YETİŞKİNLER İLE SAĞLIKLI İLETİŞİM KURABİLMEK

Gün içerisinde çok fazla insan ile iletişim kurmak zorunda kalıyoruz. Zaman zaman yanlış anlaşıldığımızı ya da karşı tarafın bizi eksik anladığından yakınıyoruz. Ancak durup düşünmekte fayda var. Acaba biz kendimizi doğru mu ifade ediyoruz?

Sürekli iletişim halinde bulunduğumuz insanlar ile aramızda oluşan yanlış anlaşılmaları düzeltebilme şansı elde edebilsek de sorunlara neden olabiliyoruz. Bazen böyle bir şansımız ise hiç olmuyor. Gün içerisinde ruh halimiz değişebiliyor ve bunlara dikkat etmek okumaktan daha zor bir hale gelebiliyor. Ancak daha sonra pişmanlıklar yaşamamak adına dikkat etmekte fayda var. Öyleyse iletişim kurar iken nelere dikkat etmeliyiz?

Sık sık duyduğunuz gibi iletişimin %60’ını beden dili, %30’unu ses tonu ve yalnızca %10’unu sözel ifadeler oluşturmaktadır. Bu yüzden insanlar ile iletişim halinde iken kullandığımız jest ve mimiklere dikkat etmeliyiz. Örneğin, bir arkadaşınız size hayatındaki önemli bir dönüm noktasından bahseder iken fikrinizi sorduğunda onu desteklediğinizi kaşlarınız çatık halde ve isteksiz bir ses tonu ile söylediğinizde emin olabilirsiniz ki sizin desteğinizi hissetmeyecektir. Sözel iletişim esnasında açık, kısa ve net konuşmaya çalışın, kelimelerinizi buna göre seçin. Bu şekilde anlam kargaşasından uzaklaşacak ve daha sağlıklı bir iletişimin temellerini atmış olacaksınız.

İletişim esnasında, konuşur iken sık sık ara verin. Bu karşınızdaki kişinin sizi anlaması için zaman verir ve size soru sormasına olanak sağlar. İletişim esnasında konuşma sırası karşı tarafta ise kendiniz çıkarım yapmaktan kaçının. “Doğru anlamış mıyım?” şeklinde toparlayıcı bir cümle kurmanız yanlış anlaşılmaların önüne geçecektir.

Yorum yapabilmek için üye girişi yapmanız gerekmektedir.

Üye değilseniz hemen üye olun veya giriş yapın.