “2017 İnovasyon ve Girişimcilik Haftası “kutlandı. Denizli’nin önemli firmalarından Evtekskobi özel ödülü alarak önemli bir başarıya imza attı. Bu vesileyle aynı zamanda bu sitede yazılarını paylaşan Sn İsa Dal ve ekibini kutluyorum.

Öyle bir ülkede yaşıyoruz ki, tezatlıklarda birbirini izliyor. Çağın gereklerine uygun adımlar atarken teknoloji ve bilgiye ulaşma aracı olan internette bazı sitelerin çeşitli sebeplerle yasaklanması kabul edilebilir bir durum değil. Biran evvel bu sorunların çözülmesini umut ediyorum. Konu ile ilgili olarak İnovasyon ve bilgi iletişim anlamında,twitterdaabartılıda olsa bir beğendiğim bir benzetmeyi teşbihte hata olmaz diyerek sizle paylaşmak istiyorum. “Wikipedia'ya erişimi yasaklayan ülkede Innovasyon Haftası Etkinlikleri düzenlemek, Suudi Arabistan'da "Şarabın Faydaları" etkinliği düzenlemek gibi bir şey olmalı.”

Kalın sağlıcakla…

Yorum yapabilmek için üye girişi yapmanız gerekmektedir.

Üye değilseniz hemen üye olun veya giriş yapın.