YENİ SENE YENİ UMUTLAR

Her sene sonunda kişisel olarak muhasebe yapar ve yeni yıla umut dolu hayallerle gireriz.Esasında değişen yalnızca rakamlardır oysa.Yani eğer kişi, yeni yılın umut,bolluk,mutluluk getirmesini istiyorsa yeni yıla nasıl başladığının ve nasıl devam ettiğinin öneminin farkına varmalıdır.Eğer biten senede ya da önceki senelerde yaptığımız hataları tekrar edecek olursak yeni senede de aynı hayal kırıklıkları ile karşılaşmamız olağan olur.Evet değişen yalnızca rakamlardır ama yeni bir başlangıç yapmak,hayatımızla ilgili güzel kararlar almak için de en doğru zamanlardır bugünler.Klasik tabirle hayatımızda yeni bir sayfa açmanın tam da zamanıdır.Bunun için de en başta kendimizden başlayarak bir değerlendirme yapmalı,neleri artırıp neleri azaltacağımıza karar vermeliyiz.Mutlu ve huzurlu olmanın yolunun şartlardan değil anlardan geçtiğini farketmeliyiz.

Gençken,evlenip çoluk çocuğa karışınca yaşamın daha iyi olacağına inanırız. Sonra çocukların yeterince büyümediğine karar verir ve onlar büyüyünce halimizden daha memnun olacağımızı düşünürüz.  Daha sonra gençlerle uğraşmaktan usanır ve çocuklarımız gençlikten çıkınca kesinlikle mutlu olacağımıza inanırız. Eşimiz ya da sevgilimiz bize daha iyi davranmaya başladığında, daha güzel bir araba aldığımızda, tatile çıktığımızda, emekli olduğumuzda, okulu bitirdiğimizde daha mutlu olacağımızı kendimize anımsatırız.  Gerçek şu ki, mutlu olmak için içinde bulunduğumuz andan daha uygun bir zaman yoktur. Şimdi değilse, ne zaman? Yaşamınız her zaman zorluklarla, engellerle dolu olacaktır. Bunu işin başındayken kabul edip, her şeye karşın mutlu olmaya karar vermek en iyisidir. Uzun bir süre, gün gelip gerçek yaşamımın başlayacağını düşündüm. Ama her zaman, önce aşılması gereken bir engel vardı karşımda.  Yaşanması gereken bir acı, bitirilmesi gereken bir iş, ödenmesi gereken bir borç, verilmesi gereken bir final… Yaşam hep daha sonra başlayacaktı. Sonunda bu engellerin aslında benim yaşamımın ta kendisi olduğunu anladım. Yaşama bu gözle bakınca mutluluğa ulaşan bir yol olmadığını gördüm.  Mutluluk aslında şimdi akan ve içinde bulunduğumuz zaman. O zaman elimizdeki zamanın her anının değerli ve yaşanılası olduğunu bilmek gerekiyor..Mutluluk varılacak bir hedef değil, yolculuğun ta kendisidir. Şunu unutmayalım; Epiktetos'un ünlü deyişinde belirttiği gibi 'İnsanlara rahatsızlık veren, olayların kendisi değil, bu olaylara getirdikleri bakış açılarıdır'diyerek, yaşadığımız olaylardan çok bu olaylara bakış açımızın, bu olaylara ilişkin algımızın,bu olaylara yüklediğimiz anlamın bizde birtakım duygular uyandırdığını belirtmektedir.  O halde yaşadıklarımızı,başımıza gelen olayları, durumları ve bu olaylar hakında düşündüklerimizi değiştirebilirsek, büyük bir olasılıkla bu olaylar, durumlar hakkındaki ne hissettiğimiz ve davranışsal tepkilerimiz de değişecektir. Ve bu değişimin elimizde olduğunu farketmek kişisel gelişimimiz açısından da paha biçilmez bir kazanım olacaktır. Bu zamana kadar hep başkalarından beklediğimiz o sihirli 'elin'kendi içimizde olduğunu bilmek ve o 'ele'sıkı sıkıya sarılmak hayata tutunmak noktasında bizi daha güçlü ve kararlı yapacaktır. Evet beklemeyi, ertelemeyi, şarta bağlamayı bırakıp hemen ve şimdi mutluluk için aldığımız her nefesin değerini bilmek, doğrularımızı da hatalarımızı da değerli görüp onları bizden olduğu için severek yaşama kaldığımız yerden devam etmeliyiz..

Devam etmek ya da yeni kararlar alabilmek içinde işte senenin bu son günleri,yeni senenin arefesi en uygun zamanlar.Çaresiz olmadığımızı,çare'nin kendimiz olduğunu bilip,uygulamaya geçmek,hayatımızın direksiyonunu tekrardan kontrol altına almak için en ideal günlerdeyiz.''Bir sona geldiğin için ağlama, onu yaşadığın için gülümse’ ‘der G.G.Marquez.Biten senenin bize öğrettiklerini,yaşattıklarını da hayat deneyimi olarak kaydedip,2017'yi hayırla yad etmeli,onu vefa ile uğurlamalıyız.Bu senenin acılarını,kayıplarını yeni senenin zorluklarına karşı bir güç haline dönüştürebilmeliyiz.


Önemli olan her bitişin ardından yeni bir başlangıca umutla, inançla bakabilmek ve her duruma karşı daha hazır olabilmektir. Başarılı ve güzel bir yılın başarılı ve güzel günlerden oluştuğunu unutmamalıyız. Yeni Yıl kendiliğinden güzellikler, iyilikler, başarı, mutluluk getirmez. Her günümüzü bir öncekinden daha anlamlı hale getirmeyi amaçlayarak, yeni şeyler öğrenmeye açık olarak, gülümsemeyi hayat düsturu haline getirerek, birilerine yardım etmenin, moral vermenin hazzını yaşayarak, değerli bir hedefe doğru inançla ilerleyerek, huzur ve sabrımızı geliştirerek,''iyi''insan olmayı her şeyin üstünde tutarak ve tüm bize sunulanlar için takdir ve şükür içinde olarak YENİ YILI güzel ve anlamlı bir hale dönüştürebiliriz ancak...  Yeni yıl ‘da acıların, sıkıntıların, ölümlerin, hastalıkların, açlığın, şiddetin her türlüsünün ama özellikle çocuğa ve kadına olan şiddetin bir önceki yıla göre çok daha az olmasını ve 2018'in hepimize sevgi, sağlık, bereket ve huzur getirmesini diliyor ve M.Aurelius'un şu sözleriyle noktayı koyuyorum; ''Sanki binlerce yıl daha yaşayacakmış gibi yaşama. Kader, başının üstünde bir kılıç gibi asılı duruyor. Yaşamın boyunca iyi biri olmaya çalış.' Bolluk,bereket,sağlık,huzur ve mutlulukla dolu;karşılaşacağımız acılara,üzüntülere karşı dayanıklı,sabırlı,metanetli ve kararlı olduğumuz güzel bir sene diliyorum hepimize..Hoşgeldin 2018...
 

Yorum yapabilmek için üye girişi yapmanız gerekmektedir.

Üye değilseniz hemen üye olun veya giriş yapın.