YAZI -TURA

625 puanlık faiz artırımı sonrası piyasalarda esen olumlu hava ekim başındaki enflasyon rakamlarıyla tersine döndü. Faiz oranlarındaki yükseliş sonrası kurlarda da bir miktar artış gördük. Açıklanan rakamlarla yıllık tüketici fiyat enflasyonu % 24.52 olurken üretici fiyatlarındaki artış makasın açıldığını bize gösterdi. Bu durum aynı zamanda önümüzdeki dönemde talep kısıcı politikalarla enflasyon ile mücadeleyi zorlaştıracak. Maliyet enflasyonu söz konusu yani. Bir diğer ayrıntı 20 Eylül’de açıklanan yeni ekonomik programda yer alan 2018 yılı için yüzde 20.8 enflasyon hedefi şimdiden aşılmış oldu. 

Bu enflasyon rakamlarına rağmen kurların daha hızlı hareketi beklenebilirdi ancak 25 Ekimde yeni bir faiz artırımı beklentisi bu hareketi baskılamış görünüyor. Önümüzdeki en önemli gündem ise rahip Brunson kararı. Kararı bugünden bilemeyeceğimize göre olasılıkları değerlendirmekte fayda var. Ekonomiyle ilişkilendirilen bu davada rahibin serbest kalması piyasalarda kısa süreli bir rahatlama sağlasa da orta ve uzun vadede ekonomi üzerinde ve Türkiye-ABD ilişkilerinde kalıcı bir iyimserlik yaratmayacaktır. Ekonomik sorunların ağırlığı ve ABD ile Türkiye arasında tek sorunun tutuklu rahip olmadığı malum. Mesela S-400 füzesi konusu var. İtalya meselesi var. ABD tahvil faiz oranlarındaki yükseliş var. Eğer serbest kalmazsa zaten hem kurda hem faiz cephesinde yine hızlı hareketler görür borsada değer kayıpları yaşarız. İlk durumda dolarda 5.75 seviyelerine geri çekilme yaşayabiliriz ancak ikinci senaryoda 6.50 ler çok rahatlıkla görülebilir. Şu an finansal pozisyonunuzu yazı-tura ile belirlemenizle bu belirsizlik arasında hiç fark göremiyorum.

Bu arada hükümetin enflasyonla mücadele programı açıklandı. Özellikle enflasyon sepetindeki ürünlerde yapılacak indirimler önümüzdeki ay tüketici enflasyonunu düşürse de tedbirlerin  geçici süre olması stokları, bir baskı unsuru olması da işsizliği artıracaktır. Maalesef enflasyonun bu tarz geçici önlemlerle düşürülemeyeceğini zaman içinde göreceğiz.

Bu ekonomik konjonktürde kazancı geçtim, az zararlı günler diliyorum.

Yorum yapabilmek için üye girişi yapmanız gerekmektedir.

Üye değilseniz hemen üye olun veya giriş yapın.